Reclamă

Ce înseamnă dacă te trezești la 3 dimineața. Află ce mesaje îți transmite corpul tău

Te simți mereu obosită și nu poți avea un somn odihnitor? Experții au descoperit ce înseamnă dacă te trezești tot timpul la 3 dimineața. Se pare că în spatele acestei tulburări de somn s-ar putea afla câteva probleme de sănătate. Iată la trebuie să fii atentă și cum îți poți regla ciclul de somn.

Publicat: 28 septembrie 2022, 6:35 / Actualizat: 28 septembrie 2022, 9:36
O femeie frumoasă care e îmbrăcată în pijamale și stă tristă deoarece nu știe ce înseamnă dacă te trezești din somn la ora 3 dimineața
Experții au descoperit ce înseamnă dacă te trezești tot timpul la 3 dimineața. Se pare că în spatele acestei tulburări de somn s-ar putea afla câteva probleme de sănătate / Shutterstock

Trezitul în toiul nopții este destul de comun, în special printre persoanele care se confruntă cu coșmaruri sau suferă de oboseală cronică. Totuși, dacă acest lucru devine un obicei neplăcut, atunci la baza sa s-ar putea afla alte motive. Vishesh K. Kapur, un profesor de la Universitatea din Washington, a reușit să identifice câteva cauze potențiale pentru care oamenii se trezesc deseori la trei dimineața.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce înseamnă dacă te trezești la 3 dimineață

Un prim argument al profesorului a fost acela că ”oamenii sunt creaturi ale obiceiurilor”. Acest lucru înseamnă că dacă te-ai obișnuit să te trezești la 3 dimineața, atunci acest comportament se poate repeta. Prin urmare, dacă ai avut la un moment dat un motiv întemeiat să te trezești la această oră, corpul tău ar putea să se obișnuiască rapid cu acest obicei. Deși cercetarea nu este concludentă, experții spun că este o teorie de început plauzibilă.

Un alt motiv pentru care este posibil să te trezești la 3 dimineața este acela al etapelor diferite ale somnului. Trezirea spontană ar putea fi cauzată de faza somnului în care te afli.

Experții spun că în prima treime a nopții oamenii se află în somnul profund, cealaltă parte este petrecută în starea de veghe. Este posibil ca unele persoane să se afle în somnul REM în apropiere de ora 3 dimineața, motiv pentru care se pot trezi cu ușurință.

În timpul somnului REM, etapa în care au loc visele, iar activitatea creierului este mai crescută, cu respirația mai rapidă și creșterea ritmului cardiac, este posibil să te trezești mai ușor. Însă nu doar aceste lucruri stau la baza trezirii în toiul nopții, spune specialiștii. Uneori poate avea legătură cu problemele emoționale cu care te confrunți. Află ce spune despre tine ora la care te trezești noaptea.

Reclamă

Poți avea apnee în somn

Dacă te întrebi ce înseamnă dacă te trezești la 3 dimineața, află că ai putea avea apnee. Apneea în somn este o tulburare caracterizată prin perioade de respirație întreruptă. Acest lucru ar putea duce la trezirea în toiul nopții. Apneea în somn poate provoca trezirea la orice oră din noapte, dar este mai probabil să te trezească în jurul orei trei, deoarece atunci te poți afla în faza REM a somnului.

Agitația poate fi însoțită de gâfâit sau sufocare, în cazuri mai grave, spun specialiștii. Semnele de apnee în somn includ și sforăitul, somnolența sau oboseala din timpul zilei, neliniște, senzația de gură uscată, tulburări cognitive, precum problemele de concentrare și multe altele.

Reclamă

Dacă te confrunți cu unul din simptomele de mai sus este necesar să te consulți cu medicul specialist pentru a putea pune un diagnostic concret. Dacă nu este tratată, apneea în somn poate duce la apariția problemelor de sănătate grave, printre care și hipertensiunea arterială sau accidentul vascular cerebral.

Poate fi un semn al înaintării în vârstă

Înaintarea în vârstă este asociată cu trezitul în timpul nopții. Pe măsură ce îmbătrânești există o tendință generală de a nu mai putea dormi la fel de mult. Acest lucru se datorează faptului că oamenii în vârstă petrec mai puține ore în somnul profund.

Totodată, alte probleme asociate cu înaintarea în vârstă pot perturba somnul liniștit. Urinarea frecventă, disconfortul sau durerea legate de problemele cronice de sănătate, toate aceste lucruri duc în timp la tulburări de somn.

Pe termen lung pot apărea episoade de insomnie sau chiar sindromul picioarelor neliniștite. Această afecțiune provoacă un impuls incontrolabil de a mișca picioarele. Înaintarea în vârstă poate perturba somnul liniștit la orice oră.

Ai putea avea o tulburare a ritmului circadian

Dacă ai în continuare probleme cu somnul, atunci este posibil să suferi de o tulburare a ritmului circadian. Aceste tulburări mai sunt denumite și tulburări ale ciclului somn-veghe. Tulburările acestea par atunci când ceasul intern devine nealiniat cu mediul înconjurător.

Această problemă de somnu nu este de obicei de lungă durată. Totuși, afecțiunile tulburărilor de somn pot fi provocate de boli cronice, în unele cazuri. Calitatea slabă a somnului este cea care caracterizează cel mai adesea acest timp de tulburare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×