Reclamă

Cum se topește corect untul fără a-l arde, potrivit unui bucătar chef

Deși procesul este simplu, necesită o anumită concentrare și atenție. Cum se topește untul corect fără a-l arde, potrivit unui bucătar chef. Acesta este un ingredient importante în multe preparate care se gătesc de sărbători.

Publicat: 24 decembrie 2022, 7:50

Dacă îți place să coci sau să gătești, sunt șanse mari să fii întâlnit rețete care necesită unt topit în locul untului obișnuit. Dar ce înseamnă și cum poți face asta? Rumenirea untului dă unei rețete o aromă plăcută de nucă prăjită, pe care nu o poți obține cu untul obișnuit. Poți folosi untul brun în orice fel de fel de mâncare, dar este deosebit de popular în rețetele de preparate cu paste, sosuri și produse de patiserie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se topește corect untul

Când pui untul într-o tigaie și dai drumul la căldură, substanțele solide din unt încep să se separe de grăsime și să cadă pe fund, potrivit Kitchn. Aceste substanțe solide din lapte încep apoi să se gătească și capătă o culoare maro și gata. Ai obținut un unt rumenit, delicios.

Singura problemă cu care oamenii tind să se confrunte este faptul că este atât de ușor să arzi untul când încerci să-l rumenești ușor.

Deși, teoretic, rumenirea untului este o tehnică simplă și rapidă de gătit, poate fi, de asemenea, mai ușor de spus decât de făcut. O atingere imperfectă poate duce la o tigaie cu unt ars.

Pentru a te ajuta să eviți această soartă, Tiffany Swan, fondatorul platformei culinare multifuncționale Salt & Sage, bucătar și om de știință alimentar, a oferit câteva sfaturi. Swan, care are peste 25 de ani în bucătării profesionale, a împărtășit câteva dintre sfaturile sale de top despre cum să topești untul corect. Iată sfatul ei despre cum să obții un unt rumenit și aromat, fără a-l arde.

Reclamă

Utilizează o cratiță din oțel inoxidabil

Pentru a începe cu dreptul, începe prin a alege o tigaie din oțel inoxidabil.

„Folosirea oțelului inoxidabil îți permite să vezi culoarea în partea de jos a tigăii, în timp ce antiaderentul ascunde rumenirea”, spune Swan. „Părțile laterale ale cratiței permit, de asemenea, bulelor să se formeze”.

Reclamă

Controlează căldura

Controlul căldurii este esențial pentru a rumeni cu succes untul fără a-l arde. Fii cu ochii pe aragaz, cât și pe bucățile de unt pe măsură ce se topesc.

E de dorit să topești untul la foc mediu. Dacă untul începe să se topească prea repede, poți regla căldura în sus sau în jos, în funcție de nevoie.

Nu pleca de lângă aragaz

Rumenirea untului poate fi un proces rapid și ușor, dar este unul care necesită toată atenția ta. Din această cauză, Swan spune că nu este indicat să pleci și să faci alte sarcini prin casă.

Bulele vor începe să se formeze când apa din unt începe să fiarbă. Acesta este momentul în care lucrurile încep să devină riscante, deoarece apa protejează de ardere. Așa că, atunci când vezi bulele, stai acolo și urmărește untul. Învârte-l puțin pentru a vedea ce se întâmplă pe fundul cratiței sau pentru a domoli bulele care scapă de sub control.

Folosește-ți nasul

Poți avea încredere în propriile simțuri care te vor ajuta în timp ce gătești. Când vine vorba de rumenirea untului, mirosul te va anunța când este gata.

Rumenirea are loc atunci când proteinele solide încep să reacționeze cu zahărul și căldura prezente, la fel ca cum se întâmplă cu friptura pe grătar. Acesta este momentul în care va începe să miroasă a nuci, spune Swan. „De îndată ce simți această aromă, probabil că bulele se vor stinge. Este timpul să iei vasul de pe foc”.

Pune untul într-un vas separat

Când untul este rumenit cu succes, nu numai că trebuie să oprești arzătorul, ci și să scoți untul din tigaie. Potrivit lui Swan, acest pas este crucial pentru că „tigaia este fierbinte, la fel și untul din tigaie. Deci, va continua să se gătească, rezultând unt ars”.
Pe măsură ce scoți untul de pe foc, asigură-te că ai un vas la îndemână unde se poate răci fără a continua să se gătească.

„Toarnă untul într-un vas de mică adâncime, ca un castron de paste, pentru a se răci rapid”, sugerează Swan.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Prințul Harry într-o cămașă albastră în timpul unei conferințe
Divertisment
Prințul Harry a declarat că reședința sa se află în Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut după ce s-a aflat că va merge în vizită în Londra
Prințul Harry a declarat că reședința sa se află în Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut după ce s-a aflat că va merge în vizită în Londra. Acesta a declarat pentru prima...
2
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
3
David și Victoria Beckham la un eveniment public din 2003
Divertisment
Dovada transformării Victoriei Beckham. Cum arăta chipul ei la începutul relației cu David și cum arată acum, la 50 de ani
Aceasta este dovada transformării victoriei Beckham. Chipul ei s-a schimbat de-a lungul relației sale cu David Beckham. Femeia de afaceri a împlinit vârsta de 50 de ani, iar soțul ei a celebrat-o în mediul...
4
O femeie care vorbește la telefon și vinde anumite lucruri
Horoscop
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
Anumite trăsături asociate cu diferite semne zodiacale pot influența cât de bine performează în diferite profesii. Când vine vorba de vânzări, unele semne strălucesc mai puternic decât altele. Ai mai jos lista cu zodii...
5
Kim Kardashian într-un costum de baie roz în timp ce este urmată de o întreagă echipă de fotografi pe plajă
Divertisment
Kim Kardashian s-a pus într-o situație penibilă. Cum a reușit diva să ajungă virală în mediul online
Kim Kardashian s-a pus într-o situație penibilă. Diva a ajuns ținta glumelor din mediul online după ce a postat în mediul online mai multe imagini în costum de baie. Vedeta s-a pozat în timp...
PARTENERI
×