În viziunea dieteticianului american Lauren Manaker, expert în sănătate feminină, acești acizi joacă multe roluri semnificative pentru sănătate. În primul rând, aduc beneficii anti-inflamatorii și sunt asociate cu sănătatea cognitivă, cardiacă și alți factori care definesc condiția generală de sănătate.
Alimente bogate în acizi grași Omega 3 pe care e bine să le incluzi în dietă
Aces tip de acizi grași funcționează în moduri diferite. Au un rol esențial în fiziologia celulară, oferind fermitate la nivelul membranelor celulelor. Susțin activitatea celulară optimă, în special la nivelul ochilor și creierului, zone unde se găsesc în concentrații ridicate.
În egală măsură, acizii grași Omega 3 sunt o sursă de energie, susținând funcționarea ca sistem a organismului, sub formă de calorii.
Sistemul cardiovascular în particular are cel mai mult de câștigat grație acestor grăsimi esențiale. Iată de ce medicii recomandă adesea integrarea acestor nutrienți ca parte a unei diete care ajută sănătatea inimii.
Întrucât organismul este incapabil să producă propriii acizi grași Omega 3, trebuie să îi procurăm din alimentație. Din fericire, există multe alimente care îi conțin și pe care le poți include în rutina ta alimentară, notează Cleanplates.
Principalele tipuri de acizi grași Omega 3 și sursele lor alimentare
Alimente bogate în acizi grași Omega 3 pe care e bine să le incluzi în dietă. Există trei tipuri principale de acizi Omega 3: DHA (acid docosahexaenoic), ALA (acid alfa-linolenic) și EPA (acid eicosapentaenoic). Toți trei au un rol vital pentru o condiție bună de sănătate.
De regulă, acizii grași Omega 3 se găsesc mai ales în peștii grași de apă rece și în fructele de mare. Dar și ouăle îi conțin, în cantități mai mici, explică Manaker. În cazul ALA, aceștia se găsesc în surse vegetale, de exemplu în nuci.