Reclamă

Cum să ai grijă de plantele de interior ca un expert: cele mai bune trucuri

Plantele de interior dau dependență și este normal. Odată ce ai devenit pasionată de ele, vei dori să îți extinzi colecția cu alte tipuri noi și încântătoare. Însă, există o diferență între un design elegant și interesant și o aglomerare de plante. Află cum să ai grijă de plantele de interior ca un expert.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 23 martie 2024, 7:50

Plantele de apartament au nevoie de mai mult decât de un decor frumos pentru a fi puse în valoare. Le trebuie lumina potrivită, dar și anumite condiții de temperatură și umiditate pentru a crește frumos într-un anumit loc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să ai grijă de plantele de interior ca un expert

Iată tot ce e nevoie să știi despre îngrijirea plantelor de interior ca să poți obține fără efort un look natural al grădinii tale interioare, potrivit experților citați de Homesandgardens.

Evaluează condițiile de iluminare din spațiul tău

Când vine vorba să deprinzi abilități profesioniste de îngriire a plantelor de apartament, în primul rând trebuie să înțelegi lumina din spațiul tău. Mai exact, tipul de lumină care intră în locuință.

Așadar, trebuie să te întrebi dacă intră suficientă lumină. În ce direcție e orientată camera cu plante? În ce mod vor fi afectate de lumină? Intră suficientă lumină solară? Este intensă sau mai degrabă întunecată?

Reclamă

Ținând cont de tipul luminii și de condițiile specifice dintr-o anumită încăpere, poți apoi selecta plantele care o vor decora, comentează designerul floral Hilton Carter, specialist în plante de interior.

Creează zone diferite de interes pentru un aspect natural

În primul rând, explică Hilton, trebuie creat un dialog între interior și exterior.  Cea mai ușoară metodă de a recrea exteriorul în interior este crearea straturilor, a zonelor de interes. Așadar, creează straturi de verdeață deasupra, dedesubt și în fața ochilor pentru a replica spațiul de afară. 

Reclamă

O plantă mare sau un copăcel poate seta tonul în acel spațiu, fiind ca o declarație. În același timp, poți plasa plante mai mici fie ridicate pe piedestaluri sau rafturi la înălțimi diferite. Astfel vei permite ochiului să se plimbe în jurul camerei, valorificând spațiul și adăugând vaste cantități de interes și textură. 

Odată ce le-ai creat, poți însufleți spațiul jucându-te cu diferite tipuri de frunze și texturi. Vei remarca cât de bine fuzionează și cum arată una în apropierea celeilalte. 

De exemplu, frunzele netede, înalte și conturate ale sanseveriei, așezată pe podea, pot fi puse în contrast și echilibrate inspirat de o plantă curgătoare cum e pothos. Aceasta din urmă curge în cascadă cât îi permite spațiul. 

Așază plantele acolo unde pot crește în voie

Există câteva considerații practice de care trebuie să ții cont dacă vrei un decor ca în reviste. Mai ales când vine vorba de plante de interior, trebuie să te asiguri că ai așezat planta într-un loc în care va putea crește și dezvolta natural. Dar în același timp ea nu trebuie să frâneze o altă activitate și nici spațiul de relaxare din spațiul respectiv.

De exemplu, o plantă cățărătoare nu ar trebui așezată în mijlocul scării. În timp, lujerii vor crește și se vor întinde pe trepte, explică Hilton. Este de preferat ca pentru scări să alegi un sortiment care crește pe verticală, drept, poate sanseveria sau dracaena.

Însă la fel de adevărat este că ai nevoie să alegi plante care să îți bucure sufletul și privirea în spațiul dedicat lor. De asemenea, nu neglija să le dai plantelor toată apa de care au nevoie, în cantitatea potrivită.

Ține cont de faptul că dacă plasezi la înălțime o plantă care necesită udare sau pulverizare regulată, ți s-ar putea părea obositor să o uzi mereu. Planta ta ar putea suferi dacă mai uiți să o uzi, dar în timp și podeaua poate fi afectată în procesul udării. 

Fă-ți timp să alegi ghiveciul care să pună planta în valoare 

O parte importantă a îngrijirii corecte a plantelor de apartament se referă la alegerea ghiveciului potrivit. Recipientele și glastrele pentru flori adaugă eleganță și personalitate colecției tale de interior. În special dacă e vorba de copaci de interior mari, care au nevoie de un ghiveci cu un design care să atragă atenția. 

Este important să punem plantele în valoare astfel încât să intensifice tema și aspectul general al spațiului lor, completează designerul floral. În primul rând, ține cont de texturile canapalei, de paletarul de culori al pereților sau al altor piese de mobilier. Întreabă-te apoi ce plante s-ar potrivit cel mai bine cu designul acestora.

Ghivecele și recipientele reflectă foarte bine dinamica unui spațiu. Când alegi o plantă, ia în calcul modul în care forma ghiveciului se potrivește cu forma măsuței de cafea, de exemplu. Sau cum contrastează culoarea sau textura ei cu pernele de pe canapea.

În egală măsură, dacă faci tot efortul să dai o notă de eleganță plantelor tale, în ghivece rafinate, planta ar putea avea parte de condițiile ideale de îngrijire, iar aspectul ei va fi spectaculos.

Planifică creșterea plantelor tale

Când înveți să întreții corect plantele tale de interior, practic creezi o instalație vie. În timp, firește, ea se va schimba și va evolua. În acest caz, majoritatea plantelor de interior vor crește mari. 

Unele soiuri cresc incredibil de repede, așa că va fi nevoie să planifici agenda plantelor tale. Trebuie să te preocupi din timp de schimbarea ghivecelor și procurarea unora noi. Sau să iei în calcul replantarea unora dintre ele, ca să se dezvolte în voie în spațiul dedicat lor.

Odată ce ai învățat regimul de îngrijire și condițiile de care au nevoie plantele de interior, poți petrece momente minunate în compania acestora. Îți poți pune imaginația la lucru creând fermecătoare instalații vii sau alegând ghiveciul care potențează frumusețea plantei sau unicitatea unei piese de mobilă. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×