Reclamă

Cum să fii productivă când lucrezi acasă

Cei care au lucrat pentru prima dată de acasă probabil s-au confruntat cu probleme de concentrare atunci când au fost nevoiți să jongleze cu două stiluri de viață complet diferite. Dacă te afli în această situație, află cum să fii productivă când lucrezi acasă. 

Publicat: 8 februarie 2021, 8:15 / Actualizat: 11 februarie 2021, 19:29
O femeie se uită pe laptop de a biroul din casa ei. Pe caloriferul din fața ei stă o pisică portocalie care se uită pe geam
De când ne-am mutat biroul la doar câțiva metri de toate obiectele pe care le asociem cu viața personală, a devenit mai dificil să ne păstrăm concentrarea și să respectăm eticheta profesională / Shutterstock

Pandemia a forțat organizațiile din întreaga lume să implementeze politici obligatorii de lucru la domiciliu pentru întreaga forță de muncă. Nu este surprinzător că această schimbare bruscă a locului și modului în care lucrăm a fost o provocare pentru mulți angajați.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Propria locuința, spațiul pe care îl numim ”acasă”, este locul în care, în mod normal, uităm de grijile și de proiectele neterminate de la serviciu, ne întâlnim cu cei dragi și ne relaxăm.

De când ne-am mutat biroul la doar câțiva metri de toate obiectele pe care le asociem cu viața personală, a devenit mai dificil să ne păstrăm concentrarea și să respectăm eticheta profesională. 

Din fericire, nu este o situație fără rezolvare. Dimpotrivă. Putem face ajustări în rutina zilnică și putem seta reguli care să ne corijeze pe calea cea bună a concentrării și productivității.

Cum să fii productivă când lucrezi acasă

Amenajarea unui spațiu de lucru te va ajuta să nu amesteci programul de lucru cu activitățile casnice. În mod ideal, acest spațiu ar trebui să fie amenajat permanent într-o cameră separată, astfel încât să poți închide ușa atunci când nu vrei să fii deranjate. Dacă nu ai suficient spațiu pentru astfel de intervenții, alege cea mai liniștită zonă din casă și trasform-o într-un spațiu de lucru. Acest aspect este deosebit de important dacă împarți casa cu alte persoane. 

Reclamă

Puneți amprenta personală asupra spațiului de lucru

Ai un scaun confortabil în care îți place să petreci mult timp? Lucrezi cel mai bine sub influența luminii naturale a soarelui? Amenajarea spațiului de lucru după propriile preferințe te va ajuta să îți păstrezi concentrarea și să lucrezi cu drag. Încearcă să imiți configurația biroului de la locul de muncă, recomandă lifesize.com. Te va ajuta să adopți o atitudine mai serioasă față de responsabilitățile profesionale.

Stabilește limite clare pentru persoanele cu care locuiești

Reclamă

Întreruperea constantă de la ritmul de lucru afectează productivitatea și concentrarea. Dacă locuiești cu multe persoane este important să îți impui propriile limite pentru a nu fi deranjată atunci când îți îndeplinești sarcinile profesionale. 

Deși interacțiunea cu copiii pe parcursul zilei este inevitabilă, îndrumările clare despre locul în care se pot juca, despre orele în care ești disponibilă și despre anumite perioade de timp în care nu poți fi deranjată îți vor asigura echilibrul între viața personală și cea profesională. 

Respectă o rutină

Una dintre cele mai bune modalități de a începe să lucrezi de acasă în mod productiv și să-ți dezvolți obiceiuri benefice este să setezi o rutină și să o respecți. Încearcă pe cât posibil să respecți intervalul orar de muncă pe care îl urmai atunci când lucrai la biroul din afara casei.

Setează alarma pentru a te asigura că nu dormi prea mult. Stabilește la ce oră vei începe să lucrezi în fiecare dimineață și când vei lua masa de prânz. În timp, rutina de la domiciliu te va ajuta să îți menții concentrarea și să lucrezi în mod eficient.

Prioritizează

Ce trebuie făcut cât mai curând? Ce poate aștepta până mâine? Creează o listă cu toate sarcinile pe care trebuie să le realizezi și numerotează-le în ordinea importanței. Asigură-te că ești realistă atunci când îți evaluezi capacitatea de muncă. Nu te împovăra cu un număr de sarcini pe care în mod normal nu l-ai putea respecta într-o singură zi. Estimează timpul pe care trebuie să îl acorzi pentru îndeplinirea fiecărei sarcini. Asumă-ți doar ceea ce poți să finalizezei în cele opt ore de muncă. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×