Reclamă

Beneficii pentru sănătate ale chefirului, potrivit experților în nutriție

Chefirul este o băutură fermentată, bogată în probiotice, cu un gust acid și consistență cremoasă asemănătoare cu iaurtul lichid. Oamenilor le-a plăcut să bea chefir pentru beneficiile sale pentru sănătate încă de la crearea sa în vremuri străvechi în Balcani, Europa de Est și regiunea Caucaz. Ai mai jos o listă cu beneficii pentru sănătate ale chefirului, potrivit experților.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 13 decembrie 2023, 8:46

Avantajele consumului de chefir variază de la îmbunătățirea sănătății intestinale și controlul zahărului din sânge până la reducerea inflamației.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficii pentru sănătate ale chefirului

Chefirul este o băutură fermentată făcută în mod tradițional cu lapte sau apă și „boabe” de chefir. Boabele de chefir sunt amestecuri gelatinoase mici. Culoarea lor variază de la alb până la galben deschis. Acestea sunt formate din microorganisme probiotice, inclusiv bacterii de acid lactic, drojdii și bacterii de acid acetic. Compoziția bacteriană a boabelor de chefir, care sunt predominant bacterii Lactobacillus, depinde de condițiile climatice în care se dezvoltă boabele de chefir.

„Chefirul este o băutură bogată în nutrienți. Oferă proteine de înaltă calitate, calciu și vitamine A, D și B12”, spune Megan Maisano, un dietetician din Ohio și director de nutriție și reglementări la Consiliul Național al Lactatelor. De asemenea, chefirul conține acizi lactici, acetic și glicolic, o cantitate mică de alcool etilic, dioxid de carbon și polizaharide.

Chefirul are un gust acid. În sine, chefirul nu este dulce, deși multe tipuri conțin zaharuri adăugate și arome.

Chefirul poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate. Acesta promovează sănătatea microbiană intestinală, ajutând la gestionarea zahărului din sânge și reducerea inflamației.

Reclamă

Sursă bună de probiotice

„Chefirul conține diverse tulpini de bacterii vii. Acest lucru îl face o sursă bogată și diversă de probiotice”, spune Julie Balsamo, un dietetician specializat în sănătatea intestinală.

Probioticele sunt microorganisme vii. Unele dintre beneficiile potențiale ale probioticelor includ capacitatea lor de a modifica compoziția bacteriilor din intestin. De a îmbunătăți funcția de barieră intestinală, de a sprijini o digestie sănătoasă. De asemenea, pot ajuta la susținerea sistemului imunitar și la scăderea inflamației.

Reclamă

Poate ajuta la controlul zahărului din sânge

Consumul de chefir poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, în special la persoanele cu diabet de tip 2.

Într-un studiu din 2015, 60 de persoane cu diabet de tip 2 au consumat fie 600 de mililitri de chefir de două ori pe zi, fie un placebo timp de opt săptămâni. Cei care au consumat chefir au avut hemoglobina A1c (HgA1c) semnificativ mai scăzută, comparativ cu placebo.

Ar putea reduce inflamația

Studiile sugerează că chefirul poate ajuta la reducerea inflamației prin inhibarea activității citokinelor proinflamatorii, proteine care joacă un rol în durere și inflamație, și creșterea concentrațiilor de citokine antiinflamatorii pentru a reduce riscul anumitor boli și complicații legate de boli.

Poate îmbunătăți sănătatea creierului și starea de spirit

„În timp ce studiile indică faptul că chefirul, împreună cu o dietă bogată în fibre, poate echilibra microbiomul pentru a reduce riscul și simptomele tulburărilor psihologice, cum ar fi anxietatea și depresia, poate avea, de asemenea, un efect asupra memoriei și cogniției și un risc redus de apariție a unor boli neurologice, datorită capacității sale de a reduce inflamația”, mai spune dr. Margolis.

Ajută la menținerea oaselor puternice

Deoarece chefirul este un produs lactat care conține calciu, vitamina D și fosfor, poate ajuta la construirea și menținerea oaselor puternice, spune Maisano. O revizuire a studiilor care examinează nutrienții importanți pentru sănătatea oaselor a constatat că produsele lactate fermentate sunt asociate cu un risc redus de fractură de șold.

Chefirul este în general sigur de consumat. Cu toate acestea, unii oameni pot avea probleme digestive temporare, cum ar fi balonare, gaze sau diaree, atunci când introduc pentru prima dată bacterii vii în sistemul lor, susțin specialiștii.

Vestea bună este că aceste simptome se ameliorează de obicei după câteva zile.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Trei bucăți de friptură de miel cu vin și usturoi într-un bol
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
O femeie în rochie albă, cu aripi în spate
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Loni Willison caută mâncare într-o pubelă albastră
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
PARTENERI
×