Noile descoperiri au arătat că persoanele cu vârste între 50-70 de ani care dorm doar câteva ore pe noapte, în mod regulat, au un risc de 30% mai mare de apariție a demenței. Cercetările nu demonstrează că lipsa somnului duce la apariția demenței, ci că poate contribui la aceasta.
Lipsa somnului crește riscul apariției demenței
Nu s-a cercetat dacă creșterea numărului de ore dormite pe perioada nopții ar reduce riscul de demență. Însă una dintre ipoteze este că demența apare din cauză lipsei somnului care ar diminua procesul de eliminare a deșeurilor toxice din creier.
„Descoperirile arată că durata somnului ar putea fi un factor de risc al demenței”, a declarat dr. Séverine Sabia, autor al studiului efectuat de Universitatea din Paris.
„Nu pot spune că durata somnului este o cauză a demenței, dar ar putea contribui la dezvoltarea acesteia”, a adăugat Sabia.
Cercetătorii au analizat datele unui sondaj al unui studiu numit Whitehall II, din cadrul instituției University College London. Studiul a fost inițiat în 1985 și a vizat sănătatea și stilul de viață a peste 10.000 de voluntari englezi. Echipa de cercetători francezi a analizat 8.000 de participanți la studiu care au raportat modele lor de somn.
Pe parcursul a 25 de ani, 521 dintre participanți au dezvoltat demență. Mulți dintre aceștia au fot diagnosticați la finele anilor 1970. În cazul respondenților care dormeau mai puțin de șase ore pe noapte, atunci când aveau 50-60 de ani, creștea cu 30% riscul de a dezvolta demență; spre deosebire de cei care dormeau în mod repetat câte șapte ore pe noapte.
Aceste constatări au avut loc după ce o echipă de cercetători de nivel internațional a raportat că somnul întrerupt ar putea dubla riscul de a muri din cauza unor boli de inimă, în cazul femeilor.