Există o varietate de metode de a găti chiftele, toate gata să-ți satisfacă preferințele culinare. Nu există o metodă corectă sau greșită. Le poți testa pe toate și vei vedea care este cea mi potrivită pentru tine.
Cum să gătești chifteluțele fără să mai sară uleiul pe tine
Uleiul încins care sare pe piele sau haine nu este cea mai plăcută senzație. Deși gustul chiftelelor prăjite este inconfundabil, mai există și alte procedee de gătire care să te facă să nu-ți mai fie teamă să le incluzi în meniul zilnic sau să te bucuri de aroma lor.
Înăbușire
Gătirea chiftelelor într-un sos este o modalitate sigură de a le menține umede și suculente. Pentru cel mai bun rezultat, rotește-le pe toate părțile într-o tigaie, cu capacul pus, înainte de a le pune în sos. Acest lucru te va asigura că nu se destramă în timp ce se gătesc. Amestecă din când în când până se rumenesc pe toate părțile.
Adăugarea lor într-un sos oferă un alt strat de aromă. Este cea mai complicată metodă de a găti chiftele pentru că sosul necesită o preparare separată, dar merită. Cu toate acestea, dacă nu ai suficient timp la dispoziție, atunci prăjirea sau coacerea reprezintă cea mai bună soluție.
Prăjire
Prăjirea chiftelelor la foc mediu este de departe cea mai rapidă modalitate de a avea gata cina la timp. Timpul de pregătire e redus. Folosind ulei pentru a vă prăji chiftelele într-o tigaie, vei obține o crustă exterioară delicioasă și crocantă, păstrând carnea fragedă pe interior.
Chiftele prăjite se pot găti prea mult sau se pot arde dacă sunt lăsate nesupravegheate. Pune-le într-o tigaie preîncălzită, întorcându-le regulat. Odată ce sunt prăjite, dă focul mai mic și mai lasă-le doar câteva minute.
Când prăjești chifteluțe, nu uita să le pui încet în uleiul încins, având în vedere că acesta poate să sară pe tine.
Ai grijă să nu supraaglomerezi tigaia, lăsând spațiu între fiecare chifteluță. Supraaglomerarea poate împiedica rumenirea corectă a cărnii.
Pentru a preveni stropirea cu ulei încins e bine să folosești o tigaie adâncă, să folosești un capac sau o sită antistropi și să reglezi temperatura atunci când ridici capacul.
Coacere
Coacerea va avea ca rezultat chiftele cu exteriorul crocant, deși textura obtinută în urma prăjirii va fi superioară ca gust. Chiftele coapte necesită cel mai mic efort, deoarece va trebui doar să le întorci o dată sau de două ori pe parcursul gătirii lor. De asemenea, le poți coace pe toate deodată.
Deși nu trebuie să monitorizezi chiftelele la cuptor la fel de atent ca atunci când le prăjești, este totuși important să verifici și să te asiguri că nu se gătesc prea mult. Foloește 180℃ cu ventilator. Timpul de gătire va varia în funcție de dimensiunea chiftelelor.
Dacă sunt bucăți mai mici, de mărimea unei nuci, întoarce-le după aproximativ 10 minute și verifică dacă sunt gătite după încă 5 minute. Cu cât sunt mai mari, cu atât vor necesita mai mult timp.
Fierbere
Fierberea chiftelelor în supă este o metodă cu totul delicioasă. Aromele cărnii vor fi eliberate direct în supă. Din punct de vedere al texturii, vei pierde exteriorul crocant, dar chiftelele fierte rămân suculente și sunt mult mai delicate, perfecte pentru o masă copioasă și hrănitoare, mai ales în sezonul rece.
Această metodă este potrivită în special pentru carnea tocată de pui, dar poate fi folosit orice tip de carne.