De ce unii oameni congelează chefirul. Ce trebuie să știi înainte de a apela la această metodă

Îți place chefirul, dar de cele mai multe ori îți rămâne o cantitate prea mare în frigider înainte să expire? Veștile bune vin către tine. Există o metodă care te poate ajuta să eviți risipa alimentară. Află de ce unii oameni congelează chefirul.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 22 august 2024, 6:46

Congelarea acestei băuturi bogată în probiotice reprezintă o metodă sigură pentru o utilizare ulterioară. Da, ai citit bine, specialiștii spun că poți congela chefirul! Dar înainte de a depozita excesul de chefir în congelator, există câteva lucruri pe care trebuie să le știi.

De ce unii oameni congelează chefirul

Congelarea chefirului nu este la fel de simplă precum congelarea altor alimente. Fiind un produs de cultură viu, chefirul necesită tratament special atunci când este congelat pentru a te asigura că bacteriile sale benefice rămân intacte. Află din rândurile de mai jos care sunt beneficiile înghețarii chefirului, cum să-l congelezi corect, cum să- dezgheți și cum să-l utilizezi.

Chefirul este o băutură din lapte fermentat care a fost consumată de secole în Europa de Est și în părți ale Asiei. Se produce prin combinarea boabelor de chefir, o combinație de bacterii și drojdie, cu lapte. Procesul de fermentație creează o băutură acidulată și ușor efervescentă, care este similară cu iaurtul, dar mai subțire ca și consistență. Chefirul poate fi făcut din lapte de vacă, lapte de capră sau chiar alternative non-lactate, cum ar fi laptele de cocos.

Beneficiile chefirului

Chefirul este considerat un superaliment datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate. Conține peste 30 de tulpini diferite de bacterii și drojdie benefice, făcându-l un probiotic important pentru sănătatea sistemului digestiv. Aceste bacterii bune pot ajuta la îmbunătățirea digestiei, la întărirea sistemului imunitar și chiar la pierderea în greutate. De asemenea, chefirul conține un nivel ridicat de calciu, proteine ​​și vitamine B, ceea ce îl face un adaos nutritiv pentru orice tip de regim alimentar.

Reclamă

Congelarea chefirului nu va ucide bacteriile benefice, dar poate modifica ușor textura și gustul. Cu toate acestea, dacă ai o cantitate prea mare pe care nu o poți consuma înainte de a se strica, congelarea este o modalitate excelentă de a-l păstra și a-l consuma mai târziu.

Pentru a îngheța corect chefirul, începe prin a-l turna într-un recipient ermetic sau în tăvi pentru cuburi de gheață, în cazul în care vrei porții mai mici. Nu umple complet recipientul sau tava de gheață deoarece chefirul se va extinde atunci când este înghețat. Sigilează ermetic recipientul și pune-l la congelator.

Dacă în procesului de congelare lucrurile nu sunt foarte complicate, este esențial să urmezi câteva sfaturi atunci când dezgheți chefirul pentru a-și menține calitatea.

Reclamă

Mai întâi, ai grijă să etichetezi recipientele cu data înainte de a le pune în congelator, astfel încât să știi cât timp au fost congelate. Când decongelezi chefirul, fă acest lucru încet, în frigider, pentru a-și păstra textura. Evită să-l decongelezi la microunde sau în apă fiartă. Ambele procedee de decongelare pot ucide bacteriile bune.

Cum se utilizează chefirul congelat

Odată ce ai dezghețat chefirul congelat, este posibil să observi că s-a separat și a devenit granulat ca textură. Acest lucru este normal și se poate rezolva cu ușurință amestecând chefirul înainte de consum. Chefirul congelat poate fi folosit în smoothie-uri, supe sau chiar ca înlocuitor pentru unt în rețete.

Deși congelarea chefirului este în general sigură, există câteva măsuri de precauție de care trebuie să ții cont. Evită recongelarea chefirului dezghețat, deoarece acest lucru îi poate afecta calitatea și poate introduce bacterii dăunătoare în compoziția sa. De asemenea, este important să consumi chefir congelat în decurs de trei luni pentru o calitate optimă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Orez cu lapte decorat cu scorțișoară în bol cu lingură, batoane de scorțișoară și anason stelat
Rețete
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Rețeta de orez cu lapte este una dintre acele rețete care nu au nevoie de tehnici complicate ca să fie reușite. Totul se bazează pe două lucruri: proporția corectă dintre orez și lapte și...
2
Pamela Anderson într-o imagine din serialul Baywatch
Divertisment
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani: „Frumusețea e subiectivă”
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani. Vedeta din Baywatch și-a luat din nou prin surprindere fanii, după ce, în urmă cu câțiva ani, a decis să renunțe definitiv la machiaj....
3
Justin Timberlake în timpul unui concert pe scenă
Divertisment
Artistul care își pune sănătatea pe primul loc după ce a fost diagnosticat cu boala Lyme: „Mă simt extenuat”
El este artistul care își pune sănătatea pe primul loc după ce a fost diagnosticat cu boala Lyme. Declarațiile sale au fost surprinzătoare pentru publicul larg. Fanii au reacționat în mediul online la cele...
4
femeie frumoasă cu o coroană de flori și multe culori pe lângă cap pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii au parte de câștiguri financiare substanțiale după 13 decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Înainte de a-și încheia tranzitul, planeta Mercur îi ajută pe nativi în multe sensuri. 3 zodii au parte de câștiguri financiare substanțiale după 13 decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele. Felul în...
5
Zendaya într-o rochie portocalie la Globurile de Aur 2025 unde și-a lăsat la vedere inelul de logodnă
Divertisment
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Care este adevărul despre „logodna” vedetei
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Vedeta a lăsat loc interpretărilor atunci când a anunțat „logodna” cu un altul decât Tom Holland. Fanii ei au reacționat...
PARTENERI
×