Carnea roșie se găsește deseori pe masa noastră. Fără îndoială iubitorii de carne vor spune că aceasta este delicioasă, iar gustul său savuros nu poate fi contestat. Însă pe cât de gustoasă este carnea roșie, pe atât de nocivă ar putea fi organismului după vârsta de 50 de ani.
Efectele consumului de carne roșie după vârsta de 50 de ani
Carnea roșie este bogată în nutrienți. Conform publicației Healthline.com, 100 g de carne roșie este echivalentul a 287 calorii, 19 g de proteină și 23 g de grăsimi. Pe lângă acestea în carnea roșie mai găsim zinc, seleniu, fier și vitamina B12. Vitamina B12 este cu atât mai importantă cu cât aceasta este esențială pentru buna funcționare a sistemului nervos. Hai să aflăm împreună dacă acest produs alimentar este benefic sau nu după vârsta de 50 de ani.
Ar putea să contribuiască la creșterea colesterolului
Printre efectele consumului de carne roșie se numără și creșterea mai rapidă a colesterolului. Oricât de delicios ar fi acest produs alimentar, studiile au arătat faptul că în timp, carnea roșie ar putea crește colesterolul. Carnea roșie este bogată în grăsimi saturate, care contribuie la creșterea rapidă a colesterolului, dar și la acumularea kilogramelor în plus.
Carnea roșie conține mai multe grăsimi saturate decât cea de pui sau decât peștele. Colesterolul ridicat duce în timp la probleme de sănătate, printre care și bolile de inimă. Cum metabolismul încetinește pe măsură ce înaintezi în vârstă, iar carnea roșie crește mai rapid colesterolul, ar fi bine să reconsideri consumul acestui produs după vârsta de 50 de ani.
S-ar putea să-ți ofere necesarul de proteine
Carnea roșie are și anumite avantaje, nu doar dezavantaje. De exemplu carnea roșie este bogată în proteine. O porție de 100 de grame de carne roșie poate ajunge să conțină aproximativ 27 de grame de proteine, scrie EatThis,NotThat.
Pe măsură ce înaintezi în vârstă este important să ai o alimentație cât mai bogată în proteine. Pe lângă proteine, nutriționiști recomandă și alimentele bogate în fibre. Uite o listă utilă cu alimente bogate în fibre. Studiile spun că alimentele bogate în proteine și fibre te vor ajuta să te ferești de problemele de inimă pe măsură ce înaintezi în vârstă.