Reclamă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă consumi ulei de susan. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta zilnică

Uleiul de susan este super versatil și are o mulțime de atribute nutriționale. Află ce se întâmplă în corpul tău dacă consumi ulei de susan. Ți-am pregătit recomandările specialiștilor în nutriție, potrivit cărora trebuie să îl incluzi în dieta ta zilnică.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 8 mai 2024, 6:17

Ca și alte uleiuri de gătit, uleiul de susan este extras din semințe crude și neprăjite. Este un ulei stabil, cu un punct de fum de 210° C și este cel mai bine utilizat ca ulei de gătit universal. Acest lucru se datorează faptului că este potrivit inclusiv pentru gătitul la temperaturi înalte, adică pentru prăjire, dar și pentru sosuri și marinate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă în corpul tău dacă consumi ulei de susan

Uleiul de susan este un ulei comestibil de gătit extras din semințele de susan. Ceea ce trebuie să știi mai întâi este că la raionul de produse alimentare vei găsi două tipuri de ulei de susan: ulei de susan neprăjit sau presat la rece (virgin) și ulei de susan prăjit. Acesta din urmă are un punct de afumare mai scăzut.

Diferența dintre cele două o mai face și faptul că în cazul uleiului de susan prăjit semințele sunt prăjite înainte de extracție.

Acesta are o consistență mai groasă, iar prăjirea semințelor amplifică culoarea, gustul și aroma uleiului. Cu cât este mai închisă prăjirea, cu atât mai închisă este culoarea uleiului și mai intensă este aroma de nucă.

Consumul regulat de ulei de susan poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol din sânge. Uleiul de susan este bogat în grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Acestea te pot ajuta la îmbunătățirea colesterolului „bun” HDL și la scăderea nivelului de colesterol „rău” LDL, potrivit specialiștilor în nutriție.

Reclamă

Uleiul de susan conține, de asemenea, fitosteroli, compuși vegetali cu proprietăți antioxidante și sănătoase pentru inimă.

Îmbunătățește tensiunea arterială

Semințele de susan și uleiul de susan conțin sesamină, un tip de compus vegetal, denumit lignan, care are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Acestea contribuie la susținerea integrității celulelor și reduc inflamația din organism.

Reclamă

Consumul regulat de susan este asociat cu o tensiune arterială sistolică și diastolică mai mică. De asemenea, reduce greutatea corporală și circumferința taliei. Este extrem de important să îți alcătuiești o dietă echilibrată în fiecare zi, bazată pe alimente bogate în nutrienți.

Cum adaug uleiul de susan în dieta zilnică

Uleiul de susan oferă o aromă blândă, de nucă și de pământ. Îmbunătățește profilul de gust al unei varietăți de mâncăruri inspirate din Asia și Orientul Mijlociu.

Cel mai bun pentru mâncăruri savuroase cu metode de gătit cum ar fi prăjirea, la tigaie sau la cuptor este uleiul de susan neprăjit. În timp ce un ingredient perfect pentru marinate sau sosuri este uleiul de susan prăjit.

Folosește o cantitate mică de ulei de susan prăjit pentru a amplifica gustul și aroma mâncărurilor. Deși este potrivit pentru gătitul la foc mic sau mediu, cel mai bine folosești uleiul de susan prăjit pentru a adăuga o notă finală în ultimele etape de gătit. De exemplu, pentru un bol de noodles cu creveți, făcuți la slow-cooker.

Uleiul de susan este un adevărat deliciu, care are și multe atribute nutriționale, spune Healthline.com.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Un copil care ține un fluture în palme
Horoscop
Cea mai norocoasă zi din această vară pentru fiecare semn zodiacal. Află când te vei bucura de succes
Vara este aproape, iar lucrurile par mai frumoase pe măsură ce ne îndreptăm atenția către următoarele luni distracție. Dacă ai căutat momentul perfect pentru a face pauză în ceea ce privește responsabilitățile și pentru...
2
Victoria Silvstedt surprinsă într-o fotografie portret la Festivalul de Film de la Cannes 2024
Divertisment
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a lăsat multe zone la vedere
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a artistei a lăsat multe zone la vedere. Aceasta a avut nevoie de ajutor pentru a depăși momentul jenant de pe...
3
Gavin Rossdale și Xhoana X se sărută
Divertisment
Gavin Rossdale se întâlnește cu o femeie cu 23 de ani mai tânără. Noua iubită a cântărețului seamănă cu fosta sa soție, Gwen Stefani
Gavin Rossdale se întâlnește cu o femeie cu 23 de ani mai tânără. Noua iubită a cântărețului seamănă perfect cu fosta sa soție, Gwen Stefani. Paparazzi i-au surprins pe cei doi îndrăgostiți într-o vacanță...
4
Cuplu care face sport
Sănătate
Câte zile pe săptămână e recomandat să te antrenezi. Ce spun specialiștii despre exercițiile fizice
Pentru că sezonul de plajă se apropie cu pași rapizi, mulți oameni probabil se întreabă dacă pot recupera timpul pierdut făcând exerciții fizice în fiecare zi până la vacanța de vară. Răspunsul este mai...
5
Naomi Campbell într-o fotografie portret la Festivalul de Film de la Cannes 2024
Divertisment
Naomi Campbell a întors toate privirile asupra sa la Festivalul de Film de la Cannes 2024. Modelul a purtat o rochie care nu a lăsat loc imaginației
Naomi Campbell a întors toate privirile asupra sa la Festivalul de Film de la Cannes 2024. Modelul a purtat o rochie care nu a lăsat loc imaginației. Vedeta, în vârstă de 53 de ani,...
PARTENERI
×