Zacusca este denumirea unei rețete de conservă din legume întâlnită în țările balcanice. Rețeta se prepară din legume coapte și prăjite în ulei. Ingredientele principale pentru rețeta clasică de zacuscă sunt vinetele și ardeii copți. La acestea se mai adaugă și ceapă călită în ulei de floarea soarelui.
De-a lungul timpului, rețeta a suferit modificări, în funcție de gusturile celor care o prepară. Se mai pot adăuga și morcovi, ciuperci, chiar și dovlecei. Însă gustul de zacuscă clasică, așa cum o preparau mama și bunica, rămâne inconfundabil.
Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu una dintre cele mai îndrăgite rețete de conservă din legume.
Zacuscă de vinete – Ingrediente
- 6 kg vinete
- 4 kg ardei roșu (capia + ardei gras)
- 2 kg ceapă galbenă
- 1 kg bulion de roșii
- 500 ml ulei de floarea soarelui
- sare și piper măcinat, după gust
- zahăr după gust (opțional)
- 2 crenguțe de cimbru.
Rețetă de zacuscă de vinete – Mod de preparare
Începe cu pregătirea vinetelor și ardeilor, care necesită coacere pe grătar sau la cuptor. Spală bine vinetele și șterge-le cu prosoape de hârtie. Procedează la fel și cu ardeii. Dacă ai posibilitatea, coace-le pe un grătar. Sunt mai gustoase pregătite în acest mod. Dar merg foarte bine coapte și în cuptorul de la aragaz.
După coacere, pentru a le curăța ușor și rapid, presară sare atât peste vinete cât și peste ardei. Acoperă-le cu o folie de prospețime și lasă-le 10-15 minute. Legumele se vor înăbuși sub folie, iar coaja lor se va desprinde foarte ușor.
Curăță vinetele și ardeii umezindu-ți mâinile cu apă rece. Nu le curăța sub jet de apă pentru a nu le afecta gustul. Odată cu apa, care trece peste legume, se va scurge și sucul acestora. Vezi aici și un articol cu sfaturi și trucuri despre cum se curăță perfect ardeii copți.