Cu singuranță, fiecare gospodină are în casă cel puțin un plic de bicarbonat de sodiu. Acesta este folosit, adesea, în combinație cu oțet sau zeamă de lămâie pentru a dezinfecta și curăța suprafețe.
Acest mix de substanțe se utilizază atât pentru suprafețele din băi, cât și din bucătării.
De ce nu este recomandat să combini bicarbonatul de sodiu cu oțetul
Cu siguranță știi deja faptul că substanțele chimice dure nu trebuie combinate niciodată. Spre exemplu, înălbitorul și amoniacul, ori substanțe asemănătoare este recomandat să nu fie amestecate pentru a da rezultatele cele mai bune.
Însă, aceeași situație se întâmplă și în cazul substanțelor folosite pentru curățenie. Așadar, chiar dacă sunt la îndemână și sunt extrem de comune în orice locuință, nu este recomandat să combini bicarbonatul de sodiu cu oțetul atunci când faci curat.
Chimiștii au elucidat misterul și au explicat pe înțelesul tuturor ce se întâmplă atunci când cele două substanțe se întâlnesc.
Mai precis, bicarbonatu de sodiu, în combinație cu oțetul se anulează reciproc. De aceea, nu este recomandat să le folosești împreună atunci când vrei să faci curățenie.
Bicarbonatul de sodiu este, de fapt, o bază. Oțetul este un acid. Atunci când cele două substanțe sunt puse în contact, acizii „donează” protoni bazelor.
Acest lucru înseamnă că acidul va avea nevoie de un proton de hidrogen, pe care îl va împrumuta de la bază, adică de la bicarbonat. În urma acestei fuziuni, se produce acidul carbonic. Această nouă substanță este instabilă din punct de vedere chimic, motiv pentru care se va descompune.
La ce poți folosi bicarbonat de sodiu și oțet
În urmă, va rămâne doar apă, dioxid de carbon și ioni de acetat de sodiu. Aceștia din urmă sunt responsabili pentru bulele care se creează mereu în amestec. Acestea au un aspect foarte atrăgător și oferă impresia că se produce o reacție în lanț. După ce aceste bule dispar la rândul lor, mai rămâne doar apă, explică publicația Kitchn.
Așadar, bicarbonatul de sodiu și oțetul pot fi folosite împreună, dar nu te aștepta să ai rezultate de-a dreptul uimitoare. Reacțiile dintre cele două micșorează semnificativ capacitatea de curățare.
Experții susțin că, deși eficiența celor două substanțe scade simțitor, acestea se pot folosi direct pe suprafețe. Spre exemplu, bicarbonatul de sodiu combinat cu oțetul se pot folosi pentru îndepărtarea grăsimii de prin bucătărie. Important este ca amestecul să fie utilizat în momentul în care se creează bule.
De asmenea, acest amestec este util pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute din scurgeri. Poate fi folosit cu încredere în acest proces, scrie Insider.
În plus, o pastă din bicarbonat de sodiu poate fi lăsată pentru câteva ore pe plită sau pe cuptor pentru a le curăța. Folosește un burete abraziv bun și vei vedea rezultate foarte bune. Desigur, există și anumite suprafețe care trebuie ferite de bicarbonatul de sodiu.