Reclamă

Proteina din semințe de dovleac: beneficii pentru sănătatea organismului. De ce e în preferințele nutriționiștilor

Proteina din semințe de dovleac are un conținut mare de acizi grași Omega 3. De asemenea, sunt o sursă de proteine de origine vegetală deosebit de bogată în antioxidanți și magneziu. Au extrem de multe beneficii comparativ cu alte opțiuni de proteine pe bază de plante, spun dieteticienii.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 21 aprilie 2024, 7:09

Semințele de dovleac reprezintă o sursă excelentă de nutrienți sănătoși pentru inimă și intestine. Sunt ușor de digerat și îți asigură sursa optimă de vitamine, minerale și grăsimi sănătoase în fiecare zi. Totodată, pot contribui la reducerea stresului oxidativ provocat de radicalii liberi. Află de ce proteina din semințe de dovleac se află pe lista de preferințe a nutriționiștilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Proteina din semințe de dovleac: beneficii

Proteinele din semințe de dovleac au apărut tot mai des în ultimul timp în produse precum pulberile proteice, batoanele și shake-urile. O poți consuma dacă vrei să eviți produsele proteice pe bază de zer, cazeină, sau soia. De asemenea, este o proteină prietenoasă cu alergiile.

Pentru că provin din semințe de dovleac, produsele proteice din semințe de dovleac sunt bogate în proteine, minerale și fibre. Îți poți pregăti astfel gustări rapide, sățioase și sănătoase.

Aminoacizi esențiali

Toate proteinele sunt alcătuite din aminoacizi. Există nouă aminoacizi pe care organismul nu îi poate produce singur, ceea ce înseamnă că trebuie să îi obții din alimente. Proteinele din semințe de dovleac conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, spun nutriționiștii. Deoarece câțiva dintre acești aminoacizi sunt prezenți în cantități mai mici însă, nu este considerată, din punct de vedere tehnic, o proteină completă.

Reclamă

Semințele de dovleac au 8,5 grame de proteine per porție, comparativ cu 10 până la 20 de grame per porție în pulberea de proteine din semințe de dovleac.

Grăsimi sănătoase

Printre beneficiile proteinei din seminte de dovleac se află și conținutul de grăsimi sănătoase. Nucile și semințele, inclusiv semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3 sănătoși.

Reclamă

„Acizii grași omega-3 susțin sănătatea inimii și a vaselor de sânge, precum și sistemul imunitar și sistemul hormonal. De asemenea, aceștia oferă și unele beneficii antiinflamatorii.”, a declarat dieteticianul Theresa Gentile, citată de Today.

Fibre sănătoase pentru intestin

Semințele obișnuite de dovleac conțin o cantitate optimă de fibre, mai ales dacă sunt le consumi cu coajă. O cană de semințe de dovleac prăjite oferă aproximativ 5 grame de fibre, comparativ cu aproximativ 2 grame pentru semințele de dovleac fără coajă.

Este bine să știi că acestea pot pierde o parte din aceste fibre atunci când sunt amestecate într-o pudră proteică. Așadar, specialiștii recomandă să le consumi ca atare. Acestea pot fi o gustare sănătoasă pe care să o consumi la birou, într-o pauză.

Magneziu și alte substanțe nutritive

Semințele de dovleac se laudă cu cantități mari de alte câteva substanțe nutritive benefice, inclusiv antioxidanți, fier, fosfor, zinc și magneziu. Magneziul este un „punct culminant” deosebit al proteinelor din semințe de dovleac, deoarece oferă mai mult decât ai putea obține din alte surse de proteine pe bază de plante.

Semințele de dovleac sunt bogate în mod natural în magneziu, care este un nutrient pe care de cele mai multe ori se întâmplă să nu îl consumi în cantități suficiente. Magneziul este benefic pentru sănătatea inimii și a oaselor, precum și pentru gestionarea zahărului din sânge.

Dacă vrei să îți diversifici gustările, dar vrei să faci și o alegere sănătoasă, semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de proteine, nutrienți și vitamine. Vei avea astfel parte de o gustare sățioasă și sănătoasă fără prea mult efort.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Coaste de miel rumenite la cuptor
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
O femeie îmbrăcată în zână, într-o lume de basm
Horoscop
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024
Relații mari se vor schimba în viitor pentru unii nativi. Ai mai jos lista cu 5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024. Luna mai...
4
O femeie care vopsește un ou cu ajutorul unuo șervețel
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI
×