Originară din Guatemala și Mexic, aceasta aduce semințelor o cantitate uriașă de fibre. De asemenea, își măresc volumul atunci când sunt uscate. Semințele de in provin din planta cu același nume, originară din Turcia și Iran. Sunt bogate în antioxidanți și au o savoare pământie.
Semințele de chia vs. semințele de in
Semințele de chia și cele de in sunt două superalimente extrem de nutritive, adesea comparate datorită beneficiilor lor pentru sănătate. Ambele sunt surse excelente de acizi grași omega-3, fibre și proteine, dar au diferențe semnificative în ceea ce privește compoziția nutrițională și modul în care pot sprijini sănătatea. În acest articol, vom explora aceste diferențe și vom discuta despre avantajele fiecărei seminte.
Semințele de chia sunt mici, ovale și de culoare gri, albă sau neagră. Când sunt expuse la lichide, semințele de chia formează un gel datorită conținutului lor ridicat de fibre solubile, ceea ce le face ideale pentru prepararea budincilor sau ca înlocuitor de ou în rețetele vegane.
Ambele tipuri de semințe sunt surse excelente de acizi grași omega-3, care pot ajuta la reducerea inflamației și la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Semințele de in conțin o cantitate ușor mai mare de omega-3 (ALA) decât cele de chia. De asemenea, semințele de in sunt bogate în lignani, compuși cu proprietăți antioxidante care pot sprijini sănătatea inimii.
Semințele de chia sunt o sursă excelentă de calciu, esențial pentru menținerea oaselor puternice, arată cei de la Realsimple.com. De asemenea, acestea conțin magneziu și fosfor, care contribuie la sănătatea oaselor. Semințele de in conțin, de asemenea, magneziu și fosfor, dar în cantități ușor mai mici decât cele de chia.
Acizii grași omega-3 din semințele de chia pot sprijini sănătatea creierului, îmbunătățind memoria și concentrarea. De asemenea, semințele de in conțin lignani, care pot avea efecte benefice asupra sănătății cognitive. Fibrele din semințele de chia pot ajuta la menținerea senzației de sațietate, sprijinind astfel controlul greutății. Semințele de in conțin atât fibre solubile, care formează un gel în stomac, cât și fibre insolubile, care sprijină digestia .
Cum se pot consuma cele două tipuri de semințe
Pot fi consumate crude, hidratate sau măcinate. Se pot adăuga în smoothie-uri, iaurt, salate sau se pot folosi pentru a prepara budinci. Pentru a beneficia de toate proprietățile lor nutriționale, semințele de in trebuie măcinate înainte de consum. Se pot adăuga în cereale, iaurt, smoothie-uri sau produse de patiserie.