În primele săptămâni, aproximativ trei-patru, apar diferite reacții precum plânsul fără un motiv întemeiat sau schimbările bruște de dispoziție.
Din păcate, unele mămici pot experimenta o formă mai severă și mai lungă de depresie, cunoscută drept depresia postnatală. Această formă de depresie nu este nicidecum o slăbiciune a mamei. Mai degrabă este vorba despre o complicație apărută în urma nașterii.
Cele mai importante semne că te confrunți cu depresia postnatală
Foarte multe femei care experiementează această formă de depresie aleg, conștient sau nu, să nu vorbească despre schimbare cu nimeni. Motivele sunt multe și dintre cele mai diverse. Unele mame nici nu-și dau seama că ceva nu este în regulă.
Altele și-ar dori să-și împărtășească trăirile, dar nu o fac. Multe dintre aceste mame spun că se tem de respingerea celor dragi sau a societății, pentru că este vorba despre un subiect foarte sensibil.
Dacă și tu ești mămică de puțin timp și treci printr-o perioadă dificilă, dar nu știi dacă este depresie postnatală, ți-am pregătit câteva informații care să te ajute să înțelegi mai bine ce ți se întâmplă.
Gânduri că bebelușul va păți ceva
Unele mame abia pot dormi câteva ore din cauza gândurilor obsesive. Ele se gândesc non-stop că dacă nu sunt extrem de atente la bebeluș, cineva îi va face rău.
Aceste gânduri obsesive pot paraliza tinerele mame, afectându-le capacitatea de a funcționa în cele mai banale situații de peste zi.