Reclamă

Sfaturi pentru a scăpa de oboseală. Cum te poți simți mai odihnită

Pe parcursul zilei este normal ca uneori să te simți obosită, în special când începi să înaintezi în vârstă. Poate deveni supărător atunci când se întâmplă să ai mai multe sarcini de rezolvat la serviciu sau acasă. Indiferent de vârstă, există soluții care te pot ajuta să te simți mai odihnită. Citește sfaturi pentru a scăpa de oboseală.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 10 iulie 2023, 7:16

Ai la dispoziție o mulțime de modalități prin intermediul cărora te poți simți mai plină de energie: de la schimbarea stilului de viață prin includerea unor exerciții fizice și a unei diete echilibrate până la păstrarea conexiunilor emoționale cu persoanele apropiate. Găsești destule variante eficiente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi pentru a scăpa de oboseală

Oboseala recurentă poate fi cauzată de mai mulți factori: anemie, stres, hipotiroidism, deficiență de vitamina B12 sau sindromul de apnee. Majoritatea cazurilor de oboseală sunt cauzate de stres, somn insuficient, alimentație proastă și alți factori ai unui stil de viață neechilibrat.

Dacă senzația se înrăutățește pe termen lung, fără a avea o cauză clară, este indicat să consulți un specialist în domeniul sănătății. Uneori poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale, potrivit NHS.

Expune-te la lumina naturală când te trezești

Este important să adormi și să te trezești la aceleași ore. Acestea sunt printre cele mai eficiente sfaturi pentru a scăpa de oboseală, care te ajută să-ți echilibrezi ceasul biologic și să-ți reglezi nivelurile de energie din organism.

Reclamă

Expune-te la lumina naturală imediat ce te trezești. Îți poate oferi energie pe tot parcursul zilei și îți poate îmbunătăți calitatea somnului.

Bea multe lichide

Adulții aflați la vârste mai înaintate sunt mai predispuși la deshidratare. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, senzația de sete începe să se diminueze. Prin urmare, ai mai puține șanse să bei suficiente lichide. În cazul femeilor tinere, chiar și o deshidratare minimă poate cauza oboseală. Medicii recomandă să bei 3 litri de apă pe zi pentru a te hidrata suficient, conform The Washington Post.

Reclamă

Mănâncă mai des

Dacă vrei să aplici unul dintre cele mai bune sfaturi pentru a scăpa de oboseală, mănâncă mai des. Pentru a-ți menține energia, mănâncă mese regulate și gustări sănătoase la fiecare 3 până la 4 ore. Poate fi mai util decât să mănânci rar și mult. Astfel, consumi constant substanțe nutritive pe care organismul tău le poate folosi când își epuizează resursele.

Verifică medicamentele

Unele medicamente au ca efect advers somnolența. În cazul în care urmezi un tratament împotriva alergiilor sau a răcelilor se poate ca acesta să conțină substanțe ce te pot face să te simți obosită.

Același lucru se poate întâmpla și în cazul antidepresivelor ce susțin producția de serotonină. Poate fi nevoie să discuți cu medicul tău pentru a reduce doza administrată sau a înlocui medicamentul.

Consumă alimente sănătoase și nutritive

Dacă mai cauți sfaturi pentru a scăpa de oboseală, consumă alimente sănătoase și nutritive. Odată cu înaintarea în vârstă, pofta de mâncare scade, de aceea este important să te asiguri că dieta ta conține suficienți nutrienți. Fiecare masă sau gustare ar trebui să includă carbohidrați complecși, proteine și grăsimi sănătoase. Combinarea a minim doi dintre acești macronutrienți poate încetini digestia și absorția, ceea ce poate preveni creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge.

Un nivel mult prea crescut al zahărului din sânge poate da o senzație de oboseală. Când consumi prea mult zahăr dimineața, riști să experimentezi stări de oboseală pe tot parcursul zilei.

De asemenea, limitează alimentele procesate și rafinate deoarece și acestea pot crește brusc nivelul de zahăr din sânge.

În plus, încearcă să distribui uniform proteinele pe parcursul meselor zilnice. Distribuția neuniformă a proteinelor pe parcursul zilei a fost asociată cu fragilitate, dificultate de înțelegere și oboseală la adulții cu vârste înaintate.

Fă exerciții fizice

Cel mai des recomandate sunt exercițiile aerobice deoarece îmbunătățesc funcția cardiovasculară. Ridicarea unor obiecte sau urcatul scărilor te pot face să te simți mai plină de energie.

Poți încerca antrenamente de rezistență, tai chi sau yoga. Dacă te simți prea obosită poți încerca să te plimbi încet în jurul locuinței și să crești viteza și distanța gradual, o dată la fiecare săptămână.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Pască cu aluat de pandișpan porționată și decorată cu zahăr
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI
×