Reclamă

Ce se întâmplă cu corpul tău când nu bei suficientă apă

Un adult mediu este format din aproximativ 60% apă. Vârsta, compoziția corpului, sexul și starea de sănătate pot afecta procentul exact, dar majoritatea corpului tău este, de fapt, compus din apă. Apa este esențială pentru fiecare sistem din corpul tău și are o listă extinsă de funcții. Află ce se întâmplă cu corpul tău când nu bei suficientă apă.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 8 mai 2023, 8:28

De exemplu, apa ajută corpul să scape de toxine prin urină. Ajută corpul să mențină o temperatură normală prin transpirație. Este o componentă a fluidului care protejează creierul. Acestea sunt doar câteva dintre rolurile importante în care apa este necesară. Având în vedere rolul său integral în susținerea funcțiilor corporale sănătoase, efectele lipsei de apă ar putea avea rezultate nedorite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă cu corpul tău când nu bei suficientă apă

Potrivit specialiștilor, bărbații adulți ar trebui să consume zilnic 15,5 căni de lichid, în timp ce femeile ar trebui să bea 11,5 căni. Este posibil știi că 8 căni de apă pe zi este o cantitate rezonabilă de lichide. Deși acest lucru este rezonabil pentru unii oameni, 11,5 până la 15,5 căni pe zi asigură o hidratare adecvată pentru o gamă mai largă de persoane.

E important să te asiguri că bei suficientă apă. Vestea bună este însă că apa nu este singura modalitate de a crește aportul de lichide. De fapt, dacă nu atingi această țintă, toate lichidele pe care le consumi într-o zi pot contribui la hidratare. Apa, ceaiul, cafeaua, sucul și laptele sunt doar câteva moduri prin care te poți hidrata. Fructele și legumele pot ajuta și ele. Pepenele galben, țelina, castraveții și roșiile sunt doar câteva tipuri de produse care vor contribui la obiectivul tău de hidratare.

Deoarece apa îndeplinește atât de multe funcții în organism, nu este surprinzător faptul că o cantitate mică de lichide consumate poate avea efecte semnificative și îngrijorătoare.

S-ar putea să simți mai intens senzația de foame

Reclamă

Dacă te simți mai înfometată decât de obicei pe parcursul zilei, poate fi din cauză că nu bei suficiente lichide. Când ești deshidratată, corpul tău îți poate da indicii să mănânci mai multe alimente sărate sau cu amidon care rețin apa în corp. Data viitoare când ești pe cale să consumi încă o mână de biscuiți, încearcă să bei mai întâi niște apă. Doar așa poți vedea dacă e ceea ce ai nevoie de fapt. Alimentele și băuturile pe bază de carbohidrați și electroliți, cum ar fi sodiul, pot ajuta la hidratare. Cu toate acestea, apa simplă te poate împiedica și ea să consumi calorii în exces.

Este posibil să ai dureri de cap

În timp ce durerile de cap pot fi cauzate de o serie de factori, deshidratarea este cel mai important vinovat. În loc să cauți un analgezic data viitoare când te doare capul, încearcă mai întâi să bei apă. Pentru a evita viitoarele dureri de cap, bea apă în mod constant pe tot parcursul zilei. Ca regulă generală, dacă îți este sete, este posibil să fii deja în urmă cu lichidele pentru ziua respectivă.

Reclamă

S-ar putea să te confrunți cu constipația

Lichidul ajută la lubrifierea articulațiilor și țesuturilor din organism și, de asemenea, ajută la trecerea conținutului prin tractul digestiv. Când nu bei suficient lichid, acest lucru poate încetini procesul de eliminare a scaunului. Pe lângă timpul mai lung între vizitele la baie, scaunul se poate întări. Acest lucru ar putea duce la efort pe măsură ce mergi la baie. În cele din urmă, poate crește riscul de a face hemoroizi.

S-ar putea să te simți mai obosită

Dacă băuturile cu cofeină și zahăr sunt băuturile preferate pentru a avea energie, încearcă să schimbi unele dintre aceste băuturi cu apă pentru a stimula nivelul de energie. În timp ce băuturile cu cofeină pot contribui la hidratarea ta generală, ele au un efect diuretic ușor, ceea ce duce la creșterea numărului de urinări.

Metabolismul poate încetini

Consumul suficient de lichide are atât de multe avantaje, iar unul dintre ele este legat de pierderea în greutate. Jurnalul de Endocrinologie Clinică și Metabolism a documentat cercetări care au constatat o creștere cu 30% a metabolismului participanților după ce au băut aproximativ 500 ml de apă. Cercetătorii au observat, de asemenea, că creșterea aportului de apă cu 1,5 litri pe zi ar putea arde încă 17.400 de calorii pe parcursul unui an! Acest lucru poate face o mare diferență în obiectivele de pierdere în greutate.

Este posibil să ai dificultăți de concentrare

Îți este greu să-ți păstrezi atenția asupra sarcinilor pe care le faci? Acest lucru ar putea fi legat de starea ta de hidratare. Creierul tău este format din apă în proporție de 80% și chiar și deshidratarea ușoară îți poate afecta memoria și durata atenției, potrivit cercetărilor. De fapt, niveluri mai severe de deshidratare prezintă simptome neurologice și mai grave, cum ar fi confuzia și delirul.

Este posibil ca ritmul cardiac să crească

Indiferent dacă stai pe loc, lucrezi sau te uiți la televizor ori mergi la alergat zilnic, dacă observi o frecvență cardiacă mai mare decât de obicei, aceasta ar putea fi legată de deshidratare. Când nu bei suficient lichid, inima ta trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge în tot corpul tău, rezultând o frecvență cardiacă mai mare. Pentru a permite sistemului cardiovascular să funcționeze mai eficient, începe ziua cu multe lichide și consumă-le regulat pe tot parcursul zilei.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×