Rețetele de deserturi cu dovleac sunt foarte versatile. Dovleacul poate fi folosit atât copt, cât și caramelizat, dar și proaspăt răzuit. Poate fi inclus în plăcinte, tarte, blaturi de prăjituri și torturi, dar și în diferite aluaturi fragede sau dospite. Mai poate fi transformat și în creme delicioase, fie copt, fie caramelizat.
Una dintre cele mai apreciate rețete de desert cu dovleac este cea de tiramisu cu dovleac și mascarpone, la pahar. Este o rețetă simplă și rapidă, pe care o poți prepara și tu, mai ales atunci când vin prietenii în vizită. O poți prepara chiar în același timp cu rețeta de plăcintă cu dovleac, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Plăcintă cu dovleac de post – Ingrediente
- 1 kg de dovleac ras
- 150 g zahăr
- 1 linguriță scorțișoară
- 2-3 linguri ulei
- foi de plăcintă din comerț (de post)
- ulei pentru uns foile
- zahăr pudră (opțional, pentru decor).
Rețeta plăcintei cu dovleac – Mod de preparare
Întrucât foile de plăcintă sunt deja preparate, vei începe cu pregătirea umpluturii de dovleac. Într-o tigaie mare, pune dovleacul ras împreună cu zahărul și scorțișoara.
Gătește-l la foc mediu, amestecând constant, până când dovleacul se înmoaie și lichidul se evaporă. Lasă-l să se răcească.
Dacă folosești foi de plăcintă congelate, scoate-le din congelator și lasă-le la temperatura camerei să se decongeleze, în timp ce compoziția de dovleac se răcește.
Dacă dispui de mai mult timp și vrei să te aventurezi prin bucătărie, poți prepara foile de plăcintă în casă. Descoperă aici rețeta de aluat simplu pentru foi subțiri de plăcintă.