Reclamă

Mutabal. Salată de vinete cu tahini, din bucătăria orientală

Nu lăsa să treacă sezonul vinetelor fără să prepari o rețetă deosebită de salată de vinete cu tahini. Îți propunem să testezi un preparat originar din bucătăria orientală, cunoscut sub numele de mutabal.

Publicat: 25 octombrie 2021, 7:03 / Actualizat: 29 decembrie 2021, 16:45

Mutabal este o variantă orientală a salatei de vinete, foarte populară în zona levantină (Irak, Israel, Iordania, Liban etc). Este foarte consistentă și hrănitoare, cu o textură cremoasă datorita pastei de susan (tahini) și a iaurtului. Are gust ușor picant datorită usturoiului adăugat și este servită cu bucăți de lipii. Opțional, se decorează cu semințe și pudră de rodie, pentru un plus de culoare și savoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pornind de la rețetele clasice de salată de vinete, acestea au fost adaptate de-a lungul timpului, în funcție de gust, de ingredientele specifice diferitelor zone ale lumii, dar și sezonului.

Cea mai des preparată, indiferent de sezon, este rețeta de salată de vinete cu maioneză. Îți propunem să testezi și savurezi rețeta de mutabal.

Urmărește mai jos lista complete de ingredient și pașii necesari pentru a prepara și tu o salată gustoasă și cremoasă, perfecta pentru zilele de toamnă.

Salată de vinete cu tahini – Ingrediente

  • 1 kg de vinete coapte și tocate
  • 150-200 gr pastă de susan (tahini)
  • 150 gr iaurt gras
  • 150 ml ulei de măsline extravirgin
  • 4-5 căței de usturoi
  • sucul de la o lămâie
  • sare și piper
  • semințe și pudră de rodie (pentru decor)
Reclamă

Rețeta Mutabal – Mod de preparare

Ca la orice rețetă de salată cu vinete, este recomandat să începi cu coacerea vinetelor. Vinetele se pot coace pe grătar sau la cuptor. După ce sunt coapte, pentru a le curăța rapid și bine, acoperă vinetele cu o folie de prospețime. Vinetele se înăbușă sub folie, iar coaja se va desface mai rapid de pe miez.

După curățare, pune vinetele la scurs într-o sită și lasă-le acolo până se răcesc. Mai amestecă-le din când în când, pentru a se scurge bine.

Reclamă

Curăță usturoiul și toacă-l mărunt. Poți să-l treci prin presa specială sau să-l dai pe răzătoare.

Pune iaurtul într-o sită deasă, la scurs. Astfel va deveni mai cremos.

Când vinetele sunt bine scurse și bine răcite, pune-le pe tocător și toacă-le mărunt cu dispozitivul special, confecționat din lemn. Nu este recomandat să folosești cuțitul în acest proces pentru ca vinetele să nu oxideze.

Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți începe prepararea salatei mutabal.

Ingrediente pentru salata de vinete cu tahini
Pasta de susan necesară salatei orientale mutabal se poate prepara și în casă / Shutterstock

Amestecă vinetele tocate cu pasta de susan și usturoiul. Adaugă uleiul de măsline, sucul de lămâie, proaspăt stors. Omogenizează bine amestecul și adaugă sare și piper, după gust. La final, încorporează iaurtul, omogenizează bine salata și pune-o la rece pentru cel puțin 30 de minute.

Servește salata mutabal decorată cu semințe de rodii, pentru un plus de gust și culoare. O poți decora și cu verdeață: mentă, pătrunjel verde, busuioc etc.

Cum faci tahini de casă

Dacă nu ai găsit pasta de susan la supermarket, îți spunem că o poți prepara și în casă. Pentru aceasta ai nevoie de aproximativ 150 gr semințe de susan, 100 ml ulei de floarea soarelui și sare după gust. Opțional, poți pune și puțin ulei de susan, dacă dispui de acesta.

Pune semințele de susan într-o tigaie antiaderentă, la foc mic. Amestecă constant semințele pentru a le rumeni uniform. Nu le rumeni în exces pentru că devin amare.

Lasă semințele să se răcească bine, apoi transferă-le în recipientul unui blender. Pune un praf de sare și uleiul și procesează ingredientele până când obții o pastă omogenă și cremoasă.

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×