Trezitul în toiul nopții este destul de comun, în special printre persoanele care se confruntă cu coșmaruri sau suferă de oboseală cronică. Totuși, dacă acest lucru devine un obicei neplăcut, atunci la baza sa s-ar putea afla alte motive. Vishesh K. Kapur, un profesor de la Universitatea din Washington, a reușit să identifice câteva cauze potențiale pentru care oamenii se trezesc deseori la trei dimineața.
Ce înseamnă dacă te trezești la 3 dimineață
Un prim argument al profesorului a fost acela că ”oamenii sunt creaturi ale obiceiurilor”. Acest lucru înseamnă că dacă te-ai obișnuit să te trezești la 3 dimineața, atunci acest comportament se poate repeta. Prin urmare, dacă ai avut la un moment dat un motiv întemeiat să te trezești la această oră, corpul tău ar putea să se obișnuiască rapid cu acest obicei. Deși cercetarea nu este concludentă, experții spun că este o teorie de început plauzibilă.
Un alt motiv pentru care este posibil să te trezești la 3 dimineața este acela al etapelor diferite ale somnului. Trezirea spontană ar putea fi cauzată de faza somnului în care te afli.
Experții spun că în prima treime a nopții oamenii se află în somnul profund, cealaltă parte este petrecută în starea de veghe. Este posibil ca unele persoane să se afle în somnul REM în apropiere de ora 3 dimineața, motiv pentru care se pot trezi cu ușurință.
În timpul somnului REM, etapa în care au loc visele, iar activitatea creierului este mai crescută, cu respirația mai rapidă și creșterea ritmului cardiac, este posibil să te trezești mai ușor. Însă nu doar aceste lucruri stau la baza trezirii în toiul nopții, spune specialiștii. Uneori poate avea legătură cu problemele emoționale cu care te confrunți. Află ce spune despre tine ora la care te trezești noaptea.
Poți avea apnee în somn
Dacă te întrebi ce înseamnă dacă te trezești la 3 dimineața, află că ai putea avea apnee. Apneea în somn este o tulburare caracterizată prin perioade de respirație întreruptă. Acest lucru ar putea duce la trezirea în toiul nopții. Apneea în somn poate provoca trezirea la orice oră din noapte, dar este mai probabil să te trezească în jurul orei trei, deoarece atunci te poți afla în faza REM a somnului.
Agitația poate fi însoțită de gâfâit sau sufocare, în cazuri mai grave, spun specialiștii. Semnele de apnee în somn includ și sforăitul, somnolența sau oboseala din timpul zilei, neliniște, senzația de gură uscată, tulburări cognitive, precum problemele de concentrare și multe altele.