Reclamă

Motive pentru care te trezești din somn noaptea. Ce obiceiuri să eviți pentru a avea parte de odihna dorită

Sunt câteva motive pentru care te trezești din somn noaptea. Acestea sunt de cele mai multe ori în strânsă legătură cu obiceiurile pe care le ai înainte de culcare. Este foarte important să-ți faci o rutină corectă pentru a avea parte de un somn liniștit și odihnitor.

Publicat: 24 noiembrie 2021, 6:57

Un stil de viață sănătos alături de o dietă echilibrată te pot ajuta să ai parte de un somn odihnitor care să-ți ofere energia necesară pentru următoarea zi. Este foarte important să ai parte de un somnprofund în urma căruia să te simți revigorată și gata să începi o nouă zi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Motive pentru care te trezești din somn noaptea

În timpul somnului corpul nostru trece prin mai multe procese. De regulă un ciclu de somn este compus din două etape extrem de importante somnul REM și somnul Non-REM. Aceste două etape se repetă la fiecare 90 de minute și te ajută să te odihnești complet.

Somnul Non-REM durează cel mai mult fiind la rândul său împărțit în patru procese diferite. Totul începe cu starea de veghe, ulterior bătăile inimii și respirația devin regulate, pentru ca mai apoi somnul profund să se instaleze complet. După aceste patru etape se instalează somnul REM care ocupă mai puțin loc în timpul nopții.

În această perioadă creierul este activ și se formează visele fiind procesate informațiile acumulate pe timpul zilei. Pentru a avea parte de odihna necesară, toate aceste etape trebuie să se desfășoare. Însă de multe ori, anumite obiceiuri pot întrerupe unul din aceste procese și astfel apare trezirea în timpul nopții care duce implicit la oboseală și somnolență pe parcursul zilei următoare.

Dureri musculare

Reclamă

Durerile musculare sau durerile de cap sunt alte motive pentru care te trezești din somn în timpul nopții. Dacă suferi de durere cronică, atunci lucrurile se complică și mai mult pentru tine. În primul rând trebuie să te asiguri că dormi pe o saltea de calitate, astfel încât poziția corpului să nu-ți fie afectată și să nu te trezești cu tot felul de dureri dimineața.

Trezitul constant poate duce în timp la oboseala și în cele din urmă la extenuare. Experții spun că oamenii care se confruntă cu dureri în timpul somnului nu reușesc să aibă parte de odihna necesară pentru următoarea zi.

Specialiștii avertizează să fim foarte atenți atunci când ne alegem locul în care urmează să dormim și sfătuiesc să nu ne abatem de la rutina de relaxare. Un alt truc ține de practicarea exercițiilor de respirație și a exercițiilor fizice pentru a ne relaxa corpul înainte de culcare.

Reclamă

Consumul de lichide înainte de culcare

Consumul de lichide în exces poate fi unul din principalele motive pentru care te trezești din somn noaptea. Chiar dacă este foarte important să stai hidratată pe timpul zilei, dacă bei apă mult prea aproape de ora culcării, atunci s-ar putea să fie nevoie să te trezești.

Acesta este unul din motivele principale pentru care te trezești deseori. Încearcă să-ți setezi din timp ora la care vrei să dormi și asigură-te că nu bei apă chiar înainte de a pune capul pe pernă.

Mai mult, specialiștii spun că trebuie să fim foarte atenți și la alimentele pe care le consumăm înainte de culcare. Dacă digestia ne este îngreunată, atunci sunt șanse foarte mari să avem parte de tulburări ale somnului.

Consumul de alcool înainte de culcare

Consumul de băuturi alcoolice înainte de culcare poate fi unul din principalele motive pentru care te trezești din somn noaptea. Experții au descoperit faptul că alcoolul poate să întârzie apariția somnului REM și poate deregla întregul ciclu de somn.

În timpul somnului creierul intră în două etape care se repetă succesiv. Somnul REM și Non-REM sunt vitale pentru a ne odihni și pentru a procesa informațiile acumulate din timpul zilei. Un ciclu compus din aceste două etape trebuie să se repete, de regulă, la fiecare 90 de minute.

Alcoolul poate perturba acest echilibru care va duce implicit la trezirea în miezul nopții. Totodată băuturile alcoolice deshidratează corpul, motiv pentru care vei simți nevoia să consumi mai multe lichide pentru a restabili o balanță în corpul tău.

Sindromul de apnee în somn

Sindromul de apnee în somn este un alt motiv principal pentru care odihna ta poate fi întreruptă. Acest sindrom este caracterizat prin întreruperea sau diminuarea repetitivă a fluxului de aer nasobucal. Acesta apare deseori la persoanele de vârstă medie și la persoanele în vârstă.

Totodată, sindromul este mult mai frecvent printre bărbați și printre fumători. Factorii care pot duce la apariția acestui sindrom sunt obezitatea, istoric familial sau înaintarea în vârstă. Acest sindrom poate duce la somnolență, durere de cap, respirație îngreunată sau creșterea în greutate din cauza lipsei de somn.

Oamenii care cred că pot avea acest sindrom sunt sfătuiți să meargă la un medic specialist pentru a face mai multe examinări care să stabilească dacă este vorba de sindromul de apnee în somn sau sunt alți factori care determină trezirea în timpul nopții. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×