Păstrează masca de pânză în mod corespunzător și spal-o în mod regulat pentru a preveni acumularea bacteriior. Este de preferat să ai la îndemână mai multe măști, astfel încât să poți înlocui cu ușurință o mască murdară cu una curată.
Asigură-te că îndepărtezi corect masca și spălă-te pe mâini cu apă și săpun ce puțin 20 de secunde sau folosește un dezinfectant cu cel puțin 60% alcool, recomandă Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor.
Cum se curăță corect masca de protecție din material textil
Măștile faciale de protecție sunt o barieră care previne transmiterea secrețiilor respiratorii. Studiile arată că măștile reduc distanța de răspândire a secrețiilor respiratorii atunci când acoperă nasul și gura.
Dacă o speli la mașină
Atunci când folosești mașina de spălat, introdu masca de protecție alături de celelalte haine, adaugă detergent, eventual și un produs care dezinfectează țesăturile, și setează temperatura apei la peste 60 de grade Celsius, potrivit Good Housekeeping. Atunci când ciclul de spălare s-a încheiat, lasă masca să se usuce complet.
Dacă o speli manual
În cazul în care dorești să o speli manual, verifică dacă eticheta necesită curățare cu ajutorul unui înălbitor care are în compoziție și dezinfectant.
Dacă este permisă utilizarea înălbitorului, îți recomandăm să alegi unul care conține între 5,25% și 8,25% hipoclorit de sodiu. Hipocloritul de sodiu se obține prin trecerea clorului printr-o soluție de hidroxid de sodiu, iar rezultatul este o soluție apoasă, limpede, de culoare galben pal sau verde, cu miros specific de clor.
Lasă masca la înmuiat în soluția de detergent timp de aproximativ 5 minute. Poți adăuga și un produs biocid. Aruncă apoi soluția de înălbitor și clătește masca bine cu apă rece. Lasă masca de protecție din material textil să se usuce complet.
Carolyn Forte, director al Good Housekeeping Institute Cleaning Lab, este de părere că folosirea cuptorului cu microunde sau a apei clocotite sunt total ineficiente în comparație cu spălarea și uscarea standard.
Păstrează măștile care nu sunt umede sau murdare într-o pungă de hârtie
Poți stoca măștile temporar pentru a le refolosi ulterior. Păstrează-le într-o pungă uscată dintr-un material respirabil, este sfatul Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor. La refolosirea măștii, păstrează aceeași parte orientată spre exterior.
Păstrează măștile umede sau murdare într-o pungă de plastic
Dacă masca este umedă sau murdară de transpirație, salivă, machiaj sau alte lichide sau substanțe, păstreaz-o într-o pungă de plastic sigilată până când o poți spăla. Igienizarea trebuie făcută cât mai curând posibil pentru a preveni formarea mucegaiului. Măștile umede pot îngreuna respirația și sunt mai puțin eficiente decât măștile uscate.