Reclamă

De ce te trezești la 3 dimineața. Care este explicația și ce poți face pentru a îmbunătăți calitatea somnului

Există multe motive pentru care s-ar putea să te trezești în fiecare noapte. Află de ce te trezești la 3 dimineața. Adoptarea anumitor obiceiuri poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului, în funcție de cauzele care duc la aceste treziri nocturne.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 17 septembrie 2024, 6:26

Dacă te trezești la 3 dimineața și nu poți adormi din nou, sigur există motive care te fac să ai parte de acest fenomen. Printre cele mai frecvente se numără stresul, afecțiunile de sănătate subiacente sau chiar factori de mediu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce te trezești la 3 dimineața

Trezirile tale de la 3 dimineața pot să apară rar și să nu fie nimic grav, dar dacă ele se întâmplă regulat atunci le poți percepe ca pe un semn de insomnie. Modificarea obiceiurilor de somn, reducerea stresului și consultarea unui medic cu care să discuți, te pot ajuta să eviți aceste treziri care cu siguranță nu îți fac deloc plăcere.

Cea mai frecventă explicație este că s-ar putea să te trezești frecvent la 3 dimineața într-o perioadă de stres. Poate fi dificil să identifici cauza exactă a acestor tulburări de somn, dar ai mai jos câteva motive.

Stres

Stresul poate fi primul lucru de luat în considerare dacă trezirile de la 3 a.m. sunt ceva nou în rutina ta de somn. Când te simți stresată, corpul tău activează sistemul nervos și s-ar putea să te trezești în miezul nopții din cauza îngrijorărilor care nu îți dau pace.

Reclamă

Este posibil de asemenea să sesizezi o creștere a frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale. Aceste modificări ale corpului pot face dificilă adormirea. Stresul poate fi legat de schimbările sau incertitudinea din jurul locului de muncă, relațiilor, sănătății sau banilor.

Insomnie

Insomnia este o stare care aduce cu sine dificultăți în a adormi înapoi după ce te trezești noaptea în mod regulat. Sunt foarte mulți oameni care se confruntă cu insomnie. Dacă ai dificultăți în a adormi 3 sau mai multe nopți pe săptămână, timp de 3 sau mai multe luni, cu consecințe în timpul zilei, atunci medicii spun că ai toate șansele să te confrunți cu insomnie cronică.

Reclamă

Îmbătrânire

Îmbătrânirea joacă un rol important în ciclurile tale de somn. Când îmbătrânești, ciclurile tale de somn se schimbă, iar stilul de viață joacă un rol important.

Pe măsură ce îmbătrânești, calitatea somnului scade și vei petrece mai puțin timp în somnul profund. Prin urmare, devii mai predispusă la treziri de la factori externi precum zgomotul și lumina. Orele de somn sau de trezit se pot schimba și ele, de asemenea, odată cu vârsta.

În acest caz, mai multe studii au arătat că terapia cognitiv-comportamentală și terapia cu lumină pot îmbunătăți calitatea somnului.

Medicamente

Dacă iei în mod regulat medicamente, sunt șanse mari ca acestea să interfereze cu somnul de noapte. Printe cele mai frecvente care slăbesc calitatea somnului se numără antidepresivele, corticosteroizii, diureticele,
antihistaminicele.

Ce ar trebui să faci când te trezești în fiecare noapte la ora 3 dimineața

Data viitoare când te trezești la 3 dimineața sau la orice altă oră din noapte, acordă-ți 15 până la 20 de minute pentru a adormi din nou. Dacă nu reușești să adormi în acest interval de timp, cel mai bine este să te ridici din pat.

Dacă stai în pat mult timp când nu dormi, creierul poate asocia patul cu activități de veghe, cum ar fi îngrijorarea și planificarea, în loc de somn. Coborârea din pat distrage creierul de la această asociere.

Când te ridici din pat, fă ceva care să te ajute să adormi la loc. De exemplu, poți face exerciții de respirație, poți medita, poți citi ceva plictisitor, poți asculta muzică care să-ți inducă o stare de liniște.

Când crezi că corpul tău s-a calmat și te simți din nou obosită, întoarce-te în pat. Cu toate acestea, indiferent de activitatea pe care o alegi, nu folosi telefonul mobil, nu verifica e-mailul și nici dispozitivele electronice, deoarece lumina albastră semnalează creierului că este timpul să te trezești.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mariah Carey, într-o rochie aurie, lungă
Divertisment
Cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Aniversarea cu numărul 50 a fost un adevărat spectacol
Desfășurate în Los Angeles, premiile anuale sărbătoresc impactul semnificativ al muzicii asupra culturii pop. Vezi cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Mariah Carey, cântăreața britanică Raye și grupul de...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă pe o creangă în pădure
Horoscop
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Cine sunt nativii care lasă trecutul în spate
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Acești nativi lasă trecutul în spate și privesc cu mult mai mult optimism asupra viitorului. Este o perioadă minunată pentru zodiile care își doresc...
3
Sufleu de brânză dulce în bol alb, glazurat cu sos, cu o linguriță și un bol cu sos alături
Rețete
Sufleu de brânză dulce. Rețeta unui desert fin, pufos și aromat
Dacă ești în căutarea unui desert delicios și aromat, dar simplu și ușor de preparat, încearcă rețeta de sufleu de brânză dulce. Te vei bucura de un desert fin, pufos și aromat, cu o...
4
Dulceață de gutui rase în bol și în borcan, alături de gutui proaspete
Rețete
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
S-au copt gutuile, vrei să le conservi aroma pentru mai târziu și ești în căutare de rețete savuroase? Încearcă să prepari dulceață de gutui rase, o delicioasă rețetă tradițională românească, specifică toamnei, când gutuile...
5
Felii de pâine unse și presărate cu verdeață
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
PARTENERI
×