Semințele de in își au originea în sudul Europei și în Asia. Aceste semințe de culoare galben-aurie până la maro-roșcat au fost folosite și în medicină în ultimele secole, pe lângă includerea lor în numeroasele rețete de gătit.
Semințele de in au devenit extrem de populare ca aliment sănătos în ultimii ani. Acestea sunt bogate în lignani, estrogen, dar conțin și o cantitate mare de antioxidanți. Experții chiar sfătuiesc să fie incluse în dieta zilnică datorită beneficiilor pe care le oferă organismului.
Cum să consumi corect semințe de in
Dacă nu consumi semințele de in în mod corect, este posibil să nu beneficiezi de toți nutrienții lor și să ai probleme digestive. În plus, consumul de semințe întregi de in poate provoca disconfort digestiv sau blocaje. Din păcate, poate duce și la o posibilă obstrucție intestinală, în special la persoanele cu tulburări digestive subiacente.
Modul corect de a consuma semințele de in este să le prăjești bine și să le măcini. Nu le consuma niciodată crude și întregi. Acestea rămân nedigerate. În plus, lipsa prăjirii mai are ca rezultat lipirea semințelor de pereții intestinelor.
Transformarea lor într-o pulbere fină permite organismului să absoarbă nutrienții mai eficient. Poți folosi o râșniță de cafea, un blender sau un robot de bucătărie pentru a le măcina. De asemenea, poți cumpăra făină din semințe de in de la magazin. Semințele de in se păstrează într-un recipient ermetic în frigider sau congelator pentru a preveni râncezirea lor.
Totuși, la fel ca orice aliment, și semințele de in au efecte secundare, dacă nu sunt consumate cu moderație. Printre cele mai comune se numără constipația și reacțiile alergice.
Cum te ajută consumul de semințe de in
Când știi cum să consumi corect semințe de in, poți descoperi o mulțime de beneficii. Specialiștii spun că acestea ajută inclusiv la tratarea unor afecțiuni ale organismului. Dacă te decizi să consumi semințe de in, discută cu medicul care se ocupă de tine și întreabă-l cât de mult te pot ajuta în dietă.