Tăiatul cepei este o muncă necesară în bucătărie, ai ales dacă vrei să oferi mai mult gust preparatelor tale. Ceapa este chea multor rețete, dar sarcina de a o toca poate lăsa deseori ochii iritați și poate duce la o senzație de usturime în zona acestora.
De ce lăcrimezi atunci când tai ceapa
Ceapa ne face de cele mai multe ori să lăcrimăm atunci când ne ocupăm de tocarea sa. Există puțină știință în spatele acestui aspect. Ceapa emite un comput atunci când este feliată. Atunci când acest compus ajunge în aer poate irita nervii din jurul ochilor și ducând la apariția lacrimilor.
Este inevitabil, într-o oarecare măsură, dar există câteva lucruri pe care le poți face pentru a reduce iritațiile de la nivelul ochilor. Ceapa face parte din familia Allium, iar pe măsură ce aceasta crește, ea absoarbe din pământ sulf. Sulful este transformat într-un aminoacid numit sulfoxid, iar acești sulfoxizi reacționează cu mediul pentru a forma un gaz.
Atunci când compușii intră în contact cu receptorii ochilor, aceștia încep să lăcrimeze pentru a proteja ochi.
Este unul dintre motivele pentru care ochii tăi lăcrimează atunci când tai ceapa, dar vestea bună este că poți împiedica acest proces și te poți bucura de tăierea cepei fără ca aceasta să mai producă iritații la nivelul ochilor.
Cum poți să tai ceapa fără să lăcrimezi
Pentru început este important să alegi un cuțit ascuțit. Cu cât cuțitul este mai ascuțit, cu atât este mai puțin probabil ca ochii să-ți lăcrimeze, spun specialiștii pentru Good Housekeeping. Un cuțit care nu este ascuțit va sparge pielița cepei, decât să o felieze curat, astfel încât ceapa să elibereze mai puțin din compusul care irită ochii.
Un alt truc simplu și destul de eficient este să congelezi ceapa pentru aproximativ 10 – 15 minute înainte de a o felia. Această tehnică v împiedica enzima care provoacă lacrimile să se elibereze în aer. Dacă alegi acest procedeu, atunci alege să feliezi rapid ceapa.