Stimulează digestia și ajută la pierderea în greutate
Pe lângă abilitatea magică de reducere a colesterolului, semințele de in cresc și nivelul de eliminare a grăsimii cu ajutorul unei fibre numite „gumă mucilaginoasă” (un tip gelatinos de fibră solubilă care se mai află în alge și legume). Această fibră crește senzația de sațietate, fiind utilă în curele de slăbit, completează Panitz.
Semințele de in favorizează o excelentă sănătate digestivă. De reținut că pentru ca fibrele să funcționeze optim, semințele de in trebuie consumate cu multă apă. Așadar, trebuie să crești aportul de fluide când incluzi mai multe fibre în rutina ta alimentară.
Reduc riscul de apariție al cancerului
Un alt efect benefic al acestor semințe a fost constatat în cazul persoanelor care suferă de constipație sau au scaune neregulate. Fibrele lor au bacterii benefice pentru intestine. Acestea cresc sensibilitatea la insulină, încetinind evoluția unor boli cum e cancerul. În egală măsură, au capacitatea de a scădea inflamația din organism.
Lignanii, care se leagă de fibre și se găsesc numai în plante, sunt un alt compus super-benefic conținut de semințele de in.
Când sunt metabolizați de bacteriile intestinale, lignanii din semințele de in produc efecte fitoestrogenice care pot reduce riscul cancerului de sân și ovarian, al endometriozei, dar și simptomele mai ușoare ale menopauzei ca bufeurile și uscăciunea vaginală.
De asemenea, lignanii sunt o sursă de antioxidanți care ajută la reducerea efectului radicalilor liberi în organism.
Favorizează sănătatea pielii și stimulează creșterea părului
Consumul lor regulat este indicat pentru abilitatea de a îmbunătăți sănătatea pielii. Aceste semințe au un efect dovedit în reducerea sensibilității pielii, a roșelii și descuamării ei. În același timp, pot stimula netezimea și hidratarea pielii.
Acizii grași omega-3 sunt apți să stimuleze funcția de barieră a pielii, inhibând inflamația provocată de razele UV și hiperpigmentarea. De asemenea, pot atenua uscăciunea pielii și pruritul provocat de dermatite, accelerând vindecarea rănilor pielii. Au un rol pozitiv și în prevenirea dezvoltării cancerului de piele.
Semințele de in au un efect benefic și în cazul părului. Poți aplica un amestec de semințe proaspăt măcinate și apă pe păr. Astfel vei avea un plus de hidratare și vei stimula creșterea părului. Un studiu recent arată că lignanii din uleiul de semințe de in ar putea fi folosit în mod potențial ca tratament pentru alopecie.
Pot reduce tensiunea arterială
Potrivit Healthline, o altă consecință favorabilă pentru sănătate a semințelor de in are legătură cu reducerea nivelului tensiunii arteriale.
O analiză care a inclus 15 studii a dovedit că suplimentarea alimentației cu produse din semințe de in, inclusiv pulbere de semințe de in, poate reduce semnificativ nivelurile de tensiune arterială sistolică și diastolică.
Este un efect deosebit de eficient în cazul persoanelor cu niveluri ridicate ale tensiunii arteriale. Un studiu restrând, de 12 săptămâni, a arătat că prin administrarea a 4 linguri (30 de grame) de semințe de in pe zi, tensiunea arterială a fost redusă la cei cu niveluri ridicate.
Mai mult, conform unei analize ample a 11 studii, administrarea zilnică de semințe de in timp de peste 3 luni poate reduce nivelul tensiunii arteriale cu 2 mmHg. De adăugat că potrivit unor cercetări, o reducere de 2 mmHg scade riscul de accident vascular cerebral și boli coronariene cu 14%, respectvi 6%.
Cum incluzi semințele de in în rutina ta alimentară
Semințele de in sunt extrem de simplu de încorporat într-o dietă alimentară. Majoritatea beneficiilor aduse sănătății încep să fie vizibile chiar și după consumul a doar două linguri pe zi. Așadar, sunt un aliment ideal pentru o dietă specifică pentru longevitate. Fiind foarte versatile, le poți include în numeroase rețete, cărora le dau un gust mai complex. Află mai multe detalii despre cum poți să consumi corect semințe de in.
Ca sugestii de consum, le poți include în smoothie-uri, iaurturi sau terci de ovăz. Sau le poți presăra pe diferite produse de panificație. De asemenea, le poți include într-un toast cu avocado, le poți presăra pe ouă sau pe o salată mare. Datorită puterii lor de a reține umezeala, pot fi folosite ca înlocuitor vegan pentru ouă când se prepară rețete la cuptor. Trebuie doar să amesteci o lingură de făină de in cu 3 linguri de apă și să lași compoziția timp de câteva minute la cuptor.
În egală măsură, poți înlocui jumătate din făina clasică cu făină de in atunci când pregătești prăjituri, pâine și brioșe. O altă utilizare creativă a semințelor de in este să le încorporezi măcinate în locul pâinii când faci chiftele de casă sau burger vegetali. Dacă ești adepta nutriției echilibrate, descoperă care sunt cele mai sănătoase semințe pe care le poți consuma zilnic.