Reclamă

Lipsa somnului crește riscul apariției demenței

Potrivit ultimelor studii, persoanele de vârstă mijlocie care dorm șase ore pe noapte, sau chiar mai puțin, ar putea avea șanse mai mari să dezvolte demență. De ce lipsa somnului crește riscul apariției demenței.

Publicat: 23 aprilie 2021, 13:26

Noile descoperiri au arătat că persoanele cu vârste între 50-70 de ani care dorm doar câteva ore pe noapte, în mod regulat, au un risc de 30% mai mare de apariție a demenței. Cercetările nu demonstrează că lipsa somnului duce la apariția demenței, ci că poate contribui la aceasta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lipsa somnului crește riscul apariției demenței

Nu s-a cercetat dacă creșterea numărului de ore dormite pe perioada nopții ar reduce riscul de demență. Însă una dintre ipoteze este că demența apare din cauză lipsei somnului care ar diminua procesul de eliminare a deșeurilor toxice din creier.

„Descoperirile arată că durata somnului ar putea fi un factor de risc al demenței”, a declarat dr. Séverine Sabia, autor al studiului efectuat de Universitatea din Paris.

„Nu pot spune că durata somnului este o cauză a demenței, dar ar putea contribui la dezvoltarea acesteia”, a adăugat Sabia.

Cercetătorii au analizat datele unui sondaj al unui studiu numit Whitehall II, din cadrul instituției University College London. Studiul a fost inițiat în 1985 și a vizat sănătatea și stilul de viață a peste 10.000 de voluntari englezi. Echipa de cercetători francezi a analizat 8.000 de participanți la studiu care au raportat modele lor de somn.

Reclamă

Pe parcursul a 25 de ani, 521 dintre participanți au dezvoltat demență. Mulți dintre aceștia au fot diagnosticați la finele anilor 1970. În cazul respondenților care dormeau mai puțin de șase ore pe noapte, atunci când aveau 50-60 de ani, creștea cu 30% riscul de a dezvolta demență; spre deosebire de cei care dormeau în mod repetat câte șapte ore pe noapte.

Aceste constatări au avut loc după ce o echipă de cercetători de nivel internațional a raportat că somnul întrerupt ar putea dubla riscul de a muri din cauza unor boli de inimă, în cazul femeilor.

Cuburi de lemn, care formează cuvântul Demență, în limba engleză
Descoperirile arată că durata somnului ar putea fi un factor de risc al demenței / Shutterstock
Reclamă

Importanța somnului

Fumatul, alcoolul și obezitatea sunt și ele factori de risc al demenței. Iar șansele de a dezvolta această boală cresc odată cu vârsta. Demența ar afecta una din 14 persoane de peste 65 de ani. Riscul de a dezvolta Alzheimer sau demență vasculară se dublează la fiecare cinci ani, la persoanele care au peste 65 de ani. Acest studiu ne poate ajuta să producem schimbări considerabile pentru a preveni demența.

„Trebuie să luăm măsurile necesare pentru a ne îmbunătăți somnul, să evităm alcoolul în exces și cofeina și să descoperim o rutină care funcționează pentru noi”, spune dr. Liz Coulthard, lector specializat în neurologia demenței, la Universitatea din Bristol.

„Primele semne ale bolii Alzheimer apar în creier cu 20 de ani înainte ca aceasta să fie detectabilă. Ar putea fi posibil ca un somn scurt să fie un semn timpuriu”, afirmă Robert Howard, profesor de psihiatrie la University College London, citat de The Guardian.

Dacă vrei să ai o noapte liniștită citește sfaturile specialiștilor despre ce nu trebuie să faci înainte de somn. Descoperim tot mai mult cât de important este somnul pentru sănătatea corpului și minții noastre. De aceea trebuie să îi acordăm locul cuvenit în „noapte”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×