Mutabal este o variantă orientală a salatei de vinete, foarte populară în zona levantină (Irak, Israel, Iordania, Liban etc). Este foarte consistentă și hrănitoare, cu o textură cremoasă datorita pastei de susan (tahini) și a iaurtului. Are gust ușor picant datorită usturoiului adăugat și este servită cu bucăți de lipii. Opțional, se decorează cu semințe și pudră de rodie, pentru un plus de culoare și savoare.
Pornind de la rețetele clasice de salată de vinete, acestea au fost adaptate de-a lungul timpului, în funcție de gust, de ingredientele specifice diferitelor zone ale lumii, dar și sezonului.
Cea mai des preparată, indiferent de sezon, este rețeta de salată de vinete cu maioneză. Îți propunem să testezi și savurezi rețeta de mutabal.
Urmărește mai jos lista complete de ingredient și pașii necesari pentru a prepara și tu o salată gustoasă și cremoasă, perfecta pentru zilele de toamnă.
Salată de vinete cu tahini – Ingrediente
- 1 kg de vinete coapte și tocate
- 150-200 gr pastă de susan (tahini)
- 150 gr iaurt gras
- 150 ml ulei de măsline extravirgin
- 4-5 căței de usturoi
- sucul de la o lămâie
- sare și piper
- semințe și pudră de rodie (pentru decor)
Rețeta Mutabal – Mod de preparare
Ca la orice rețetă de salată cu vinete, este recomandat să începi cu coacerea vinetelor. Vinetele se pot coace pe grătar sau la cuptor. După ce sunt coapte, pentru a le curăța rapid și bine, acoperă vinetele cu o folie de prospețime. Vinetele se înăbușă sub folie, iar coaja se va desface mai rapid de pe miez.
După curățare, pune vinetele la scurs într-o sită și lasă-le acolo până se răcesc. Mai amestecă-le din când în când, pentru a se scurge bine.