Poate și ție ți s-a întâmplat să fierbi un ou tare și să descoperi un inel verde în jurul gălbenușului atunci când ai tăiat ouăle. Bucătării spun că este perfect normal ca un inel gri-verzui să apară în jurul gălbenușului de ou fiert. Chiar dacă nu arată foarte plăcut, acesta nu este dăunător.
De ce se înverzește gălbenușul ouălor fierte
Nutriționiștii spun că inelul verzui din jurul gălbenușului apare ca o reacție chimică. Reacția chimică implică sulf, din albușul de ou, și fier, din gălbenușul de ou.
Aceste două componente reacționează în mod natural pentru a forma sulfură feroasă la suprafața gălbenușului.
Reacția este de obicei cauzată de supragătire, dar poate fi cauzată și de o cantitate mare de fier din apa de gătit. Pentru a elimina acel inel verzui tot ce trebuie să faci este să eviți supragătirea ouălor. Totodată, bucătarii recomandă să răcești rapid ouăle după gătire.
Trece ouăle pe sub un jet de apă rece imediat după fierbere. Mai poți, de asemenea, să pui ouăle fierte într-un vas plin cu gheață.
După ce ouăle s-au răcit complet este recomandat să le pui la frigider cu coajă până când ești pregătită să le folosești. Ouăle fierte pot fi refrigerate până la o săptămână, spun nutriționiștii de la EatThis.com.
Este bine să mănânci ouă cu gălbenuș verde?
Specialiștii spun că un ou mai vechi poate, de asemenea, să facă un inel verge în jurul gălbenușului. Specialiștii spun că trebuie să fierific cu atenție data de expirare a ouălor pe care urmează să le gătești.
Află cum poți verifica dacă ouăle tale au expirat. În ciuda inelului verde care poate apărea după procesul de fierbere, nutriționiști spun că este sigur să consumi acest produs.
Culoarea verde din jurul gălbenușului nu va schimba gustul acestuia. Reacția chimică este perfect normală și naturală. Dacă gălbenușurile tale devin verzi și ți se par inestetice, atunci poți să le incluzi în rețete care să nu lasă culoarea la vedere.
Ouăle fierte cu gălbenușul verzui pot fi servite alături de niște avocado. Combinația de ou și avocado este ideală pentru persoanele care își doresc o dietă bogată în proteine. Unii bucătari folosesc ouă și avocado pentru a face umplutura pentru diferite preparate.
Paștele se apropie și cel mai probabil toți ne dorim să avem pe masă ouăle fierte perfecte. Mai jos descoperi cea mai bună metodă de fierbere a ouălor.
Cum poți fierbe ouăle pentru a avea un rezultat perfect
Pune ouăle într-un singur strat pe fundul oalei și acoperă-le cu apă rece. Apa ar trebui să fie cu aproximativ un centimetru peste ouă.
Acoperă vasul cu un capac. Pornește aragazul și setează focul astfel încât să aduci apa la punctul de fierbere.
Lasă ouăle să se gătească pentru 10 – 12 minute după ce a început să fiarbă apa. Dacă îți dorești ouă mai moi, atunci tot ce trebuie să faci este să reduci timpul de fierbere.
Scurge apa imediat și trece ouăle pe sub un jet de apă rece sau pune-le într-un vas plin cu gheață. În felul acesta vei preveni formarea inelului verde în jurul gălbenușului.