În weekend-uri și vacanțe simți nevoia să tragi un pui de somn după o masă copioasă? Oboseala post-prandială este naturală și nu constituie un motiv de îngrijorare.
Ce înseamnă dacă te simți mereu obosită după masă
Potrivit nutriționistului Kimberley Rose-Francis, citată de Wellandgood, primul motiv posibil se referă la programul meselor tale. Acesta nu trebuie să te îngrijoreze. Cel mai probabil este vorba de ritmul circadian (ciclul natural somn-veghe). El generează acea stare de somnolență de după luarea mesei.
O analiză din 2019 publicată în Yale Journal of Biology and Medicine arată că ritmul nostru circadian scade după-amiaza, mai exact în intervalul 14-16. În acest caz este perfect normal să te simți un pic moleșită după masă. Însă cauza se leagă mai mult de ritmurile tale biologice și momentul în care iei prânzul decât de conținutul mesei în sine.
Consumi alimente care favorizează somnolența
Ești probabil conștientă că anumite alimente și băuturi, deși sunt foarte nutritive, pot induce o anumită stare de somnolență în timpul zilei. Printre acestea se numără:
- Alimentele cu un conținut bogat de triptofan (linte, somon, spanac, unt de arahide, semințe de susan, semințe de dovleac, brânză și curcan, boabe de soia);
- Alimente bogate în melatonină (fistic, ouă și somon);
- Suc de vișine, care conține atât melatonină, cât și triptofan;
- Lapte, care de asemenea conține melatonină și triptofan;
- Ceai de mușețel.
În viziunea expertei citate, alimentele bogate în vitamina D ca peștele gras, gălbenușurile de ou, ciupercile și alimentele fortificate pot regla direct sau indirect somnul.
O altă categorie de alimente care induc o stare de somnolență sunt carbohidrații rafinați. În special bomboanele, produsele de patiserie, cerealele rafinate ca orezul alb, pastele albe și cerealele rafinate pentru micul dejun.