Reclamă

Dulceață de ceapă roșie la borcan, pentru iarnă

Dacă te întrebi cu ce ai putea să-ți mai surprinzi prietenii și familia în materie culinară, avem pentru tine o rețetă de dulceață de ceapă roșie la borcan, pentru iarnă.

Publicat: 7 noiembrie 2022, 6:50

Această minunată și frumos colorată dulceață este ideală de servit, în primul rând, la micul dejun. Poate fi combinată cu brânzeturi sărate, pateuri din ficat de pui sau diferite preparate din carne. Dar este ideală și adăugată în diferite sosuri sau salate. Fripturile de la mesele festive pot fi garnisite cu 1-2 linguri dintr-o astfel de dulceață. Le va înnobila gustul, dar și aspectul oferindu-le o notă de rafinament.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta nu este complexă, nu conține multe ingrediente și nici timp îndelungat de preparare nu necesită. Și îți vei spori colecția de conserve de pe rafturile din cămară.

Așadar, ai toate motivele să prepari delicioasa dulceață, a cărei rețetă o poți urmări mai jos cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Dulceață de ceapă roșie la borcan – Ingrediente

  • 1 kg de ceapă roșie, curățată;
  • 250 gr de zahăr;
  • 1 lingură de sare pentru murături;
  • 150 ml de oțet balsamic;
  • 200 ml de vin roșu;
  • 2 foi de dafin;
  • 1 linguriță de piper, proaspăt măcinat.
Reclamă

Rețeta dulceții de ceapă roșie – Mod de preparare

Începe cu pregătirea cepei, care este cea mai meticuloasă etapă. Curăță ceapa, folosind mănuși pentru că pătează. Clătește-o bine cu apă rece și toac-o în fâșii sau în cuburi mai mari. Nu o toca foarte mărunt pentru a nu se transforma în pastă în timpul fierberii.

Citește și articolul despre cum să tai ceapa astfel încât să nu mai lăcrimezi. 4 trucuri care chiar funcționează.

După ce ai terminat cu pregătirea cepei, adună pe masa de lucru toate celelalte ingrediente necesare. Este important să le ai pe toate la îndemână când dai start preparării dulceții. Le vei adăuga rând pe rând în dulceață, dar la intervale scurte de timp.

Reclamă

Cum prepari dulceață de ceapă roșie la borcan

Pune zahărul într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate mică. Lasă zahărul să se caramelizeze, dar amestecă în el cu o spatulă să nu se ardă. Zahărul caramelizat în exces va căpăta gust amar și va trebui să îl arunci.

Când zahărul este diluat și are culoarea plăcută a chihlimbarului, adaugă ceapa roșie și amestecă intens pentru câteva secunde. Apoi adaugă oțetul balsamic și din nou amestecă, dar cu mare grijă, pentru a nu se sfărâma bucățile de ceapă.

Adaugă vinul și lasă ceapa roșie să fiarbă la foc mic spre mediu, până când se evaporă alcoolul și se reduce sosul. Adăugăm foile de dafin, sarea și piperul proaspăt măcinat. Poți adăuga și boabe de coriandru măcinate, sau alte condimente preferate. Dacă dorești o aromă mai intensă, poți adăuga și puțin rozmarin.

În timp ce dulceața de ceapă fierbe în vin, ocupă-te și de sterilizarea borcanelor și capacelor.

Apoi le umpli cât sunt fierbinți cu dulceață de ceapă roșie, de asemeni, fierbinte. Închide ermetic borcanele cu capacele din dotare și așază o pătură peste ele. Le lași sub pătură până când se răcesc. Apoi le poți așeza pe raftul din cămară etichetate frumos. Când desfaci borcanul cu dulceață, dacă o folosești fierbinte, poți adăuga și puțin unt atunci când o încălzești.

Iar dacă îți plac sosurile sau dulcețurile picante, îți oferim și o rețetă de dulceață de ardei iuți.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×