Reclamă

De ce plâng bebelușii fără lacrimi?

Oricine a petrecut puțin timp cu un nou-născut a remarcat că aceștia sunt o mică fântână arteziană din care lichidele curg într-o veselie. Deși aceștia par a avea capacitatea de a produce o gamă largă de secreții, ei nu „varsă” lacrimi atunci când plâng. Nu putem să nu ne întrebăm atunci de ce plâng bebelușii fără lacrimi?

Publicat: 15 iunie 2021, 7:00
Mama și tata își sărută bebelușul, fiecare pe câte un obraz
Canalele lacrimale ale sugarilor nu sunt complet operaționale în primele trei-patru săptămâni de la naștere / Shutterstock

Ca să poți înțelege motivul pentru care se întâmplă acest lucru, trebuie mai întâi să te gândești la apariția lacrimilor din punct de vedere istoric. Emoțiile puternice, precum fericirea, tristețea, frica provoacă în creierul tău reacția de a fugi sau de a te lupta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În acel moment, ochii tăi „se măresc” pentru a vedea mai bine eventualul pericol ce te-ar putea paște. În felul acesta declanșezi glandele lacrimale. Poți plânge însă și pentru a elibera stresul, sau dacă ți-a pătruns un obiect străin în ochi, iar corpul tău secretă lacrimi pentru ca acesta să se „scurgă” odată cu ele.  

De ce plâng bebelușii fără lacrimi?

Canalele lacrimale ale sugarilor nu sunt complet operaționale în primele trei-patru săptămâni de la naștere. Bebelușii pot plânge, se pot agita, iar ochii lor se vor umezi…puțin. Însă glandele lor lacrimale nu produc suficient lichid cât pentru clasicele „lacrimi de crocodil”. Abia atunci când bebe are o lună-două va începe să aibă lacrimi sărate, în cantități considerabile. Îți vei dori atunci să-și oprească lacrimile.

Este puțin probabil ca cel mic să aibă lacrimi înainte de a avea cel puțin două săptămâni de la naștere. Dacă acest lucru se petrece, de cele mai multe ori semnalează prezența unei probleme de sănătate a micuțului. În acest caz, adresează-te de îndată medicului.

De cealaltă parte, în cazul în care lui bebe întârzie să-i apară lacrimile se poate ca acesta să fie deshidratat. Este normal uneori ca lacrimile să întârzie să apară, însă dacă până la vârsta de două-trei luni ele nu și-au făcut apariția este recomandat consultul unui pediatru.

Reclamă

Nici prea multă transpirație nu vei vedea la bebei

Glandele sudoripare ale acestora nu sunt nici ele bine dezvoltate la scurt timp după naștere. Acesta fiind motivul pentru care, pentru o scurtă perioadă de timp, celor mici le va transpira doar fruntea, potrivit mentalflos.com. La scurt timp după aceea, bebe va începe să transpire în zona trunchiului și a membrelor.

Oamenii au două tipuri de glande sudoripare, numite glande ecrine și apocrine. Glandele apocrine secretă transpirația prin foliculii de păr, dar nu sunt activate până când nu se petrec modificările hormonale din perioada pubertății. Glandele ecrine încep să se formeze în cea de-a patra lună de sarcină; făcându-și apariția mai întâi la nivelul mâinilor și picioarelor. Până în cea de-a cincea lună, glandele ecrine se vor dezvolta de-a lungul întreg corpului, conform livescience.com.

Reclamă

Nou-născuții nu pot transpira și nu își pot regla temperatura. Ai grijă la semnele de supraîncălzire: pielea caldă, roșie, respirația rapidă, agitația. Sunt multe lucruri pe care cei mici nu le pot face. Mămicile și tăticii care sunt la primul bebe au nevoie de timp pentru a se ajusta nevoilor acestora, dar mai ales de atenție și grijă la reacțiile bebelușilor.

Un alt lucru de o importanță majoră, la care trebuie să fie atenți părinții sunt obiectele periculoase din jurul bebelușului. Părinții trebuie să fie mereu cu ochii în patru atunci când cei mici au o vârstă fragedă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbările astrale aduc modificări pentru toate zodiile. Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024 vine cu surprize în viața personală și profesională. Va avea loc Luna Plină și Eclipsa de Lună în zodia...
2
Supă de linte alături de ingredientul care te ajută să reduci balonarea
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
3
Porție de plăcintă cu prune pe un șervețel brodat și una pe o farfurie ținută în mâini
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
Trei mereu copate puse pe o farfurie festivă
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
5
O femeie care poartă o rochie albă și stă într-o pădure pentru a ilustra trăsăturile mai puțin cunoscute despre zodii
Horoscop
Trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Ce secrete pot ascunde nativii
Există unele trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Aceste secrete ale nativilor din zodiac sunt foarte bine păstrate. Astrologii dezvăluie detalii noi despre semnele care ne guvernează destinul. Cu toții cunoaștem „trăsăturile”...
PARTENERI
×