Home // Lifestyle // Rețete // Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide
Cozonacul este unul dintre preparatele dulci, tradiționale, nelipsite de pe masa de Crăciun. Dacă îți este teamă că nu ai timp să prepari cozonacul în casă, îți oferim o rețetă de cozonac din aluat dospit la rece.
Cozonacul se porționează după răcirea completă / Shutterstock
Rețeta de cozonac, în general, nu este chiar simplă, dar dospirea aluatului la rece este de mare ajutor. Frămânți aluatul de seara, îl pui într-un bol încăpător, îl acoperi cu folie de prospețime și îl lași la frigider. A doua zi, îl pui direct în tăvi și îl mai lași la dezvoltat în timp ce se încălzește cuptorul.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Un aspect important pentru reușita acestui cozonac este folosirea uleiului ca și grăsime în aluat. Dacă vei folosi untul sau untură, acestea vor întări aluatul la rece și nu se va mai dezvolta cât e necesar.
Urmărește mai jos rețeta pentru a o prepara și tu și a-ți simplifica munca.
Cozonac din aluat dospit la rece – Ingrediente
Ca pentru oricare altă rețetă de cozonac, sunt necesare ingrediente pentru aluat, pentru umplutură și pentru decorul cozonacului.
Cozonac din aluat dospit la rece – Mod de preparare
Începe prin a pregăti toate ingredientele necesare aluatului, dar și ustensilele necesare frământării. Adună-le pe masa de lucru să le poți avea la îndemână când începi să amesteci ingredientele.
Cum prepari aluatul
Trece făina prin sită direct în bolul de frământare. Trece-o prin sită chiar de două ori, pentru a fi aerată. Formează o adâncitură la mijloc și pune acolo drojdia și o linguriță de zahăr.
Separă albușurile de gălbenușuri. Lasă albușurile la frigider, într-un bol cu capac.
Încălzește ușor laptele, dar și uleiul, în vase separate. Toarnă puțin lapte cald peste drojdia cu zahăr și amestecă pentru omogenizare. Presară și puțină făină deasupra. Acoperă vasul cu un ștergar, și lasă-l 10-12 minute la loc cald, să se activeze compușii din drojdie. Descoperă și o rețetă de cozonac împletit în formă rotundă, cu rahat și lămâie
Presară un praf de sare peste gălbenușuri și amestecă-le pentru 1-2 minute. Adaugă zahărul tos împreună cu zahărul vanilinat și amestecă bine, până când gălbenușurile se deschid la culoare și devin spumoase. Adaugă compoziția de gălbenușuri peste drojdia dezvoltată.
Toarnă câte puțin din laptele și din ulei (ambele trebuie să fie calde) și amestecă bine toate ingredientele din bol. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios, acoperă bolul cu o folie alimentară și pune-l la frigider de seara până dimineața.
Cum prepari umplutura pentru cozonac din aluat dospit la rece
Înainte de a scoate aluatul de la rece, pregătește umplutura de nuci cu stafide și cacao. Lasă stafidele la hidratat în apă cu puțin rom sau esență de rom, pentru 12-15 minute.
Lasă și albușurile pe masa de lucru tot pentru 10-12 minute. Apoi, presară puțină sare peste ele și bate-le spumă. Adaugă treptat și zahărul și bate-le până când obții o bezea fermă, ca la rețeta de pandișpan.
Amestecăm nuca cu pesmetul și pudra de cacao și toarnă amestecul în bezeaua de albușuri. Scurge bine stafidele și adaugă-le și pe acestea în bezea.
Scoate aluatul de la rece și întinde-l în două foi de aproximativ 5-6 mm grosime, pe masa unsă cu puțin ulei. Întinde umplutura peste foile de aluat, rulează-le și împletește-le. Pune cozonacul împletit în cea mai mare tavă de cozonac pe care o deții. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l pentru 30-40 de minute la loc cald să se mai dezvolte.
Pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Înainte de a introduce tava cu cozonac cu aluat dospit la rece în cuptor, unge cozonacul cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte.
Coace cozonacul pentru 40-50 de minute la 175 de grade Celsius sau până când se colorează frumos la suprafață.
Lasă-l să se răcească mai întâi în tavă, pentru 10 minute, apoi îl transferă-l pe un grătar. Porționează-l după răcire.