Reclamă

Depresia postnatală: semne și simptome care te ajută să o recunoști

Nașterea unui copil poate trece o femeie printr-un spectru foarte larg de sentimente. De la bucurie și emoție până la teamă sau anxietate. În unele cazuri însă, se poate instala o stare cu totul nouă – depresia postnatală. Multe mame se simt foarte triste imediat după naștere. Printre specialiști, acest fenomen este cunoscut sub numele de „baby blues”. Această manifestare este firească în primele zile după nașterea bebelușului.

Publicat: 31 iulie 2021, 7:26

În primele săptămâni, aproximativ trei-patru, apar diferite reacții precum plânsul fără un motiv întemeiat sau schimbările bruște de dispoziție.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din păcate, unele mămici pot experimenta o formă mai severă și mai lungă de depresie, cunoscută drept depresia postnatală. Această formă de depresie nu este nicidecum o slăbiciune a mamei. Mai degrabă este vorba despre o complicație apărută în urma nașterii.

Cele mai importante semne că te confrunți cu depresia postnatală

Foarte multe femei care experiementează această formă de depresie aleg, conștient sau nu, să nu vorbească despre schimbare cu nimeni. Motivele sunt multe și dintre cele mai diverse. Unele mame nici nu-și dau seama că ceva nu este în regulă.

Altele și-ar dori să-și împărtășească trăirile, dar nu o fac. Multe dintre aceste mame spun că se tem de respingerea celor dragi sau a societății, pentru că este vorba despre un subiect foarte sensibil.

Dacă și tu ești mămică de puțin timp și treci printr-o perioadă dificilă, dar nu știi dacă este depresie postnatală, ți-am pregătit câteva informații care să te ajute să înțelegi mai bine ce ți se întâmplă.

Reclamă

Gânduri că bebelușul va păți ceva

Unele mame abia pot dormi câteva ore din cauza gândurilor obsesive. Ele se gândesc non-stop că dacă nu sunt extrem de atente la bebeluș, cineva îi va face rău.

Aceste gânduri obsesive pot paraliza tinerele mame, afectându-le capacitatea de a funcționa în cele mai banale situații de peste zi.

Reclamă

Alte mame se consideră încă de la început niște mame rele, nepricepute. Aceste gânduri le împiedică să se concentreze pe bebeluș sau să ceară ajutor de la partener în îngrijirea nou-născutului.

Epuizarea sau oboseala excesivă

Toate aceste gânduri obsesive despre care am menționat mai devreme, devin obositoare la un moment dat, mai ales dacă ele sunt analizate pe timpul nopții.

Medicii spun că depresia postnatală este un mare consumator de energie bună. Astfel, o femeie care pierde nopțile cu scenarii imposibile, nu va fi capabilă să-și ducă sarcinile cotidiene la bun sfârșit.

Epuizarea se mai poate manifesta și prin alte simptome fizice, precum: amețeli și greață.

Sentimente puternice de vinovăție

Este firesc ca proaspetele mămici să treacă prin stări de anxietate. Dar modificările hormonale, lipsa somnului și a sprijinului sunt câțiva factori importanți care pot intensifica aceste sentimente.

Societatea la rândul său, nu încurajează deloc mamele să treacă mai ușor prin depresia postnatală.

Nu este nimic greșit cu mamele care la început nu se bucură de timpul petrecut cu bebelușul. Ele trebuie susținute în tot acest timp să înțeleagă ce li se întâmplă.

Când este cazul să mergi la medic

Atunci când se simt triste sau deprimate după naștere, multe mame nu se simt foarte confortabil să recunoască nici față de ele însele acest lucru.

Dacă ai regăsit în comportamentul tău simptome de depresie postpartum, ar trebui să renunți la acest sentiment de jenă și să ceri ajutor imediat.

Există câteva cazuri extrem de puțin cunoscute în care tinerele mame pot suferi de psihoză postpartum. Este o tulburare mentală relativ rară, pe care specialiștii o consideră o urgență psihiatrică.

Deși nu afectează decât una sau două mame din aproximativ o mie, este o tulburare mult mai gravă decât depresia postpartum și necesită evaluare psihiatrică și tratament imediat.

Depresia postnatală la tinerii tați

Tații suferă și ei de această formă de depresie, exact la fel ca mamele, menționează Mayoclinic.org. De fapt, simtopmele sunt aceleași în ambele cazuri, și ei la rândul lor se pot simți triști sau obosiți.

Uneori pot fi copleșiți de activitățile cu cel mic, pot experimenta anxietate sau pot trece prin schimbări în rutina de somn sau de alimentație.

Dacă ești un tată la început de drum și treci prin stările enumerate mai devreme, consultă un specialist. O discuție cu un medic cu experiență vă va ajuta pe amândoi să aveți grijă de bebeluș și să depășiți această barieră de după naștere.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×