Această ceară le ajută să se protejeze de lumina directă a soarelui și protejează apa depozitată în frunzele lor în timpul perioadelor de secetă.
Dacă este posibil, evitați să le atingeți frunzele, căci ceara se șterge cu ușurință, comentează botanista Annie Schreck, citată de Homesandgardens.
Cum să îngrijești plantele suculente
„Ghost plant” este numele comun al speciei Graptopetalum paraguayense. Aceasta crește ocazional într-o formă pestriță, fiind hibridizată din alte tipuri de plante suculente care au produs o serie de noi varietăți ca cea roz ‘Alpenglow’, cea pestriță ‘Titubans’, cea perlată ‘Fantome’ sau uimitoarea ‘Purple Haze’, completează specialista.
Plantele suculente au în comun solul bine drenat și faptul că le displace excesul de apă. Grație stratului protector cerat al frunzelor, pot tolera destul de bine soarele direct.
Desigur, așa cum le spune numele, iubesc apa, însă au nevoie de puțină apă, de fapt, pentru a fi bine întreținute.
Oferă-le suculentelor lumină din abundență
Graptopetalum, de exemplu, ca toate suculentele, are nevoie de multă lumină solară directă, completează Annie Schreck. Suculentele sunt adaptate la clima însorită a stâncilor. Dacă sunt crescute în interior cu lumină insuficientă, se vor ofili și vor avea tulpini lungi și subțiri.
Pentru a evita acest lucru, este bine să fie plasate în colțul cel mai însorit din casă. E bine să li se ofere lămpi de creștere. În egală măsură, suculentele pot fi revitalizate mutându-le în exterior, unde nu riscă să înghețe, mai spune specialista.
Nivelurile diferite de lumină pot influența, de asemenea, culoarea rozetei. Mai multă lumină poate provoca încântătoare nuanțe de roz.
Sistemele de lămpi LED de creștere a plantelor pot fi prinse de marginea unei mese sau reglate astfel încât să ilumineze plantele de interior după cum este necesar.
Udarea trebuie să se facă responsabil
Plantele suculente ar trebui udate numai când solul e complet uscat, iar frunzele încep să aibă un aspect mai flexibil sau capătă striații, avertizează specialista. În loc ca udarea să se facă potrivit unui program regulat, este mai bine să le uzi când plantele dau semne că au nevoie de apă.
Suculentele sunt bine adaptate la condiții secetoase și nu tolerează udarea în exces. Dacă totuși nu ești sigură când să le uzi, e bine să le uzi din abundență atunci când observi că pământul lor e foarte uscat.
Fertilizează-le rar și numai când e necesar
De regulă, suculentele nu presupun o fertilizare deosebită. De multe ori nici nu este nevoie de acest proces. Replantarea în ghivece cu pământ proaspăt la câțiva ani este deseori suficient pentru a revitaliza solul lor nutritiv.
Dacă dorești să fertilizezi planta ta suculentă pentru a-i stimula creșterea, aplică un fertilizator moderat, de preferință diluat 50/50 cu apă, o dată pe lună și în timpul sezonului de creștere estival. De altfel, suculentele se numără printre cele mai apreciate plante de interior în sezonul cald. E bine să mai știi că în magazine se găsește pământ special pentru suculente.
Ține-le în condiții de căldură și umezeală
Aceste plante nu tolerează temperaturile sub îngheț, însă fac față cu brio temperaturilor caniculare. Umiditatea poate genera putrezirea lor, așadar evită să le ții în spații umede. De asemenea, le poți planta în sol bine drenat, foarte nisipos.
Folosește pesticide pentru eliminarea dăunătorilor
Cele mai comune boli ale suculentelor sunt insectele de plante. Acestea pot fi prevenite printr-o bună ventilație și o udare rară.
Oferindu-le suculentelor condiții optime nu vei avea probleme. Asigură-te că solul e suficient de bine drenat, cu pietriș horticol. De asemenea, trebuie să le plantezi în vase cu găuri de scurgere.
Cum înmulțești suculentele
Potrivit expertei citate, suculentele sunt plante ușor de înmulțit. Desprinde delicat o tulpină lată, cu aspect sănătos sau folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia o întreagă rozetă.
Plantează frunza sau sădește-o în pământ proaspăt și așeaz-o într-un loc însorit. Menține solul ușor umed, însă nu ud. În aproximativ 2-4 săptămâni ar trebui să răsară rădăcini noi. Dacă tragi ușor vei verifica dacă s-au dezvoltat rădăcini mature.
Odată crescute, le poți pune apă ca la orice plantă suculentă. Respectiv atunci când observi că solul s-a uscat și frunzele sunt mai puțin ferme.
Spre deosebire de majoritatea plantelor de interior, plantele suculente se dezvoltă atunci când rădăcinile nu mai au suficient spațiu. De aceea e bine să recurgi la vase mai mici pentru a preveni udarea lor excesivă.
Dacă după câțiva ani s-au îndesit atât de mult încât nu se mai vede solul de sus, este un semn bun că e timpul să scoți planta din vas. Apoi separă câteva tulpini și replantează-le în mai multe vase.