Reclamă

Cum se îngrijește corect un cactus. Cele mai bune trucuri recomandate de experți

Cactușii sunt una dintre cele mai populare plante de interior, fiind iubiți pentru aspectul lor captivant și bobocii colorați. Au un aspect destul de atipic și se dezvoltă în nenumărate forme neobișnuite. Orice iubitor de plante ornamentale ar trebui să dețină măcar unul în colecția sa. Află de la experți cum se îngrijește corect un cactus, această plantă exotică care are nevoie de anumite condiții.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 23 aprilie 2024, 6:00
Mai multe plante de cactus puse pe un suport de lemn
Cactușii sunt una dintre cele mai populare plante de interior, fiind iubiți pentru aspectul lor captivant și bobocii colorați / Shutterstock

Este de la sine înțeles că un cactus are nevoie de multă lumină solară. Originar din deșerturi, unde este permanent expus în bătaia soarelui, cactusul are câteva exigențe de îngrijire, prima fiind lumina naturală, radiantă din abundență.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se îngrijește corect un cactus

În opinia expertului în plante de interior Vladan Nikolic, citat de Homesandgardens, date fiind caracteristicile sale, cactusul are nevoie zilnic de 8 sau chiar multe ore de expunere la lumină solară directă.

Cu cât primește mai multă lumină, cu atât procesul său de dezvoltare este mai rapid. Evoluția plantei este accelerată, ca și rezistența sa în fața bolilor și a paraziților, punctează expertul. 

Dacă ai un cactus acasă, poți observa cu ușurință că dacă nu primește suficientă lumină în poziția sa curentă, acesta va crește neregulat înspre sursa de lumină. De asemenea, culoarea lui poate păli în lipsa luminii optime.

O fereastră însorită, cum sunt cele îndreptate spre sud, este cadrul ideal pentru a te asigura că planta ta primește suficientă expunere la lumină solară pe tot parcursul zilei. Totuși, dacă remarci o tentă maronie la cactusul tău, cauza este excesul de lumină solară.

Reclamă

Udă bine cactusul cu apă călduță

A ști cum să uzi corect plantele de apartament este o artă care cere timp. Udatul excesiv este una dintre cele mai des întâlnite greșeli legate de îngrijirea plantelor ornamentale, afectând inclusiv cactușii.

Udatul este un secret cheie, însă nu trebuie exagerat, remarcă expertul în plante de interior Evan Torchio pentru aceeași sursă. Cactusul fiind o plantă de deșert, el jinduiește ocazional la udări în profunzime. Însă iubește apoi ca apa să se usuce complet până la următoarea udare, punctează acesta.

Reclamă

Dacă preferi să lași planta în apă din abundență, asigură-te totuși să nu fie în exces. Apreciază corect de câtă cantitate de apă are nevoie cactusul pe măsură ce observi cum reacționează la procesul de udare. 

În mod alternativ, verifică dacă solul este uscat până la fundul vasului. Cea mai ușoară modalitate este cu ajutorul unui simplu bețișor. Îl introduci în interiorul ghiveciului, îl împingi până la capăt și tragi. Dacă iese uscat și fără sol lipit de el, este timpul să uzi planta.

Să ții cont că udatul în exces poate cauza putrezirea rădăcinilor cactusului, dar și aspectul de plantă suferindă, fără vlagă.

Folosește pământ bine drenat

Indiferent de soiul de cactus pe care îl ai, nu neglija să ai la dispoziție pământ bine drenat. Cactușii rețin bine umezeala. Așadar este important să le oferi un sol cu un drenaj bun, astfel încât planta să nu stea într-unul îmbibat cu apă.

Potrivit experților, cel mai bun tip de sol este cel special pentru plante suculente. Însă poți pregăti acasă un amestec de o parte de sol de la magazinele de specialitate cu o parte de substrat cu perlit, sol de piatră ponce sau nisip grosier, completează Vladan Nikolic.

În egală măsură, ai grijă să îți procuri ghivece cu găuri de aerisire pentru o bună ventilare a plantei.

Cum ajuți cactusul să înflorească

Multe tipuri de cactus au flori captivante, care fascinează ochiul. Deseori au nuanțe vibrante de roșu, purpuriu, galben sau multe alte culori. 

Înflorirea depinde de specia de cactus, deci trebuie să te documentezi atunci când cumperi un anumit soi de cactus. Dar ca regulă generală, trebuie să îi furnizezi condiții optime, ținând cont de iluminare, temperatură și nevoile sale de udare.

Dacă nu îi asiguri aceste condiții, mugurii florilor se pot usca până să apuce să înflorească.

Poți înmulți cactusul tău prin tăierea lăstarilor. Este cea mai simplă metodă de a multiplica colecția ta de cactuși. Mulți cactuși produc deseori astfel de lăstari tineri. Îi poți tăia cu ajutorul unor instrumente curate și apoi îi plantezi în sol.

Oferă-le căldură, lumină și apă din abundență. Noul cactus va începe să-și dezvolte rădăcinile și va crește treptat. 

În funcție de varietate, noua plantă are nevoie de aproximativ câteva săptămâni pentru a crește. Dacă iubești cactușii, poate fi util, de asemenea, să afli cum să îngrijești corect plantele suculente.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Coaste de miel rumenite la cuptor
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
O femeie îmbrăcată în zână, într-o lume de basm
Horoscop
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024
Relații mari se vor schimba în viitor pentru unii nativi. Ai mai jos lista cu 5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024. Luna mai...
4
O femeie care vopsește un ou cu ajutorul unuo șervețel
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI
×