Reclamă

Sindromul burnout: cum să-l previi când lucrezi de acasă

Pandemia de COVID-19 a adus în atenția tuturor noțiunea de burnout. Aceasta a forțat unele persoane să facă naveta către și de la locul de muncă să își mute activitatea în propriile locuințe pe termen nelimitat.

Adelina Miron
Adelina Miron
Publicat: 23 ianuarie 2021, 22:41 / Actualizat: 5 aprilie 2021, 15:54

Dacă te afli în această categorie, ești predispusă experimentării sindromului burnout. Din fericire, este doar o posibilitate asociată lucrului de acasă, ci nu o sentință. Poți să previi acest scenariu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, sindromul burnout sau sindromul epuizării este „un sindrom conceptualizat ca rezultat al stresului cronic la locul de muncă care nu a fost gestionat cu succes. Se caracterizează prin trei dimensiuni: stare de oboseală, sentimente de negativism sau cinism legate de locul de muncă și eficacitate profesională redusă.

Află cum poți să previi sindromul burnout când lucrezi de acasă din propunerile noastre.

Plăcerea ascunsă în rutină

Munca de acasă are toate șansele să devină o activitate monotonă, în special când  ești înconjurată în fiecare zi de aceiași patru pereți ai camerei. Însă și montonia are inamicul ei: creativitatea.

Adaugă noi obiceiuri în rutina ta. Aprinde o lumânare parfumată în fiecare dimineață pentru a-ți induce o stare de plăcere și de calm înainte să începi programul de lucru. Adaugă sirop de amaretto la cafeaua neagră de toate zilele sau încearcă toate sortimentele de pe raftul celui mai apropiat magazin. Cine știe, poate vei face descoperirea anului. 

Reclamă

Energizează-te pe ritmul piesei preferate și încălzește-ți corzile vocale pentru ședințele online cu refrenul de la radio pe care nu-l mai poți scoate din minte. Fiecare zi este o oportunitate de a încerca să faci o schimbare în stilul de viață.

Adaugă sirop de amaretto la cafeaua neagră de toate zilele / Shutterstock

Un timp câștigat

Reclamă

Dacă drumul până la locul de muncă îți consumă o oră din zi ar trebui să te bucuri pentru că de când stai acasă ai câștigat o oră. Ar putea să nu pară un câștig uriaș, dar marile schimbări se obțin prin eforturi mici și constante.

Este un moment potrivit pentru tine să începi un curs, să faci mai mut sport sau sa îți dezvolți o nouă abilitate. Doar gândul că te poți transporta de la locul de muncă la cursul de design în mai puțin de cinci minute ar trebui deja să te facă să te simți mai bine.

Spațiul de lucru: un sanctuar

Ajustările pe care le poți face în spațiul de lucru amenajat acasă sunt nenumărate. Tu ești stăpâna spațiului din casa ta, implicit și singura responsabilă de tarea ta de bine. Nimic nu îți poate sta în cale atunci când vine vorba de amenajarea propriei locuințe.

Alege o combinație veselă de culorile pentru scaunul și masa de birou, precum galben și verde. Așează și o floare frumos mirositoare lângă laptop.

O femeie îmbrăcată cu o cămașă albă stă cu mâinile întinse în fața unei ferestre luminate de soare
Lumina naturală este un element important pentru starea generală de bine și pentru o vedere sănătoasă / Shutterstock

Lumina naturală este un element important pentru starea generală de bine și pentru o vedere sănătoasă. Dacă ai o fereastră mare în casă, așează-te cât mai aproape de ea. În cazul în care nu te numeri printre norocoși, alege becul care emite lumina cea mai confortabilă pentru ochii tăi. 

Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere pentru asigurarea condițiilor optime de lucru este temperatură. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au descoperit o corelație între temperaturile scăzute și comiterea unui număr mai mare de greșeli. Totodată, temperaturile scăzute reduc productivitatea.

Ia o pauză pentru a preveni burnout

Dacă aștepți ca cineva să îți spună să iei o pauză, acordă-ți chiar tu una, chiar acum. Crezi că dacă lucrezi mai mult vei avea, implicit, mai multe realizări? Este momentul să regândești acest aspect pentru a preveni sindromul burnout.

O femeie îmbrăcată cu o bluză gri își sprijnă capul în brațele rdicate la spate în timp ce stă așezată pe scaunul din fața biroului de lucru.
Pauzele programate pot îmbunătăți concentrarea, în timp ce munca fără oprire epuizează organismul. / Shutterstock

Potrivit cercetărilor de la Universitatea din Illinois, pauzele programate pot îmbunătăți concentrarea. Munca fără oprire epuizează organismul, reducând astfel capacitatea de a face performanță. După fiecare oră de lucru, ridică-te de pe scaun și scoate capul pe fereastră. Respiră adânc aerul proaspăt și gândește-te la un aspect pozitiv din viața ta pentru care ești recunoscătoare. Gândurile bune sunt poate cele mai accesibile forme de reziliență în vremuri dificile. 

Acum că știi cum să previi sindromul burnout când lucrezi de acasă, spune-le și colegilor de echipă la următoarea întâlnire online.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×