Reclamă

Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețetă ușoară și rapidă

Se apropie una dintre perioadele de post și ești în căutare de rețete de deserturi delicioase și ușoare? Trece pe lista de preparat și rețeta de plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Este o rețetă foarte simplă, fără lactate sau ouă, perfectă atât pentru perioadele de post, cât și pentru cei care preferă un desert mai ușor.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 10 octombrie 2024, 6:42

Plăcinta este denumită astfel deoarece măsurătorile ingredientelor principale se fac cu lingura. Rețeta este foarte accesibilă și ușor de preparat, fără a fi nevoie de cântar sau măsurători complicate. Nici ingredientele nu sunt complexe, sunt puține și dintre cele mai comune deserturilor clasice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a obține gustul optim al plăcintei, optează pentru mere dulci-acrișoare. Dacă îți place scorțișoara nu ezita să adaugi din belșug, pentru o aromă intensă. Iar pentru atunci când nu dorești o rețetă de post, îți recomandăm să încerci rețeta de plăcintă americană cu mere. Mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru plăcinta ”12 linguri”.

Plăcintă cu mere de post „12 linguri” – Ingrediente

Ca pentru oricare altă rețetă de plăcintă, și pentru aceasta ai nevoie de o listă de ingrediente pentru aluat și una pentru umplutură. Sunt ingrediente foarte simple, o mare parte din ele le deții cu siguranță în bucătărie.

Pentru foile de plăcintă:

  • 12 linguri de apă minerală;
  • 12 linguri de ulei de floarea-soarelui;
  • 12 linguri de zahăr;
  • 12 linguri de făină (plus extra pentru frământat și întins);
  • 1 linguriță praf de copt;
  • un praf de sare;
  • 1 linguriță esență de vanilie.
Reclamă

Ingrediente pentru umplutură:

  • 1 kg de mere dulci-acrișoare;
  • 6 linguri de zahăr;
  • 1-2 lingurițe scorțișoară;
  • zeama de la 1/2 lămâie;
  • 2 linguri griș.

Plăcintă cu mere de post „12 linguri” – Mod de preparare

Reclamă

Vei începe cu pregătirea aluatului. Fiind un aluat fraged, acesta necesită un timp foarte scurt de frământare, dar și un timp de relaxare pentru a deveni maleabil.

În acest interval de timp poți pregăti merele pentru umplutură, încălzești cuptorul și pregătești tava de copt.

Pregătirea aluatului fraged

Într-un bol mare, amestecă cele 12 linguri de apă minerală cu cele 12 linguri de ulei. Adaugă zahărul și amestecă până se dizolvă complet.

Încorporează făina treptat, împreună cu praful de copt și sarea. Continuă să adaugi făină până când obții un aluat moale, nelipicios și ușor de manevrat. Dacă este necesar, mai adaugă câteva linguri de făină.

Frământă aluatul câteva minute până devine elastic. Apoi acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l să se odihnească 10-15 minute.

Descoperă și o rețetă de aluat fraged pe bază de iaurt.

Pregătirea umpluturii pentru plăcintă cu mere de post

Spală și curăță merele de coajă, apoi dă-le pe răzătoarea mare.

Pune merele rase într-o cratiță, adaugă zahărul și zeama de lămâie. Călește-le la foc mediu, amestecând din când în când, până când merele își lasă sucul și se înmoaie.

După ce merele s-au înmuiat și majoritatea sucului s-a evaporat, adaugă scorțișoara și mai gătește 1-2 minute. Ia cratița de pe foc și lasă compoziția să se răcească ușor.

Formarea și coacerea plăcintei

Preîncălzește cuptorul la 180°C.

Împarte aluatul în două părți egale. Pe o suprafață presărată cu făină întinde prima parte de aluat într-o foaie subțire, de mărimea tăvii în care vei coace plăcinta (de obicei, o tavă de 30×20 cm).

Așază foaia de aluat în tavă, tapetând și ridicând marginile pe pereții tăvii. Presară 1 lingură de griș peste foaie, pentru a absorbi lichidul de la mere. Adaugă umplutura de mere și nivelează bine.

Întinde și a doua parte de aluat și acoperă umplutura de mere. Sigilează marginile și înțeapă ușor aluatul de deasupra cu o furculiță, pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii.

Coace delicioasa plăcintă cu mere de post ”12 linguri” timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când devine aurie și crocantă deasupra.

După ce s-a răcit ușor, taie plăcinta în pătrate sau romburi și presară zahăr pudră deasupra, pentru un aspect atrăgător.

Rețeta este foarte versatilă, putând fi făcută și cu alte fructe (pere, gutui, sau dovleac).

Descoperă aici și o rețetă de plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mariah Carey, într-o rochie aurie, lungă
Divertisment
Cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Aniversarea cu numărul 50 a fost un adevărat spectacol
Desfășurate în Los Angeles, premiile anuale sărbătoresc impactul semnificativ al muzicii asupra culturii pop. Vezi cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Mariah Carey, cântăreața britanică Raye și grupul de...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă pe o creangă în pădure
Horoscop
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Cine sunt nativii care lasă trecutul în spate
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Acești nativi lasă trecutul în spate și privesc cu mult mai mult optimism asupra viitorului. Este o perioadă minunată pentru zodiile care își doresc...
3
Sufleu de brânză dulce în bol alb, glazurat cu sos, cu o linguriță și un bol cu sos alături
Rețete
Sufleu de brânză dulce. Rețeta unui desert fin, pufos și aromat
Dacă ești în căutarea unui desert delicios și aromat, dar simplu și ușor de preparat, încearcă rețeta de sufleu de brânză dulce. Te vei bucura de un desert fin, pufos și aromat, cu o...
4
Dulceață de gutui rase în bol și în borcan, alături de gutui proaspete
Rețete
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
S-au copt gutuile, vrei să le conservi aroma pentru mai târziu și ești în căutare de rețete savuroase? Încearcă să prepari dulceață de gutui rase, o delicioasă rețetă tradițională românească, specifică toamnei, când gutuile...
5
Felii de pâine unse și presărate cu verdeață
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
PARTENERI
×