Reclamă

Lipsa somnului crește riscul apariției demenței

Potrivit ultimelor studii, persoanele de vârstă mijlocie care dorm șase ore pe noapte, sau chiar mai puțin, ar putea avea șanse mai mari să dezvolte demență. De ce lipsa somnului crește riscul apariției demenței.

Publicat: 23 aprilie 2021, 13:26

Noile descoperiri au arătat că persoanele cu vârste între 50-70 de ani care dorm doar câteva ore pe noapte, în mod regulat, au un risc de 30% mai mare de apariție a demenței. Cercetările nu demonstrează că lipsa somnului duce la apariția demenței, ci că poate contribui la aceasta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lipsa somnului crește riscul apariției demenței

Nu s-a cercetat dacă creșterea numărului de ore dormite pe perioada nopții ar reduce riscul de demență. Însă una dintre ipoteze este că demența apare din cauză lipsei somnului care ar diminua procesul de eliminare a deșeurilor toxice din creier.

„Descoperirile arată că durata somnului ar putea fi un factor de risc al demenței”, a declarat dr. Séverine Sabia, autor al studiului efectuat de Universitatea din Paris.

„Nu pot spune că durata somnului este o cauză a demenței, dar ar putea contribui la dezvoltarea acesteia”, a adăugat Sabia.

Cercetătorii au analizat datele unui sondaj al unui studiu numit Whitehall II, din cadrul instituției University College London. Studiul a fost inițiat în 1985 și a vizat sănătatea și stilul de viață a peste 10.000 de voluntari englezi. Echipa de cercetători francezi a analizat 8.000 de participanți la studiu care au raportat modele lor de somn.

Reclamă

Pe parcursul a 25 de ani, 521 dintre participanți au dezvoltat demență. Mulți dintre aceștia au fot diagnosticați la finele anilor 1970. În cazul respondenților care dormeau mai puțin de șase ore pe noapte, atunci când aveau 50-60 de ani, creștea cu 30% riscul de a dezvolta demență; spre deosebire de cei care dormeau în mod repetat câte șapte ore pe noapte.

Aceste constatări au avut loc după ce o echipă de cercetători de nivel internațional a raportat că somnul întrerupt ar putea dubla riscul de a muri din cauza unor boli de inimă, în cazul femeilor.

Cuburi de lemn, care formează cuvântul Demență, în limba engleză
Descoperirile arată că durata somnului ar putea fi un factor de risc al demenței / Shutterstock
Reclamă

Importanța somnului

Fumatul, alcoolul și obezitatea sunt și ele factori de risc al demenței. Iar șansele de a dezvolta această boală cresc odată cu vârsta. Demența ar afecta una din 14 persoane de peste 65 de ani. Riscul de a dezvolta Alzheimer sau demență vasculară se dublează la fiecare cinci ani, la persoanele care au peste 65 de ani. Acest studiu ne poate ajuta să producem schimbări considerabile pentru a preveni demența.

„Trebuie să luăm măsurile necesare pentru a ne îmbunătăți somnul, să evităm alcoolul în exces și cofeina și să descoperim o rutină care funcționează pentru noi”, spune dr. Liz Coulthard, lector specializat în neurologia demenței, la Universitatea din Bristol.

„Primele semne ale bolii Alzheimer apar în creier cu 20 de ani înainte ca aceasta să fie detectabilă. Ar putea fi posibil ca un somn scurt să fie un semn timpuriu”, afirmă Robert Howard, profesor de psihiatrie la University College London, citat de The Guardian.

Dacă vrei să ai o noapte liniștită citește sfaturile specialiștilor despre ce nu trebuie să faci înainte de somn. Descoperim tot mai mult cât de important este somnul pentru sănătatea corpului și minții noastre. De aceea trebuie să îi acordăm locul cuvenit în „noapte”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Patrick Schwarzenegger o sărută tandru pe logodnica sa
Divertisment
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Cum au fost cei doi pozați în public
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Fiul lui Arnold a fost surprins în timp ce își săruta romantic logodnica, înainte de a o apuca jucăuș de posterior în public. Fiul...
2
O femeie care ține în mână o ladă cu legume proaspet, care conțin mai mult potasiu decât peștele
Sănătate
Leguma care are mai mult potasiu decât peștele. De ce recomandă nutriționiștii să o incluzi în dieta ta
Nutriționiștii au dezvăluit care este leguma care are mai mult potasiu decât peștele. Ei recomandă să o incluzi cât mai des în dieta zilnică. Potasiul este necesar pentru funcționarea normală a tuturor celulelor. El...
3
O femeie frumoasă care reprezintă una dinte cele zodii pentru care viața este mai bună în ziua de 23 martie 2025
Horoscop
Viața este mai bună pentru aceste trei semne zodiacale în ziua de 23 martie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Viața este mai bună pentru aceste trei semne zodiacale în ziua de 23 martie 2025. Acești nativi din zodiac au parte de multe surprize plăcute în această perioadă. Pe 23 martie 2025, viața devine...
4
David Hasselhoff, alături de Pamela Bach, pe vremea când formau un cuplu
Divertisment
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Cum a fost fotografiat recent actorul
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Actorul pare vizibil afectat după vestea sinuciderii fostei sale partenere. Pamela Bach a renunțat la viață la vârsta de 61...
5
Hilaria Baldwin, alături de soțul ei, la un eveniment
Divertisment
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Chiar și fanii au spus că e un moment greu de privit
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Totul s-a întâmplat în timpul unui interviu, un moment care a devenit rapid viral pe rețelele sociale. Personalitatea TV, în vârstă de 41 de...
PARTENERI
×