Reclamă

Cum să îți creezi acasă propriul terariu. Cele mai potrivite plante ornamentale

Crearea unei mini-grădini de interior, care să conțină plantele cele mai potrivite pentru primul terariu, este un vis care poate deveni realitate. Plantele ornamentale pot crea o mică oază în locuința ta, terariul putând deveni un veritabil punct de atracție. Descoperă de la specialiști cum să îți creezi acasă propriul terariu și care sunt soiurile de plante adecvate acestui mediu.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 21 martie 2024, 6:03 / Actualizat: 22 martie 2024, 20:14

Dacă ai nevoie de inspirație pentru propriul terariu, nu uita că acesta trebuie ales în funcție de stilul de ghiveci pentru care optezi. Poți alege o piesă spectaculoasă, care prin formă și stil să pună în valoare terariul tău, devenind scena perfectă pentru plantele tale ornamentale preferate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Terariile creează un micro-climat cu ajutorul a două sau trei plante diferite, relatează Realhomes. Principalele tipuri de terariu sunt cele deschise, închise sau suspendate, fiecare cerând anumite plante. Fii atentă însă și la frunziș, care trebuie să umple terariul fără să îl facă să pară aglomerat.

Cum să îți creezi acasă propriul terariu

Înainte să alegi plantele pentru terariu, trebuie să ții cont de câteva lucruri, susține designerul floral Vladan Nikolic. Sunt de preferat plantele mici, deoarece se integrează mai ușor într-un terariu. Poți crește și plante mai mari, însă va fi nevoie să controlezi creșterea lor.

O idee inspirată este să grupezi plantele care au aceleași nevoi de îngrijire ca umiditate, apă și temperatură. Astfel întreținerea lor va fi mai ușoară. Un alt factor de luat în calcul este lumina. Dacă nu le oferi suficientă lumină intensă, indirectă, optează pentru plante tolerante la lumină scăzută, sau suplimentează lumina cu lămpi de creștere.

Peperomia

Reclamă

Peperomia watermelon este o alegere excelentă dacă ești la primul terariu, fiind ușor de îngrijit. Merge foarte bine ca piesă centrală a terariului, grație frunzișului său captivant și faptului că rămâne compactă. Cu frunzele sale cu dungi argintii, crește cel mai bine într-un mediu cu lumină indirectă puternică, spune Vladan Nikolic.

Este o alegere bună întrucât iubește umiditatea și rămâne relativ mică. Datorită faptului că preferă condiții de umezeală, este perfectă pentru un terariu închis cum e cel din sticlă.

Polka dot

Reclamă

Polka dot (Hypoestes phyllostachya) sau planta cu buline este o altă alegere bună pentru începători. Cu frunzele ei cu pete roz, roșii sau crem, dar și ocazional cu flori roz, poate fi o piesă vedetă a oricărui terariu. 

Aceste mici plante rămân compacte, iar pentru a-și păstra coloritul terariul are nevoie de lumina potrivită. Poziția ideală este într-o lumină intensă indirectă. Un alt avantaj al acestei plante este că se potrivește atât în terariu deschis, cât și într-unul închis. Dacă dorești culoare în living, este una din cele mai inspirate alegeri, căci ea se întreține ușor.

Mini-ferigile

Ferigile mici sunt făcute să trăiască într-un terariu. Sunt ușor de îngrijit, iubesc umezela și pot tolera o lumină scăzută. Vor crește frumos în mediul închis, umplând spațiul cu acele detalii decorative ale frunzișului care atrag ochiul. Sunt în topul celor mai potrivite plante pentru terarii. În plus, nu cresc prea mult și pot fi divizate în plante mai mici.

Plantele aeriene

Aduc o notă exotică într-un terariu, unde se dezvoltă bine dacă primesc multă lumină solară indirectă, apă și au o bună circulație a aerului. Cunoscute și ca Tilandsia, există multe varietăți de plante aeriene. Sunt printre soiurile ideale pentru terarii, mai ales că arată superb în terariile tip glob de sticlă care pot fi suspendate.

Plantele aeriene cer temperaturi între 15-24 de grade și niveluri moderate de umiditate, fiind ideale pentru a crește în terariu. În special dacă sunt incluse într-unul de sticlă, unde are însă nevoie de o circulație mare a aerului. Nu au nevoie de sol, în locul lui poți acoperi fundul terariului cu nisip sau pietriș de acvariu.

Planta mozaic

Să incluzi o plantă mozaic cu creștere lentă (de exemplu fittonia sau fittonia albivenis) într-un terariu este întotdeauna o idee bună. Frunzișul frumos cu modelele lui complicate captivează imediat privirea, putând deveni atracția terariului tău. Culoarea sa strălucitoare și nervurile sunt semnele sale distinctive.

Iubește lumina indirectă și umiditatea. Are nevoie de o udare moderată, iar compostul să fie ușor umed.

Plantele suculente și cactușii

Sunt potrivite pentru terariile uscate, unde vor crește frumos dacă le creezi condiții ca în deșert. Nu au nevoie de o atmosferă umedă, ci de un spațiu semi-închis. Trebuie udate doar ocazional, și trebuie evitată lumina indirectă, precum și lumina prea puternică.

Alege plante suculente și cactuși care cresc în același ritm și în condiții similare. De exemplu, poți alege HaworthiaEcheveria și Sedum burrito (coada măgarului). Cactușii cei mai potriviți sunt varietățile mici ca thimble cactus (Mammillaria gracilis fragilis), cinnamon cactus și rainbow pincushion (Mammillaria cactus).

Orhideele

Orhideele sunt ideale ca plante de terariu, căci se dezvoltă bine într-un mediu mic, închis, care pentru ele funcționează ca o mini-seră.

Alege tipuri de orhidee cărora le place umiditatea mare, temperaturile intermediare și lumina scăzută. E nevoie să mai iei în calcul varietatea de orhidee cea mai adecvată pentru un terariu deschis sau închis. De asemenea, cât de mare va crește aceasta. 

Printre cele mai iubite orhidee miniaturale pentru terarii se numără Phalaenopsis (cunoscută și ca orhideea molie), dar și Angraecum sau Lepanthes, explică designerul floral Anna Weston. Acestea nu vor depăși dimensiunea unei palme. Iubesc mediile cu o umiditate mare, fiind perfecte într-un terariu închis. Terariul poate fi oricând completat de alegerea în living a unor plante de interior cu un parfum special.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×