Reclamă

Lipsa somnului crește riscul apariției demenței

Potrivit ultimelor studii, persoanele de vârstă mijlocie care dorm șase ore pe noapte, sau chiar mai puțin, ar putea avea șanse mai mari să dezvolte demență. De ce lipsa somnului crește riscul apariției demenței.

Publicat: 23 aprilie 2021, 13:26

Noile descoperiri au arătat că persoanele cu vârste între 50-70 de ani care dorm doar câteva ore pe noapte, în mod regulat, au un risc de 30% mai mare de apariție a demenței. Cercetările nu demonstrează că lipsa somnului duce la apariția demenței, ci că poate contribui la aceasta.

Lipsa somnului crește riscul apariției demenței

Nu s-a cercetat dacă creșterea numărului de ore dormite pe perioada nopții ar reduce riscul de demență. Însă una dintre ipoteze este că demența apare din cauză lipsei somnului care ar diminua procesul de eliminare a deșeurilor toxice din creier.

„Descoperirile arată că durata somnului ar putea fi un factor de risc al demenței”, a declarat dr. Séverine Sabia, autor al studiului efectuat de Universitatea din Paris.

„Nu pot spune că durata somnului este o cauză a demenței, dar ar putea contribui la dezvoltarea acesteia”, a adăugat Sabia.

Cercetătorii au analizat datele unui sondaj al unui studiu numit Whitehall II, din cadrul instituției University College London. Studiul a fost inițiat în 1985 și a vizat sănătatea și stilul de viață a peste 10.000 de voluntari englezi. Echipa de cercetători francezi a analizat 8.000 de participanți la studiu care au raportat modele lor de somn.

Reclamă

Pe parcursul a 25 de ani, 521 dintre participanți au dezvoltat demență. Mulți dintre aceștia au fot diagnosticați la finele anilor 1970. În cazul respondenților care dormeau mai puțin de șase ore pe noapte, atunci când aveau 50-60 de ani, creștea cu 30% riscul de a dezvolta demență; spre deosebire de cei care dormeau în mod repetat câte șapte ore pe noapte.

Aceste constatări au avut loc după ce o echipă de cercetători de nivel internațional a raportat că somnul întrerupt ar putea dubla riscul de a muri din cauza unor boli de inimă, în cazul femeilor.

Cuburi de lemn, care formează cuvântul Demență, în limba engleză
Descoperirile arată că durata somnului ar putea fi un factor de risc al demenței / Shutterstock
Reclamă

Importanța somnului

Fumatul, alcoolul și obezitatea sunt și ele factori de risc al demenței. Iar șansele de a dezvolta această boală cresc odată cu vârsta. Demența ar afecta una din 14 persoane de peste 65 de ani. Riscul de a dezvolta Alzheimer sau demență vasculară se dublează la fiecare cinci ani, la persoanele care au peste 65 de ani. Acest studiu ne poate ajuta să producem schimbări considerabile pentru a preveni demența.

„Trebuie să luăm măsurile necesare pentru a ne îmbunătăți somnul, să evităm alcoolul în exces și cofeina și să descoperim o rutină care funcționează pentru noi”, spune dr. Liz Coulthard, lector specializat în neurologia demenței, la Universitatea din Bristol.

„Primele semne ale bolii Alzheimer apar în creier cu 20 de ani înainte ca aceasta să fie detectabilă. Ar putea fi posibil ca un somn scurt să fie un semn timpuriu”, afirmă Robert Howard, profesor de psihiatrie la University College London, citat de The Guardian.

Dacă vrei să ai o noapte liniștită citește sfaturile specialiștilor despre ce nu trebuie să faci înainte de somn. Descoperim tot mai mult cât de important este somnul pentru sănătatea corpului și minții noastre. De aceea trebuie să îi acordăm locul cuvenit în „noapte”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
2
O femeie care are creierul în analiză cu o hologramă
Sănătate
Obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. Ce să faci în cazul în care ai început să uiți lucruri
Ai mai jos o listă cu obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. În ultimii ani au fost făcute publice destul de multe lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-și îmbunătăți și susține...
3
Kate Middleton cu prințesa Charlotte în brațe, alături de Prințul William și Prințul George, în timp ce coboară din avion
Divertisment
Kate Middleton a încălcat o tradiție regală veche de 100 de ani. Prințesa de Wales a făcut acest lucru pentru copiii săi
Kate Middleton a încălcat o tradiție regală veche de 100 de ani. Prințesa de Wales a făcut acest lucru de dragul copiilor săi. Experții regali au explicat cum anume a ajuns Kate în această...
4
Tre fete îmbrăcate în rochii albe cu coronițe de flori pe cap privesc spre soare
Horoscop
Zodii care formează cele mai frumoase relații de prietenie. Ce spun specialiștii
Compatibilitatea nu se aplică doar în cazul cuplurilor, astfel că putem afla care sunt acele zodii care formează cele mai frumoase relații de prietenie. Există nativi care, conform personalității lor, reușesc să se înțeleagă...
5
Fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie subțire, doarme
Horoscop
Cele mai zen zodii din horoscop. Își păstrează calmul în orice situație, indiferent de ce se întâmplă în jur
Cu toții încercăm să găsim un echilibru în viață, însă acestea sunt cele mai zen zodii din horoscop. Cele care nu se lasă doborâte de furtunile care ajung pe neașteptate și care găsesc liniștea...
PARTENERI
×