Reclamă

Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide

Cozonacul este unul dintre preparatele dulci, tradiționale, nelipsite de pe masa de Crăciun. Dacă îți este teamă că nu ai timp să prepari cozonacul în casă, îți oferim o rețetă de cozonac din aluat dospit la rece.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 21 decembrie 2022, 6:51

Rețeta de cozonac, în general, nu este chiar simplă, dar dospirea aluatului la rece este de mare ajutor. Frămânți aluatul de seara, îl pui într-un bol încăpător, îl acoperi cu folie de prospețime și îl lași la frigider. A doua zi, îl pui direct în tăvi și îl mai lași la dezvoltat în timp ce se încălzește cuptorul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un aspect important pentru reușita acestui cozonac este folosirea uleiului ca și grăsime în aluat. Dacă vei folosi untul sau untură, acestea vor întări aluatul la rece și nu se va mai dezvolta cât e necesar.

Urmărește mai jos rețeta pentru a o prepara și tu și a-ți simplifica munca.

Cozonac din aluat dospit la rece – Ingrediente

Ca pentru oricare altă rețetă de cozonac, sunt necesare ingrediente pentru aluat, pentru umplutură și pentru decorul cozonacului.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 1 kg de făină
  • 3 gălbenușuri de ouă medii
  • 200 ml de lapte cald
  • 100 ml de ulei
  • 100 gr de zahăr tos
  • 25 gr de zahăr vanilat
  • 5 gr de drojdie uscată
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală
  • 1 vârf de linguriță cu sare.

Pentru umplutură:

  • 3 albușuri
  • 50 gr de zahăr
  • 30 gr de zahăr vanilinat
  • 50 gr de nucă măcinată
  • 20 gr de pudră de cacao
  • 20 gr de pesmet
  • 50 gr de nucă tăiată grosier
  • 50 gr de stafide
  • 1 vârf de linguriță cu sare.
Reclamă

Pentru uns:

  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță lapte.

Cozonac din aluat dospit la rece – Mod de preparare

Începe prin a pregăti toate ingredientele necesare aluatului, dar și ustensilele necesare frământării. Adună-le pe masa de lucru să le poți avea la îndemână când începi să amesteci ingredientele.

Cum prepari aluatul

Trece făina prin sită direct în bolul de frământare. Trece-o prin sită chiar de două ori, pentru a fi aerată. Formează o adâncitură la mijloc și pune acolo drojdia și o linguriță de zahăr.

Separă albușurile de gălbenușuri. Lasă albușurile la frigider, într-un bol cu capac.

Încălzește ușor laptele, dar și uleiul, în vase separate. Toarnă puțin lapte cald peste drojdia cu zahăr și amestecă pentru omogenizare. Presară și puțină făină deasupra. Acoperă vasul cu un ștergar, și lasă-l 10-12 minute la loc cald, să se activeze compușii din drojdie. Descoperă și o rețetă de cozonac împletit în formă rotundă, cu rahat și lămâie

Presară un praf de sare peste gălbenușuri și amestecă-le pentru 1-2 minute. Adaugă zahărul tos împreună cu zahărul vanilinat și amestecă bine, până când gălbenușurile se deschid la culoare și devin spumoase. Adaugă compoziția de gălbenușuri peste drojdia dezvoltată.

Toarnă câte puțin din laptele și din ulei (ambele trebuie să fie calde) și amestecă bine toate ingredientele din bol. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios, acoperă bolul cu o folie alimentară și pune-l la frigider de seara până dimineața.

Cum prepari umplutura pentru cozonac din aluat dospit la rece

Înainte de a scoate aluatul de la rece, pregătește umplutura de nuci cu stafide și cacao. Lasă stafidele la hidratat în apă cu puțin rom sau esență de rom, pentru 12-15 minute.

Lasă și albușurile pe masa de lucru tot pentru 10-12 minute. Apoi, presară puțină sare peste ele și bate-le spumă. Adaugă treptat și zahărul și bate-le până când obții o bezea fermă, ca la rețeta de pandișpan.

Amestecăm nuca cu pesmetul și pudra de cacao și toarnă amestecul în bezeaua de albușuri. Scurge bine stafidele și adaugă-le și pe acestea în bezea.

Scoate aluatul de la rece și întinde-l în două foi de aproximativ 5-6 mm grosime, pe masa unsă cu puțin ulei. Întinde umplutura peste foile de aluat, rulează-le și împletește-le. Pune cozonacul împletit în cea mai mare tavă de cozonac pe care o deții. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l pentru 30-40 de minute la loc cald să se mai dezvolte.

Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide, împletit, în tava de copt
Înainte de a-l introduce în cuptor, cozonacul se unge cu gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte / Shutterstock

Pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Înainte de a introduce tava cu cozonac cu aluat dospit la rece în cuptor, unge cozonacul cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte.

Coace cozonacul pentru 40-50 de minute la 175 de grade Celsius sau până când se colorează frumos la suprafață.

Lasă-l să se răcească mai întâi în tavă, pentru 10 minute, apoi îl transferă-l pe un grătar. Porționează-l după răcire.

Și dacă dorești o rețetă și mai simplă de cozonac, îți recomandăm să încerci rețeta de cozonac fără frământare.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Barron Trump la învestirea tatălui său
Divertisment
Barron Trump s-a întors la facultate, dar nu a revenit singur. Cine sunt bărbații care stau mereu pe urmele lui
Barron Trump s-a întors la facultate. Fiul cel mic al actualului Președinte SUA și al Melaniei Trump studiază în primul an la Universitatea din New York, dar statutul lui e diferit de al celorlalți...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și reprezintă una dintre acele zodii care nu se tem să fie cringe
Horoscop
Zodiile care nu se tem să fie „cringe”: semnele care îmbrățișează autenticitatea fără rușine
Fiecare dintre noi a avut momente „cringe” – acele situații în care comportamentul nostru pare exagerat, stânjenitor sau pur și simplu diferit de normele sociale. Dar pentru anumite semne zodiacale, aceste momente nu sunt...
3
fată frumoasă îmbrăcată în înger pe un câmp în timpul zilei
Horoscop
Numerele îngerilor pentru fiecare zodie în parte în luna februarie. Ce spun astrele
Nativii vor fi ghidați de astre și în a doua lună a anului. Află care sunt numerele îngerilor pentru fiecare zodie în parte în luna februarie. Anul 2025 este înaintea noastră, astfel că planurile...
4
îndrăgostiți care stau îmbrățișați și se iubesc într-o zi însorită
Horoscop
3 zodii care se căsătoresc cu cei mai buni prieteni. Ce spun astrele
Te-ai întrebat vreodată de ce unele cupluri se înțeleg atât de bine? Vezi care sunt cele 3 zodii care se căsătoresc cu cei mai buni prieteni și află motivul. Conexiunile ascunse între parteneri pot...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și reprezintă una dintre acele zodii care sunt de încredere
Horoscop
3 zodii care sunt de încredere. Nativii pe care te poți baza în orice situație
Acestea sunt cele 3 zodii care sunt de încredere. Astrologii susțin că nativii aceștia sunt descurcăreți și te poți baza pe ei în orice situație. Încrederea este un lucru special, ca o îmbrățișare caldă...
PARTENERI
×