Reclamă

Greșeli de skincare pe care e recomandat să le eviți dacă ai un ten gras. Ce spun specialiștii în frumusețe

Dacă te confrunți constant cu un luciu excesiv al tenului, cel mai probabil ai un ten gras. Deși e o problemă frustrantă, din fericire tenul gras este mai puțin predispus apariției ridurilor decât tenul uscat. Iată cele mai frecvente greșeli de skincare pe care e recomandat să le eviți dacă ai un ten gras. Ce spun specialiștii în beauty.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 6 ianuarie 2024, 6:29

Pe de altă parte, reversul tenului gras este că poate provoca o mulțime de alte probleme inestetice, ca porii înfundați și erupțiile cutanate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Greșeli de skincare pe care e recomandat să le eviți dacă ai un ten gras

Există multe idei preconcepute când vine vorba de tratamentul tenului gras. Ce pare să aibă sens în cazul acestui tip de ten poate fi de fapt dăunător, provocând pielea să producă și mai mult ulei.

De aceea e important să fii conștientă de aceste greșeli și să acorzi atenție la ceea ce spun specialiștii, citați de Herbaldynamicsbeauty.

Curățarea excesivă

Curățarea regulată a feței este una din modalitățile ideale de a ține sub control tenul gras. Un produs demachiant de calitate va ajuta la îmdepărtarea murdăriei în exces, a bacteriilor, sebumului și uleiului din pori, menținând pielea curată și sănătoasă.

Reclamă

Totuși, curățarea în exces poate usca tenul, dezechilibrându-l și forțându-l să producă mai mult ulei. La fel se întâmplă în cazul exfolierii.

Folosirea unor scrub-uri dure poate usca tenul și crea lacrimi microscopice la suprafața pielii, expunând-o la infecții și iritații. Descoperă care e rutina de îngrijire pentru tenul uscat. Iată câteva sfaturi de la specialiști.

Alege o formulă delicată, dar eficientă de demachiere. Nu aplica în cantități mari ingrediente dure care pot elimina umezeala din piele, precum sulfații, alcoolul și peroxidul de benzoil. Cât despre frecvență, e bine să cureți tenul de maxim două ori zilnic, iar exfolierea să fie de maxim 3 ori săptămânal. 

Reclamă

Folosirea tonifiantelor și a tratamentelor care usucă pielea

Loțiunile, apele și serurile tonifiante sunt excelente pentru un boost de beneficii suplimentare în rutina ta de skincare. Ele vizează diferite probleme ale pielii ca pori dilatați, uscăciune sau o textură neuniformă. În cazul tenului gras, trebuie aleasă formula optimă de tonifiant.

Din nefericire, multe tonifiante cărora li se face reclamă ca fiind potrivite pentru tenul gras usucă pielea incredibil de mult. Când se folosesc în combinație cu un produs de curățare dur de exemplu, pielea se va usca și mai mult, ducând la iritații și producere excesivă de sebum.

Astrigentele, destinate curățării în profunzime a tenului și uscării uleiului pielii, sunt la fel de populare printre persoanele cu ten gras.

Acest tip de tratament poate fi foarte eficient la tipul de ten gras și predispus la acnee, însă are un efect important de uscare. A folosi prea frecvent astringentele poate cauza cu ușurință o reacție adversă a pielii.

E important să folosești alternativ tonifiantele și astringentele. Dacă ți se pare că tenul tău tinde să fie mai sensibil la aceste tipuri de produse, ia în calcul utilizarea lor ca tratamente locale, și nu la nivelul întregii fețe. Dacă dorești un tonifiant care va ajuta la echilibrarea și netezirea tenului fără a-l usca, ia în considerare o formulă cu apă de trandafiri.

Evitarea cosmeticelor hidratante

Una din cele  mai mari greșeli dacă ai ten gras este să eviți cu totul produsele hidratante. A menține pielea bine hidratată este, de fapt, unul din lucrurile esențiale pentru pielea ta. Fără umezeală, pielea e expusă unui risc crescut de iritații, infecții și îmbătrânire prematură.

O acumulare excesivă de sebum rămâne la suprafața pielii, în vreme ce produsul hidratant va pătrunde în straturile pielii și va oferi un boost de hidratare care ajută la menținerea elasticității și volumului tenului, spun specialiștii.

Uleiurile faciale sunt un alt produs evitat în general de persoanele cu ten gras. Totuși, ele nu sunt doar o cale excelentă de a menține pielea hidratată, ci pot oferi beneficii specifice celor cu ten gras sau predispus la acnee.

Indiferent dacă amesteci puțin ulei în produsul tău de hidratare curent sau aplici câteva picături pe piele la finalul rutinei de skincare, uleiul e perfect pentru a fixa hidratarea în piele și a-i da tenului un aspect plin și luminos.

Cosmeticele hidratante pe bază de apă sunt adesea cele mai bune. Acestea sunt la fel de eficiente ca altele, dar se simt ușoare pe piele. În plus, nu îți mai faci griji pentru porii înfundați sau eventualele resturi uleioase pe piele. 

Aplicarea de produse care astupă porii

Tenul gras este mai expus la riscul porilor înfundați față de orice alt tip de ten, așadar e important să utilizezi produse care nu accentuează această problemă.

Una din cele mai bune soluții este să folosești produse etichetate ca non-comedogenice. În esență, un produs cu efect non-comedogenic arată că nu conține ingrediente care cauzează o blocare a porilor și acnee, cum ar fi: ulei de cocos, lanolină, izopropil miristat și derivați ai săi, sau coloranți roșii.

Mai ales uleiul de cocos are un efect deosebit de comedogenic, deci poate înrăutăți acneea.

Când mergi la shopping, caută eticheta non-comedogenic. Dacă ai ezitări, consultă un dermatolog care îți poate recomanda produse specifice pentru tipul tău de ten.

Neglijarea dietei

Studiile arată că există o conexiune directă între alimente și sănătatea pielii. Dieta singură nu poate rezolva problemele tenului, însă tenul gras și acneea pot fi ameliorate cu o nutriție adecvată.

Alimente ca portocalele, broccoli, lintea și semințele de dovleac abundă în vitamine și minerale, care au un rol dovedit în păstrarea strălucirii și sănătății tenului. Supa de oase, somonul și cerealele integrale oferă la rândul lor beneficii incredibile pentru sănătatea tenului.

Pe de altă parte, există grupe de alimente care provoacă exces de sebum și trebuie evitate. Iată principalele categorii:

  • Carbohidrați rafinați. Sunt săraci în vitamine, fibre și minerale. Pe lângă slaba lor valoare nutrițională, favorizează acneea.
  • Băuturi zaharoase: Băuturile pline de zahăr provoacă oscilații ale nivelurilor de zahăr din sânge pe parcursul zilei, ceea ce poate dăuna sănătății în general și pielii în mod special. Potrivit unui studiu recent, consumul zilnic de băuturi carbogazoase crește riscul acneei severe și moderate la adolescenți.
  • Grăsimi saturate. Se leagă de concentrații mari ale factorului de creștere a insulinei, apt să favorizeze devoltarea acneei. 
  • Unele lactate. Lactatele se numără printre cele mai controversate subiecte în domeniul skincare. Unele studii au relevat faptul că anumite produse lactate pot crește nivelurile de insulină, care poate înrăutăți acneea. Totuși, e important de reținut că lactatele afectează tenul în mod diferit. Cel mai bine este să consulți un dermatolog.

Nu trebuie să elimini complet alimentele de mai sus dacă ai ten gras. Cel mai sigur e să te bucuri de ele, dar cu moderație. În loc să te concentrezi pe ce nu ar trebui să mănânci, favorizează alimentele benefice pentru piele din dieta ta. 

Tenul gras este unul dintre tipurile de ten cel mai dificil de tratat. Totuși, dacă menții un stil de viață sănătos și incluzi produsele optime în rutina ta de skincare, ai toate șansele să ai un ten curat și echilibrat în timp scurt.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×