Reclamă

Cum să prelungești termenul de valabilitate al produselor cosmetice. Sfaturi practice de la un expert în make-up

Cu siguranță te-ai întrebat cum să prelungești termenul de valabilitate al produselor cosmetice. În primul rând, trebuie să ții cont că este posibil, însă nu e un lucru ușor. Află de la un cunoscut expert în make-up câteva sfaturi practice pentru a afla exact detaliile corecte. De asemenea, din acest articol poți afla și care sunt produsele de make up pe care le mai poți folosi un timp în siguranță, chiar și după data de expirare.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 18 ianuarie 2024, 5:45

De la fondul de ten în nuanța perfectă pentru tine, la fardul de obraz care te-a costat destul de mult, majoritatea produselor de frumusețe se pot deteriora sau își pot pierde eficiența dacă sunt depozitate incorect sau utilizate neglijent. Modul în care ai grijă de produsele tale cosmetice poate prelungi durata lor de valabilitate față de termenul indicat pe etichetă.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să prelungești termenul de valabilitate al produselor cosmetice

Bianca Louzado, make-up artist și fondatoare a Code Beauty, a împărtășit pentru Vogue câteva trucuri cu ajutorul cărora afli cum să prelungești termenul de valabilitate al produselor cosmetice astfel încât să te bucuri la maximum de ele.

Ține-le departe de lumina solară

Produsele de makeup pot deveni de nefolosit dacă le păstrezi în lumina directă a soarelui sau le expui aburilor din cabina de duș. Lumina directă a razelor de soare poate cauza oxidarea produsele. Cosmeticele pe bază de uleiuri pot trece printr-o separare a emulsifianților care leagă un produs. În consecință, vei vedea că produsul cosmetic se transformă în două straturi, de apă și uleiuri, devenind imposibil de utilizate, explică make-up artistul.

Depozitează-le eficient

Reclamă

Bianca Louzado a furnizat mai multe detalii despre modul în care își depozitează cosmeticele. Aceasta păstrează fondurile de ten, rujurile și produsele cosmetice cu bază lichidă în frigider. Experta recomandă, dacă există posibilitatea, să investești într-un mic recipient tip frigider destinat cosmeticelor. Sau să găsești un spațiu în frigiderul din bucătărie. Astfel vei putea prelungi viața acestor produse importante pentru frumusețea ta.

Evită să împrumuți produsele de machiaj

În viziunea make-up artistului, produsele cosmetice trebuie să fie folosite exclusiv de tine. Evită să le împrumuți, căci te poți contamina de diferite afecțiuni ale pielii de la persoana care le-a folosit. De exemplu, te poți confrunta cu erupții cutanate din cauza bacteriilor.

Reclamă

Curăță pensulele de machiaj în mod regulat

Curățarea adecvată a pensulelor este un factor important. Din pacate, acestea pot deveni un mediu propice pentru acumularea de bacterii dăunătoare. Acestea din urmă pot ajunge direct pe pielea ta, producând acnee și alte infecții.

De preferat este să efectuezi curățarea lor cu ajutorul unor perii speciale, care ajută la igienizarea în profunzime și la eliminarea petelor rezistente. Poți găsi aceste ustensile specifice în magazinele de specialitate.

Evită să atingi cu degetele tuburile de cremă și de machiaj

Dacă nu te speli pe mâini suficient de bine, degetele pot avea o mulțime de bacterii. Dacă introduci degetele în recipiente, vei observa nu numai că se schimbă culoarea lor, ci și că se pierde din parfumul lor specific. Cremele în tub conțin de regulă o spatulă. Păstreaz-o mereu la îndemână și folosește-o, recomandă Bianca Louzado.

Semne că produsul tău de machiaj a expirat

Sunt mai multe indicii că un produs și-a pierdut proprietățile înaintea datei de expirare. Fondul de ten, de exemplu, se separă în straturi și începe să emane un miros ciudat, mai explică Louzado.

Pe de altă parte, creioanele corectoare dezvoltă un strat de mucegai de culoare verde. Fardurile de obraz tip cremă pot deveni albicioase și greu de întins. Rujurile și gloss-urile tind să-și schimbe textura și să capete un miros înțepător. Rimelul se va usca.

În egală măsură, fii atentă și la instrumentele de machiaj. Petele negre pe instrumentele, burețelul de machiaj și pensulele tale indică urme de mucegai. Este necesar să îți cureți instrumentele de machiaj în mod regulat pentru a evita inflamațiile pielii și a menține igiena acestora în permanență, mai precizează experta.

În ce condiții poți folosi în siguranță produse de machiaj expirate

Teoretic mai poți folosi produsele de machiaj chiar și după data de expirare, însă acestea pot deveni un teren fertil pentru bacterii, ducând la iritații ale pielii, infecții și acnee.

În viziunea dermatologului Manu Wali, director al Departamentului de dermatologie din Myrah (India), produsele de make-up și skincare au un ciclu de viață determinat de factori diverși, inclusiv ingredientele pe care le conțin și conservanții folosiți.

Cel mai bine este să respecți termenul de valabilitate marcat pe etichetă. Totuși, orice brand de makeup care folosește produse chimice sau organice permite întotdeauna un termen de 6 luni de folosință chiar și după data de expirare. Acest termen tampon de 6 luni nu e fix. Evită să folosești rujurile odată ce au expirat, atrage atenția specialistul.

În viziunea dermatologului, produsele cosmetice lichide și cremele pot deveni un teren fertil pentru dezvoltarea bacteriilor, în special dacă sunt păstrate în locuri umede. De aceea, trebuie aruncate imediat după ce au expirat. Produsele cosmetice tip pudră mai pot fi folosite o perioadă după expirare.

Efecte nefaste ale cosmeticelor expirate asupra pielii

Produsele de skincare și machiaj expirate pot dăuna serios aspectului pielii tale. Rimelurile tind să devină uscate și lipicioase și pot provoca iritații dacă vin în contact cu ochii. De asemenea, sunt un mediu prolific pentru bacterii, putând cauza infecții oculare. Dacă ai suferit deja de o infecție oculară, evită folosirea rimelului.

Fardurile de ochi pot provoca iritații și infecții. Fondurile de ten și creioanele corectoare expirate îți pot astupa porii, ducând la acnee. Fardul de obraz poate duce la iritații și erupții pe piele. Rujurile și gloss-urile pot cauza iritații și uscăciune a buzelor. De asemenea, este important să cureți regulat instrumentele tale de machiaj. Pensulele și burețelul de machiaj pot acumula bacterii când sunt folosite cu produse de makeup expirate.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×