Ca să poți înțelege motivul pentru care se întâmplă acest lucru, trebuie mai întâi să te gândești la apariția lacrimilor din punct de vedere istoric. Emoțiile puternice, precum fericirea, tristețea, frica provoacă în creierul tău reacția de a fugi sau de a te lupta.
În acel moment, ochii tăi „se măresc” pentru a vedea mai bine eventualul pericol ce te-ar putea paște. În felul acesta declanșezi glandele lacrimale. Poți plânge însă și pentru a elibera stresul, sau dacă ți-a pătruns un obiect străin în ochi, iar corpul tău secretă lacrimi pentru ca acesta să se „scurgă” odată cu ele.
De ce plâng bebelușii fără lacrimi?
Canalele lacrimale ale sugarilor nu sunt complet operaționale în primele trei-patru săptămâni de la naștere. Bebelușii pot plânge, se pot agita, iar ochii lor se vor umezi…puțin. Însă glandele lor lacrimale nu produc suficient lichid cât pentru clasicele „lacrimi de crocodil”. Abia atunci când bebe are o lună-două va începe să aibă lacrimi sărate, în cantități considerabile. Îți vei dori atunci să-și oprească lacrimile.
Este puțin probabil ca cel mic să aibă lacrimi înainte de a avea cel puțin două săptămâni de la naștere. Dacă acest lucru se petrece, de cele mai multe ori semnalează prezența unei probleme de sănătate a micuțului. În acest caz, adresează-te de îndată medicului.
De cealaltă parte, în cazul în care lui bebe întârzie să-i apară lacrimile se poate ca acesta să fie deshidratat. Este normal uneori ca lacrimile să întârzie să apară, însă dacă până la vârsta de două-trei luni ele nu și-au făcut apariția este recomandat consultul unui pediatru.
Nici prea multă transpirație nu vei vedea la bebei
Glandele sudoripare ale acestora nu sunt nici ele bine dezvoltate la scurt timp după naștere. Acesta fiind motivul pentru care, pentru o scurtă perioadă de timp, celor mici le va transpira doar fruntea, potrivit mentalflos.com. La scurt timp după aceea, bebe va începe să transpire în zona trunchiului și a membrelor.
Oamenii au două tipuri de glande sudoripare, numite glande ecrine și apocrine. Glandele apocrine secretă transpirația prin foliculii de păr, dar nu sunt activate până când nu se petrec modificările hormonale din perioada pubertății. Glandele ecrine încep să se formeze în cea de-a patra lună de sarcină; făcându-și apariția mai întâi la nivelul mâinilor și picioarelor. Până în cea de-a cincea lună, glandele ecrine se vor dezvolta de-a lungul întreg corpului, conform livescience.com.