Reclamă

Beneficiile consumului de prune. Află de ce sunt recomandate pentru dieta ta

Prunele sunt unele dintre cele mai delicioase fructe. Acestea sunt hrănitoare și bogate în nutrienți necesari organismului. Pe lângă vitamine, ele conțin o mulțime de fibre și antioxidanți care ajută la reducerea inflamației din corp, dar și la reducerea riscului de apariție a bolilor cronice. Hai să aflăm împreună care sunt beneficiile consumului de prune și de ce sunt recomandate de către nutriționiști.

Publicat: 21 august 2022, 6:05 / Actualizat: 11 august 2023, 11:35

Prunele sunt vedetele sezonului de toamnă. Acestea sunt gustoase, cărnoase, dar în același timp bogate în fructoză, deci trebuie să fii atentă la cantitatea pe care o consumi. Dacă te lupți cu kilogramele în plus, atunci va fi nevoie de o atenție sporită.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficiile consumului de prune

Printre beneficiile consumului de prune se numără și îmbunătățirea digestiei. Prunele și sucul de prune ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv și previn constipația. Acest lucru se datorează cantității mari de fibre care se găsește în prune.

Aceasta joacă un rol esențial când vine vorba de prevenirea constipației. Uite aici o listă cu mai multe alimente bogate în fibre pe care le poți consuma.

Alt beneficiu este acela că prunele sunt bogate în antioxidanți. Aceștia ajută la reducerea inflamației și ajută la protejarea celulelor de deteriorarea radicalilor liberi. Prunele conțin antioxidanți polifenoli, care au efecte pozitive asupra sănătății oaselor și reduc riscul apariției bolilor de inimă. Unele studii spun că prunele conțin de două ori mai multă cantitate de polifenoli decât orice alte fructe.

Tot pe lista de beneficii se află și reglarea nivelului de zahăr din sânge. Chiar dacă sunt bogate în carbohidrați, prunele nu provoacă o creștere atât de mare a nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează faptului că prunele cresc nivelul de adiponectina, un hormon care joacă un rol esențial în reglarea zahărului din sânge.

Reclamă

Prunele pot fi benefice și pentru îmbunătățirea sistemului osos. Mai multe studii au arătat că acestea ajută la reducerea apariției afecțiunilor osoase, cum ar fi osteoporoza și osteopenia. Deși mai sunt multe studii de efectuat în acest sens, specialiștii sunt încrezători cu privire la rezultatele din viitor.

Valorile nutriționale ale prunelor

Prunele pot fi consumate proaspete sau uscate. Nutriționiștii le recomandă pe cele proaspete datorită beneficiilor directe asupra organismului. Prunele conțin o mulțime de minerale benefice, dar și multe vitamine. Conform puncliație Healhline.com, o singură prună poate conține următorii nutrienți.

Reclamă
  • Calorii: 30
  • Carbohidrati: 8 grame
  • Fibra: 1 gram
  • Zaharuri: 7 grame
  • Vitamina A: 5% necesarul zilnic recomandat
  • Vitamina C: 10% necesarul zilnic recomandat
  • Vitamina K: 5% necesarul zilnic recomandat
  • Potasiu: 3% necesarul zilnic recomandat
  • Cupru: 2% necesarul zilnic recomandat
  • Mangan: 2% necesarul zilnic recomandat

Conținutul de vitamine și minerale ale unei porții de prune uscate va fi ușor diferit. Per ansamblu, prunele conțin mai multă vitamina K, vitamina B și minerale decât cele uscate.

În plus, prunele uscate au mai multe calorii decât cele proaspete. Spre exemplu în cazul pruneor uscate vom avea următoarele valori, spune Healthline.com:

  • Calorii: 67
  • Carbohidrați: 18 grame
  • Fibre: 2 grame
  • Zaharuri: 11 grame
  • Vitamina A: 4% din necesarul zilnic recomandat
  • Vitamina K: 21% din necesarul zilnic recomandat
  • Vitamina B2: 3% din necesarul zilnic recomandat
  • Vitamina B3: 3% din necesarul zilnic recomandat
  • Vitamina B6: 3% din necesarul zilnic recomandat
  • Potasiu: 6% din necesarul zilnic recomandat
  • Cupru: 4% din necesarul zilnic recomandat
  • Mangan: 4% din necesarul zilnic recomandat
  • Magneziu: 3% din necesarul zilnic recomandat
  • Fosfor: 2% din necesarul zilnic recomandat

Dacă ai posibilitatea să alegi, nutriționiștii recomandă prunele proaspete. Chiar dacă prunele uscate pot fi potrivite uneori pentru o gustare, pe termen lung acestea ți-ar putea adăuga câteva kilograme în plus.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×