Reclamă

Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide

Cozonacul este unul dintre preparatele dulci, tradiționale, nelipsite de pe masa de Crăciun. Dacă îți este teamă că nu ai timp să prepari cozonacul în casă, îți oferim o rețetă de cozonac din aluat dospit la rece.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 21 decembrie 2022, 6:51

Rețeta de cozonac, în general, nu este chiar simplă, dar dospirea aluatului la rece este de mare ajutor. Frămânți aluatul de seara, îl pui într-un bol încăpător, îl acoperi cu folie de prospețime și îl lași la frigider. A doua zi, îl pui direct în tăvi și îl mai lași la dezvoltat în timp ce se încălzește cuptorul.

Un aspect important pentru reușita acestui cozonac este folosirea uleiului ca și grăsime în aluat. Dacă vei folosi untul sau untură, acestea vor întări aluatul la rece și nu se va mai dezvolta cât e necesar.

Urmărește mai jos rețeta pentru a o prepara și tu și a-ți simplifica munca.

Cozonac din aluat dospit la rece – Ingrediente

Ca pentru oricare altă rețetă de cozonac, sunt necesare ingrediente pentru aluat, pentru umplutură și pentru decorul cozonacului.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 1 kg de făină
  • 3 gălbenușuri de ouă medii
  • 200 ml de lapte cald
  • 100 ml de ulei
  • 100 gr de zahăr tos
  • 25 gr de zahăr vanilat
  • 5 gr de drojdie uscată
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală
  • 1 vârf de linguriță cu sare.

Pentru umplutură:

  • 3 albușuri
  • 50 gr de zahăr
  • 30 gr de zahăr vanilinat
  • 50 gr de nucă măcinată
  • 20 gr de pudră de cacao
  • 20 gr de pesmet
  • 50 gr de nucă tăiată grosier
  • 50 gr de stafide
  • 1 vârf de linguriță cu sare.
Reclamă

Pentru uns:

  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță lapte.

Cozonac din aluat dospit la rece – Mod de preparare

Începe prin a pregăti toate ingredientele necesare aluatului, dar și ustensilele necesare frământării. Adună-le pe masa de lucru să le poți avea la îndemână când începi să amesteci ingredientele.

Cum prepari aluatul

Trece făina prin sită direct în bolul de frământare. Trece-o prin sită chiar de două ori, pentru a fi aerată. Formează o adâncitură la mijloc și pune acolo drojdia și o linguriță de zahăr.

Separă albușurile de gălbenușuri. Lasă albușurile la frigider, într-un bol cu capac.

Încălzește ușor laptele, dar și uleiul, în vase separate. Toarnă puțin lapte cald peste drojdia cu zahăr și amestecă pentru omogenizare. Presară și puțină făină deasupra. Acoperă vasul cu un ștergar, și lasă-l 10-12 minute la loc cald, să se activeze compușii din drojdie. Descoperă și o rețetă de cozonac împletit în formă rotundă, cu rahat și lămâie

Presară un praf de sare peste gălbenușuri și amestecă-le pentru 1-2 minute. Adaugă zahărul tos împreună cu zahărul vanilinat și amestecă bine, până când gălbenușurile se deschid la culoare și devin spumoase. Adaugă compoziția de gălbenușuri peste drojdia dezvoltată.

Toarnă câte puțin din laptele și din ulei (ambele trebuie să fie calde) și amestecă bine toate ingredientele din bol. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios, acoperă bolul cu o folie alimentară și pune-l la frigider de seara până dimineața.

Cum prepari umplutura pentru cozonac din aluat dospit la rece

Înainte de a scoate aluatul de la rece, pregătește umplutura de nuci cu stafide și cacao. Lasă stafidele la hidratat în apă cu puțin rom sau esență de rom, pentru 12-15 minute.

Lasă și albușurile pe masa de lucru tot pentru 10-12 minute. Apoi, presară puțină sare peste ele și bate-le spumă. Adaugă treptat și zahărul și bate-le până când obții o bezea fermă, ca la rețeta de pandișpan.

Amestecăm nuca cu pesmetul și pudra de cacao și toarnă amestecul în bezeaua de albușuri. Scurge bine stafidele și adaugă-le și pe acestea în bezea.

Scoate aluatul de la rece și întinde-l în două foi de aproximativ 5-6 mm grosime, pe masa unsă cu puțin ulei. Întinde umplutura peste foile de aluat, rulează-le și împletește-le. Pune cozonacul împletit în cea mai mare tavă de cozonac pe care o deții. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l pentru 30-40 de minute la loc cald să se mai dezvolte.

Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide, împletit, în tava de copt
Înainte de a-l introduce în cuptor, cozonacul se unge cu gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte / Shutterstock

Pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Înainte de a introduce tava cu cozonac cu aluat dospit la rece în cuptor, unge cozonacul cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte.

Coace cozonacul pentru 40-50 de minute la 175 de grade Celsius sau până când se colorează frumos la suprafață.

Lasă-l să se răcească mai întâi în tavă, pentru 10 minute, apoi îl transferă-l pe un grătar. Porționează-l după răcire.

Și dacă dorești o rețetă și mai simplă de cozonac, îți recomandăm să încerci rețeta de cozonac fără frământare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie cu părul scurt stă în fața unei oglinzi și se dă cu ruj pe buze, sugerând nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani
Frumusețe
Nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani. Care sunt explicațiile make-up artiștilor
Există o serie de nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani, iar specialiștii în frumusețe explică motivele. De cele mai multe ori, femeile aleg să folosească rujul...
2
O femeie tânără, în echipament sportiv se pregîtește de mișscare, unul dintre obiceiurile prin care să reduci grăsimea abdominală
Lifestyle
Obiceiuri prin care să reduci grăsimea abdominală. Ce exerciții fizice să faci
Recomandăm câteva obiceiuri prin care să reduci grăsimea abdominală, astfel încât să îți atingi obiectivele. În cazul în care grăsimea din zona abdomenului îți dă bătăi de cap, ai ajuns la locul potrivit. Îți...
3
O femeie mai în vârstă stă în fața unei oglinzi, fiind atentă la ce să nu facă părului său
Frumusețe
Ce să nu faci părului tău. Aceste sfaturi te vor ajuta să arăți cu 10 ani mai tânără
Stiliștii te învață ce să nu faci părului tău atunci când îl îngrijești. Deși poate ai impresia că îi oferi toată atenția de care are nevoie, s-ar putea să faci niște greșeli de care...
4
O femeie frumoasă, îmbrăcată într-o rochie roșie, cu aripi
Horoscop
Top 3 zodii care au faima la picioare. Ele sunt cele care reușesc să obțină tot ceea ce își doresc
Fie că se întâmplă accidental sau chiar își doresc, ele se încadrează în top 3 zodii care au faima la picioare. Reușesc întotdeauna să obțină atât lucruri materiale cât și prietenii. Fac mari eforturi...
5
O hartă cu zodii și monede
Horoscop
Top 3 zodii materialiste. Ele sunt cel mai greu de satisfăcut într-o relație
Se spune despre acestea că s-ar încadra în top 3 zodii materialiste, asta pentru știu să aprecieze bunurile de valoare și vor întotdeauna să fie înconjurate de lux și frumusețe. Au pretenții în viață,...
PARTENERI
×