Nu este un secret pentru nimeni că totul e mai scump acum. Nimic nu este mai plăcut decât să mergi la piață și să faci cumpărături fără planuri. Pur și simplu să te lași ghidată de instinct și să cumperi alimentele care arată cel mai bine.
Magazinele alimentare au un anumit stil atunci când își organizează rafturile. Experții spun că aceste sunt metode care te pot face să cumperi mai mult. Află și tu care sunt și cum te poți feri de ele.
Cum poți reduce costurile la alimente
Dar acest mod de a face cumpărături nu este sustenabil în acest moment. Așa că, experții vin cu cinci moduri de a reduce bonul de la casele de marcat. Iată câțiva pași pe care îi poți face începând de astăzi pentru a reduce costurile la alimente.
Fă o inspecție în dulapuri
Primele două locuri în care trebuie să te uiți înainte să pleci la cumpărături sunt propria cămară și congelatorul. Acesta este un proces care necesită creion și hârtie. Ai nevoie de doar 15 minute pentru a face o listă cu articole la îndemână care pot fi folosite pentru a pregăti mesele pe o săptămână întreagă.
Ai cumpărat alimente cu termen mai mare de valabilitate, cum ar fi fasole, paste și orez, în prima parte a pandemiei? În lunile care au urmat, unele dintre acele ingrediente au fost împinse în spatele dulapului. Acum a venit momentul să faci curățenie în dulap. De asemenea, este mai ușor să identifici ceea ce ai la îndemână, dar și lucrurile de care ai nevoie de fapt. Curățenia în dulapuri înainte de cumpărături e pe lista cu trucuri despre cum poți reduce costurile la alimente.
Fă o listă de ingrediente și înlocuitorii lor
În timp ce faci lista de cumpărături, gândește-te la schimburile rentabile pe care le poți face. De exemplu, oțetul de vin este de obicei mai ieftin decât oțetul de vin alb. Deși este cu siguranță puțin mai dulce și mai blând, este un înlocuitor perfect. Pulpele de pui costă mai puțin decât pieptul de pui. Orezul în pungi e mai ieftin decât instant.
Trucul este să cumperi alimente care nu necesită muncă suplimentară până la punctul în care nu vei ajunge să folosești ingredientul. De exemplu, fasolea uscată este mai puțin costisitoare decât cea din conservă. Dar trebuie să te gândești dacă ai timp să o lași la înmuiat și să aștepți să se gătească complet pentru cină. Acesta este un caz în care economisirea de câțiva bani nu merită.
Fă un plan de mese pe zile
Una dintre cele mai rapide moduri prin care poți reduce bugetul este să te concentrezi asupra meselor pe bază de legume. Carnea este scumpă, mai ales carnea de bună calitate. Proteinele pe bază de plante, cum ar fi produsele bio, pot fi și ele costisitoare.
Din fericire, ne aflăm într-un anotimp în care există o abundență de fructe și legume proaspete. În jurul lor poți să-ți planifici mesele. Dintr-o jumătate de kg de căpșuni poți face dulceață, dar poți folosi fructele și pentru a fi servite cu iaurt și granola.
Încearcă rețete cu tipuri de carne mai puțin costisitoare
E perfect de înțeles dacă nu simți nevoia să renunți la carne. Dacă vrei să incluzi carnea în planul tău de masă, o modalitate de a economisi bani este să te concentrezi pe cumpărarea bucăților de carne mai puțin costisitoare.
Majoritatea oamenilor cred că curcanul este un aliment pentru zile de sărbătoare, dar curcanii congelați sunt destul de ieftini în această perioadă a anului. Poți înlocui carnea de pui cu curcanul într-o gamă largă de mese, cum ar fi curry și supe.
Fă un plan pentru a reutiliza fiecare ingredient în parte
Care dintre noi nu a cumpărat niciodată o grămadă de ingrediente de specialitate pentru o anumită masă? Pentru a nu face risipă, este ideal să ai un plan pentru utilizarea ingredientelor rămase de la o masă la alta atunci când încerci să menții costurile scăzute.
Folosește oasele de la pui și curcan pentru a face supă. Folosește ierburile aromatice rămase alături de un iaurt grecesc, fie la un sos de paste.
Bugetul se poate micșora dacă aplici una dintre aceste metode, dar poate fi și o modalitate foarte satisfăcătoare de a stimula creativitatea în bucătărie.
Acum că ai aflat cum poți reduce costurile la alimente, treci la treabă.