Reclamă

Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă

Dacă ai copilărit la bunici, sigur îți amintești de gustul mâncărurilor simple cu legume de vară. Te poți bucura de aroma acestora pe toată durata verii, dar le poți conserva și pentru sezonul rece. Îți oferim o rețetă de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, delicioasă și ușor de preparat.

Publicat: 8 august 2022, 6:07

În perioada când roșiile sunt coapte de la soare și pline de savoare, mâncărurile sunt mult mai gustoase și mai sănătoase. Nu trebuie să ratezi aceaste luni în care poți să incluzi roșiile de grădină în cât mai multe preparate. Le poți folosi la supe și ciorbe, la mâncăruri scăzute, salate simple și aperitive, chiar și în aluaturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Poți începe cu rețeta de focaccia cu roșii cherry și măsline verzi, simplă și delicioasă pentru mic dejun. Combinația de roșii cu ardei proaspeți sau ardei copți este des folosită în foarte multe preparate. Este nelipsită din rețetele de zacuscă tradițională sau din rețetele de conserve de legume.

Chiar și în rețetele de bulion, ketchup sau sosuri pentru iarnă întâlnești această combinație. Sunt două alimente care își întrepătrund armonios aromele și gusturile, oferind o savoare irezistibilă preparatelor.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al acestei rețete simple de tocăniță pentru iarnă.

Reclamă

Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă – Ingrediente

  • 1 kg ardei gras sau capia
  • 1 kg roșii bine coapte
  • 300 gr ceapă
  • 2-3 căței de usturoi
  • sare și piper, după gust
  • 1 crenguță de cimbru proaspăt
  • 1-2 lingurițe de zahăr
  • 200 ml ulei de floarea soarelui.

Rețetă de tocăniță pentru iarnă – Mod de preparare

Primul pas necesar preparării tocăniței constă în pregătirea ingredientelor. Spală bine roșiile și ardeii și pune-le la scurs în site. Crestează ușor roșiile în vârfuri sub formă de cruce. Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece și toac-o mărunt. Curăță usturoiul, clătește-l și toacă-l rondele.

Pune o cratiță cu 2 litri de apă la fiert. Când apa atinge punctul de fierbere, adaugă o linguriță de sare. Amestecă cu o spatulă până când se topește sarea. În această apă care fierbe scufundă roșiile pentru 1 minut. Transferă-le într-un vas cu apă rece, apoi le poți decoji ușor.

Reclamă

Toacă roșiile în cuburi mai mici și pune-le într-un vas încăpător. Curăță ardeii și toacă-i în cuburi sau în fâșii mai grosiere. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți trece la pasul următor pentru prepararea tocăniței.

Cum prepari rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă

Pune uleiul într-o cratiță mai mare, cu capacitatea aproximativă de 3-4 litri. Așază cratița pe flacăra aragazului și lasă uleiul să se înfierbânte. Adaugă ceapa tocată și usturoiul și amestecă-le ușor pentru a se pătrunde uniform. Când ceapa își schimbă culoarea, adaugă o linguriță de zahăr și din nou amestecă intens pentru a se carameliza ceapa perfect. Este opțional acest pas, însă gustul de ceapă caramelizată va fi peste așteptări de bun. Dacă ești la dietă și vrei să eviți cât poți de mult zahărul, exclude-l din această tocăniță.

Peste ceapa caramelizată adaugă roșiile tocate. Lasă-le să fiarbă la foc de intensitate mică până când se evaporă din lichidul pe care acestea îl vor lăsa în cratiță. Adaugă crenguța de cimbru și frunzele de busuioc tocate mărunt. Adaugă și puțină sare și puțin piper măcinat. Abia după ce sosul de roșii se reduce la jumătate, adaugă ardeii. Ideal ar fi să optezi pentru ardei de culoare roșie și galbenă. Cei verzi, de obicei, au gust ușor amărui și pot influența gustul final al tocăniței.

Lasă ardeii să fiarbă în sosul de roșii, amestecându-i ușor, pentru maxim 15 minute. Ardeii se pătrund mai rapid. Este important să le păstrăm textura crocantă și nu să îi fierbem în exces așa încât să se transforme în pastă.

Ultimul pas în prepararea rețetei de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă constă în pregătirea și umplerea borcanelor.

Cum conservi tocănița pentru iarnă

Spală borcanele și capacele, scurge-le bine și așază-le într-o tavă metalică. Introdu tava în cuptor și sterilizează borcanele și capacele pentru 15 minute, la 175 de grade Celsius.

Lasă borcanele să se tempereze ușor și umple-le cu tocănița fierbinte. Închide-le ermetic cu capacele și pune din nou tava în cuptorul fierbinte, dar fără a-l mai porni. Lasă-le acolo până când se răcesc, apoi le poți trece în cămară.

În sezonul rece, desfaci un borcan și încălzești conținutul. Mai adaugi 1 căței de usturoi răzuit și verdeață proaspătă și ai rezolvat una dintre mesele principale ale zilei.

Vezi mai multe imagini cu tocănița în GALERIA FOTO!

Porție de tocăniță din ardei cu roșii decorată cu mărar
În sezonul rece, se încălzește tocănița din borcan și se servește presărată cu verdeață proaspătă / Profimedia Images

Poți savura delicioasa tocăniță cu mămăliguță. Iar dacă nu ai timp suficient să pregătești mămăliguța după rețeta clasică, îți oferim o rețetă de mămăligă la microunde, rapidă și gustoasă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×