Reclamă

Cum să crești umiditatea plantelor de interior. Moduri de a menține plantele tropicale în formă

Există câteva modalități de a menține nivelurile de umiditate ridicată pentru plantele de interior. Mai ales în cazul în care acestea provin din climate mai caldă. Descoperă cum să crești umiditatea plantelor de interior, mai ales dacă acasă ai o mică grădină tropicală.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 3 iunie 2024, 8:45

Dacă iubești plantele de apartament, probabil că ai acasă câteva varietăți exotice. Plantele de interior tropicale se numără printre cele mai frumoase și iubite plante ornamentale din locuințe. Totuși, plante ca monstera, calateea, bromelia și orhideea iubesc spații similare celor umede din care provin. Este important așadar să recreezi habitatul lor natural pe cât de mult posibil. Din acest motiv este nevoie să menții permanent niveluri ridicate de umiditate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să crești umiditatea plantelor de interior

Află de la experții citați de HomesandGardens trucurile prin care să crești umiditatea în interior, astfel încât plantele tropicale să se simtă fericite.

Pulverizarea regulată

Există câteva metode ușoare de a crește umiditatea, astfel încât plantele de interior să nu mai tânjească după apă. O metodă testată este pulverizarea regulată a plantelor care cer un plus de umiditate.

Potrivit designerului floral Evan Torchio, aerul uscat din apartamente poate fi defavorabil plantelor de origine tropicală.

Reclamă

Acestea pierd umezeala prin porii înguști din frunze, iar aerul uscat le face să piardă apa mai repede decât o pot absorbi. În consecință pot căpăta o tentă maronie, iar frunzele devin parțial arse. În plus, creșterea lor este obstrucționată.

Pentru a remedia aceste riscuri, expertul recomandă un pulverizator de plante. Ține cont însă că efectele pot fi doar temporare și nu suplinesc udarea regulată. Dacă observi că deși pulverizezi planta, aceasta nu își revine și păstrează un aspect ofilit, trebuie să repeți procesul.

Plantele care beneficiază cel mai mult în urma pulverizării sunt cele cu foliajul cel mai expus, cum este calateea. Ai grijă însă să nu pulverizezi apa prea aproape de foliaj, căci i-ar putea cauza semne permanente.

Reclamă

Tava cu pietriș și apă

O metodă mai puțin pretențioasă este tava cu pietriș și apă. Aceasta se plasează sub plantă, ajutând-o să absoarbă umiditatea. Asigură-te însă că tava are găuri de scurgere, punctează expertul. Apa din tavă se va evapora în jurul pietricelelor, creând un microclimat umed pentru plante. Este important să te asiguri că planta nu este așezată în apă, căci ar putea provoca putrezirea rădăcinilor.

De asemenea, să ai grijă să pui din nou apă după ce se usucă în tavă, pentru ca aceasta să își facă efectul în continuare.

Metoda tăvii este recomandată mai ales în cazul micilor plante de interior care au nevoie de un nivel consistent de umiditate și umezeală, cum sunt orhideele. De asemenea, cu puțină îndemânare îți poți crea acasă propriul terariu.

Cupola de umiditate

Cum să crești umiditatea plantelor de interior. O altă metodă de a crește umiditatea plantelor tale de apartament este cupola de umiditate. Este un recipient din plastic, care stimulează creșterea plantelor tinere menținându-le căldura.

Cupola de umiditate atrage umezeala în jurul răsadului, ajutând la păstrarea apei și germinarea cu succes, mai explică Evan Torchio. Totuși, trebuie să ai grijă să deschizi ocazional cupola pentru a permite ventilația. În caz contrar se pot acumula fungi.

Mutarea plantelor în baie

O soluție și mai simplă de creștere a umidității este mutarea plantelor într-un mediu mai umed, de exemplu în baie. Umiditatea de la duș creează un mediu ideal pentru multe plante perfecte pentru baie, cum sunt ferigile și plantele aeriene. Totuși, ca și în cazul pulverizării, beneficiile sunt doar pe termen scurt. Efectele durează numai o oră sau două, punctează expertul în plante de interior Vladan Nikolic pentru Parade.com.

În viziunea acestuia, dacă baia ta este întunecată trebuie să fii atentă că plantele au nevoie de multă lumină naturală. Rămâne totuși o metodă potrivită dacă ai o plantă care se confruntă cu aerul uscat.

Poate cea mai ușoară modalitate de a crește umiditatea pentru plantele de interior este mutarea împreună a pieselor colecției tale. Pe măsură ce apa se evaporă de pe frunzele plantelor, creează un mic buzunar de umiditate puțin mai ridicată. Când plantele sunt grupate laolaltă, aburul colectiv creează un fel de microclimat cu umiditate ridicată în imediata lor apropiere, mai explică Nikolic. Află de la experți și alte trucuri prin care poți să ai grijă de plantele tale de interior ca să ai o grădină de vis chiar acasă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×