Sănătatea cognitivă poate fi menținută prin învățarea unor lucruri noi, cu ajutorul exercițiilor fizice, a meditației. Rezultate bune s-au identificat și după folosirea unor remedii naturiste și, desigur, adăugând în dietă anumite alimente.
9 alimente care îți stimulează creierul
Vârsta reprezintă cel mai mare factor de risc pentru a experimenta declinul cognitiv, însă, există și alte cauze. Este vorba despre: istoricul familiei, nivelul de educație, leziunile cerebrale, inactivitatea fizică și afecțiunile cronice precum boala Parkinson, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, dar și diabetul. Crezi sau nu, alimentele pe care le consumi îți pot afecta și sănătatea cognitivă.
Există o listă cu produse care joacă un rol esențial în susținerea funcției creierului, păstrarea memoriei și bunăstarea cognitivă generală. Studiile arată că dietele sărace în grăsimi ajută în lupta împotriva declinului cognitive. Același lucru se întâmplă și în cazul modelelor alimentare care includ dietele mediteraneene DASH și MIND.
În cazul în care îți dorești să incluzi anumite produse în regimul tău sănătos care susține funcția cognitivă, află care sunt cele 9 alimente care îți stimulează creierul. Fiecare are beneficii unice pentru funcțiile cognitive.
Ouăle
Reprezintă o sursă naturală de oxidanți și nutrienți care ajută sănătatea creierului. Ele conțin colină (150 de miligrame într-un ou mare), luteină și zeaxantină (252 de micrograme într-un ou mare), potrivit publicației Eat This,Not That!. Colina din ouă ajută sănătatea creierului indiferent de vârstă și stadiul lui. Acest macronutrient îndeplinește o acțiune importantă la nivelul memoriei, a gândirii și a stării psihice. Totodată, joacă un rol esențial în legătură cu ficatul și contribuie la menținerea nivelului optim de energie.
Noile cercetări au concluzionat că luteina are un rol mare asupra funcțiilor cognitive. Ea a fost asociată multă vreme cu sănătatea ochilor, fiind folosită des pentru prevenirea afecțiunilor oculare.