Dacă ai nevoie de inspirație pentru propriul terariu, nu uita că acesta trebuie ales în funcție de stilul de ghiveci pentru care optezi. Poți alege o piesă spectaculoasă, care prin formă și stil să pună în valoare terariul tău, devenind scena perfectă pentru plantele tale ornamentale preferate.
Terariile creează un micro-climat cu ajutorul a două sau trei plante diferite, relatează Realhomes. Principalele tipuri de terariu sunt cele deschise, închise sau suspendate, fiecare cerând anumite plante. Fii atentă însă și la frunziș, care trebuie să umple terariul fără să îl facă să pară aglomerat.
Cum să îți creezi acasă propriul terariu
Înainte să alegi plantele pentru terariu, trebuie să ții cont de câteva lucruri, susține designerul floral Vladan Nikolic. Sunt de preferat plantele mici, deoarece se integrează mai ușor într-un terariu. Poți crește și plante mai mari, însă va fi nevoie să controlezi creșterea lor.
O idee inspirată este să grupezi plantele care au aceleași nevoi de îngrijire ca umiditate, apă și temperatură. Astfel întreținerea lor va fi mai ușoară. Un alt factor de luat în calcul este lumina. Dacă nu le oferi suficientă lumină intensă, indirectă, optează pentru plante tolerante la lumină scăzută, sau suplimentează lumina cu lămpi de creștere.
Peperomia
Peperomia watermelon este o alegere excelentă dacă ești la primul terariu, fiind ușor de îngrijit. Merge foarte bine ca piesă centrală a terariului, grație frunzișului său captivant și faptului că rămâne compactă. Cu frunzele sale cu dungi argintii, crește cel mai bine într-un mediu cu lumină indirectă puternică, spune Vladan Nikolic.
Este o alegere bună întrucât iubește umiditatea și rămâne relativ mică. Datorită faptului că preferă condiții de umezeală, este perfectă pentru un terariu închis cum e cel din sticlă.