Folosirea tonifiantelor și a tratamentelor care usucă pielea
Loțiunile, apele și serurile tonifiante sunt excelente pentru un boost de beneficii suplimentare în rutina ta de skincare. Ele vizează diferite probleme ale pielii ca pori dilatați, uscăciune sau o textură neuniformă. În cazul tenului gras, trebuie aleasă formula optimă de tonifiant.
Din nefericire, multe tonifiante cărora li se face reclamă ca fiind potrivite pentru tenul gras usucă pielea incredibil de mult. Când se folosesc în combinație cu un produs de curățare dur de exemplu, pielea se va usca și mai mult, ducând la iritații și producere excesivă de sebum.
Astrigentele, destinate curățării în profunzime a tenului și uscării uleiului pielii, sunt la fel de populare printre persoanele cu ten gras.
Acest tip de tratament poate fi foarte eficient la tipul de ten gras și predispus la acnee, însă are un efect important de uscare. A folosi prea frecvent astringentele poate cauza cu ușurință o reacție adversă a pielii.
E important să folosești alternativ tonifiantele și astringentele. Dacă ți se pare că tenul tău tinde să fie mai sensibil la aceste tipuri de produse, ia în calcul utilizarea lor ca tratamente locale, și nu la nivelul întregii fețe. Dacă dorești un tonifiant care va ajuta la echilibrarea și netezirea tenului fără a-l usca, ia în considerare o formulă cu apă de trandafiri.
Evitarea cosmeticelor hidratante
Una din cele mai mari greșeli dacă ai ten gras este să eviți cu totul produsele hidratante. A menține pielea bine hidratată este, de fapt, unul din lucrurile esențiale pentru pielea ta. Fără umezeală, pielea e expusă unui risc crescut de iritații, infecții și îmbătrânire prematură.
O acumulare excesivă de sebum rămâne la suprafața pielii, în vreme ce produsul hidratant va pătrunde în straturile pielii și va oferi un boost de hidratare care ajută la menținerea elasticității și volumului tenului, spun specialiștii.
Uleiurile faciale sunt un alt produs evitat în general de persoanele cu ten gras. Totuși, ele nu sunt doar o cale excelentă de a menține pielea hidratată, ci pot oferi beneficii specifice celor cu ten gras sau predispus la acnee.
Indiferent dacă amesteci puțin ulei în produsul tău de hidratare curent sau aplici câteva picături pe piele la finalul rutinei de skincare, uleiul e perfect pentru a fixa hidratarea în piele și a-i da tenului un aspect plin și luminos.
Cosmeticele hidratante pe bază de apă sunt adesea cele mai bune. Acestea sunt la fel de eficiente ca altele, dar se simt ușoare pe piele. În plus, nu îți mai faci griji pentru porii înfundați sau eventualele resturi uleioase pe piele.
Aplicarea de produse care astupă porii
Tenul gras este mai expus la riscul porilor înfundați față de orice alt tip de ten, așadar e important să utilizezi produse care nu accentuează această problemă.
Una din cele mai bune soluții este să folosești produse etichetate ca non-comedogenice. În esență, un produs cu efect non-comedogenic arată că nu conține ingrediente care cauzează o blocare a porilor și acnee, cum ar fi: ulei de cocos, lanolină, izopropil miristat și derivați ai săi, sau coloranți roșii.
Mai ales uleiul de cocos are un efect deosebit de comedogenic, deci poate înrăutăți acneea.
Când mergi la shopping, caută eticheta non-comedogenic. Dacă ai ezitări, consultă un dermatolog care îți poate recomanda produse specifice pentru tipul tău de ten.
Neglijarea dietei
Studiile arată că există o conexiune directă între alimente și sănătatea pielii. Dieta singură nu poate rezolva problemele tenului, însă tenul gras și acneea pot fi ameliorate cu o nutriție adecvată.
Alimente ca portocalele, broccoli, lintea și semințele de dovleac abundă în vitamine și minerale, care au un rol dovedit în păstrarea strălucirii și sănătății tenului. Supa de oase, somonul și cerealele integrale oferă la rândul lor beneficii incredibile pentru sănătatea tenului.
Pe de altă parte, există grupe de alimente care provoacă exces de sebum și trebuie evitate. Iată principalele categorii:
- Carbohidrați rafinați. Sunt săraci în vitamine, fibre și minerale. Pe lângă slaba lor valoare nutrițională, favorizează acneea.
- Băuturi zaharoase: Băuturile pline de zahăr provoacă oscilații ale nivelurilor de zahăr din sânge pe parcursul zilei, ceea ce poate dăuna sănătății în general și pielii în mod special. Potrivit unui studiu recent, consumul zilnic de băuturi carbogazoase crește riscul acneei severe și moderate la adolescenți.
- Grăsimi saturate. Se leagă de concentrații mari ale factorului de creștere a insulinei, apt să favorizeze devoltarea acneei.
- Unele lactate. Lactatele se numără printre cele mai controversate subiecte în domeniul skincare. Unele studii au relevat faptul că anumite produse lactate pot crește nivelurile de insulină, care poate înrăutăți acneea. Totuși, e important de reținut că lactatele afectează tenul în mod diferit. Cel mai bine este să consulți un dermatolog.
Nu trebuie să elimini complet alimentele de mai sus dacă ai ten gras. Cel mai sigur e să te bucuri de ele, dar cu moderație. În loc să te concentrezi pe ce nu ar trebui să mănânci, favorizează alimentele benefice pentru piele din dieta ta.
Tenul gras este unul dintre tipurile de ten cel mai dificil de tratat. Totuși, dacă menții un stil de viață sănătos și incluzi produsele optime în rutina ta de skincare, ai toate șansele să ai un ten curat și echilibrat în timp scurt.