Ca și alte uleiuri de gătit, uleiul de susan este extras din semințe crude și neprăjite. Este un ulei stabil, cu un punct de fum de 210° C și este cel mai bine utilizat ca ulei de gătit universal. Acest lucru se datorează faptului că este potrivit inclusiv pentru gătitul la temperaturi înalte, adică pentru prăjire, dar și pentru sosuri și marinate.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă consumi ulei de susan
Uleiul de susan este un ulei comestibil de gătit extras din semințele de susan. Ceea ce trebuie să știi mai întâi este că la raionul de produse alimentare vei găsi două tipuri de ulei de susan: ulei de susan neprăjit sau presat la rece (virgin) și ulei de susan prăjit. Acesta din urmă are un punct de afumare mai scăzut.
Diferența dintre cele două o mai face și faptul că în cazul uleiului de susan prăjit semințele sunt prăjite înainte de extracție.
Acesta are o consistență mai groasă, iar prăjirea semințelor amplifică culoarea, gustul și aroma uleiului. Cu cât este mai închisă prăjirea, cu atât mai închisă este culoarea uleiului și mai intensă este aroma de nucă.
Consumul regulat de ulei de susan poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol din sânge. Uleiul de susan este bogat în grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Acestea te pot ajuta la îmbunătățirea colesterolului „bun” HDL și la scăderea nivelului de colesterol „rău” LDL, potrivit specialiștilor în nutriție.
Uleiul de susan conține, de asemenea, fitosteroli, compuși vegetali cu proprietăți antioxidante și sănătoase pentru inimă.
Îmbunătățește tensiunea arterială
Semințele de susan și uleiul de susan conțin sesamină, un tip de compus vegetal, denumit lignan, care are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Acestea contribuie la susținerea integrității celulelor și reduc inflamația din organism.