Avantajele consumului de chefir variază de la îmbunătățirea sănătății intestinale și controlul zahărului din sânge până la reducerea inflamației.
Beneficii pentru sănătate ale chefirului
Chefirul este o băutură fermentată făcută în mod tradițional cu lapte sau apă și „boabe” de chefir. Boabele de chefir sunt amestecuri gelatinoase mici. Culoarea lor variază de la alb până la galben deschis. Acestea sunt formate din microorganisme probiotice, inclusiv bacterii de acid lactic, drojdii și bacterii de acid acetic. Compoziția bacteriană a boabelor de chefir, care sunt predominant bacterii Lactobacillus, depinde de condițiile climatice în care se dezvoltă boabele de chefir.
„Chefirul este o băutură bogată în nutrienți. Oferă proteine de înaltă calitate, calciu și vitamine A, D și B12”, spune Megan Maisano, un dietetician din Ohio și director de nutriție și reglementări la Consiliul Național al Lactatelor. De asemenea, chefirul conține acizi lactici, acetic și glicolic, o cantitate mică de alcool etilic, dioxid de carbon și polizaharide.
Chefirul are un gust acid. În sine, chefirul nu este dulce, deși multe tipuri conțin zaharuri adăugate și arome.
Chefirul poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate. Acesta promovează sănătatea microbiană intestinală, ajutând la gestionarea zahărului din sânge și reducerea inflamației.
Sursă bună de probiotice
„Chefirul conține diverse tulpini de bacterii vii. Acest lucru îl face o sursă bogată și diversă de probiotice”, spune Julie Balsamo, un dietetician specializat în sănătatea intestinală.
Probioticele sunt microorganisme vii. Unele dintre beneficiile potențiale ale probioticelor includ capacitatea lor de a modifica compoziția bacteriilor din intestin. De a îmbunătăți funcția de barieră intestinală, de a sprijini o digestie sănătoasă. De asemenea, pot ajuta la susținerea sistemului imunitar și la scăderea inflamației.