Vitamina B12 este una dintre cele opt vitamine B. Dieteticianul specializat Nichola Ludlam-Raine susține că vitamina B12 ajută organismul să elibereze energie din alimente. Menține sistemul nervos sănătos și ajută la formarea globulelor roșii, care transportă oxigenul în corp.
Surse de vitamina B12
Potrivit Institutului Național de Sănătate, simptomele deficienței de vitamina B12 pot include o nuanță galben pal pe piele, o limbă inflamată și roșie, iritabilitate, depresie, vedere tulburată, ulcere bucale. Ludlam-Raine spune că unii oameni vor fi mai expuși riscului de deficit de vitamina B12.
„Cei cărora li s-a îndepărtat parțial sau integral stomacul pot fi expuși riscului de deficiență de vitamina B12. De exemplu, persoanele care urmează o intervenție chirurgicală bariatrică, cum ar fi bypassul gastric sau gastrectomia”, spune ea. „Acest lucru se datorează faptului că stomacul produce ceva numit , care te ajută să-l absorbi. Cei care urmează o dietă vegană sau vegetariană pot avea, de asemenea, deficit de B12. Ea se găsește în mod natural în carne și pește, dar și în produse lactate și ouă.”
Deși cei expuși riscului trebuie să se asigure că primesc suficientă vitamina B12, toată lumea trebuie să includă surse de vitamina B12 în dietă pentru a menține nivelul ridicat, susțin specialiștii.
Deoarece vitaminele B sunt solubile în apă, Institutul Național pentru Sănătate a stabilit o valoare zilnică de referință a nutrienților (VNR) de 2,4 mcg pentru bărbații și femeile care nu sunt însărcinate sau care alăptează.
Carne de vită
O friptură de vită conține o cantitate însemnată de vitamina B12. O bucată de friptură de 190 g oferă aproximativ 11,2 mcg, care este de patru ori mai mult decât doza zilnică recomandată. Carnea de vită conține și alți nutrienți care sunt necesari pentru o sănătate bună.
Carnea de vită nu este doar o sursă bună de proteine, necesară pentru sănătatea oaselor, mușchilor și celulelor generale. Ea conține și minerale fier, zinc și seleniu, precum și alte vitamine B.