Reclamă

Zarzavat pentru ciorbe, conservat pentru iarnă

Ciorbele de vară sunt foarte gustoase pentru că poți adăuga în ele toate zarzavaturile din grădină. Dacă vrei ca și iarna să obții același delicios gust, nu ezita să prepari câteva borcane cu zarzavat pentru ciorbe.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 5 septembrie 2022, 6:32

Rețeta nu este complexă, iar ca ingrediente poți opta pentru legumele pe care obișnuiești să le incluzi în ciorbe. Tot ce ai de făcut este să te înarmezi cu răbdare pentru a le curăța pe toate. Apoi le vei toca sau da pe răzătoare, așa cum obișnuiești să le adaugi în ciorbe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nu trebuie să omiți nici pașii pentru sterilizarea borcanelor și înainte de umplere și ulterior când sunt pline.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării acestei conserve de legume, care nu ar trebui să lipsească din cămară.

Zarzavat pentru ciorbe – Ingrediente

  • 1 kg de ardei multicolori, din toate soiurile
  • 1 kg de morcovi
  • 300 gr de păstârnac
  • 300 gr de rădăcină de pătrunjel
  • 300 gr țelină
  • 3 kg de roșii
  • 2 legături de pătrunjel verde
  • 2 crenguțe de țelină
  • 2 linguri cu sare pentru murături, neiodată.
Reclamă

Rețeta zarzavatului de legume – Mod de preparare

Primul pas în prepararea rețetei constă în pregătirea legumelor. Procesul de spălare și curățare necesită mai mult timp, motiv pentru care îți recomandăm să te înarmezi cu răbdare.

Cum pregătești legumele pentru a le conserva

Curăță morcovii, țelina, păstârnacul și pătrunjelul. Clătește-le cu apă rece și pune-le în site la scurs. După scurgere, toacă-le sau răzuiește-le, așa cum obișnuiești să le adaugi în ciorbe.

Reclamă

Spală și ardeii, apoi curăță-i și toacă-i după preferințe. Spală verdeața și las-o la scurs.

Pentru a curăța roșiile, mai întâi pune apa într-o cratiță pe foc până atinge punctul de fierbere. Scufundă roșiile în apă și lasă-le să se opărească pentru aproximativ un minut. Cu o spumieră, transferă roșiile în alt vas cu apă foarte rece. Este necesar acest pas pentru a stopa procesul termic. Apoi poți decoji roșiile. Le secționezi în jumătăți pentru a îndepărta cotoarele, apoi le toci în cuburi. Descoperă aici cum se prepară și rețeta de bulion de roșii cu ardei copți.

Toacă mărunt și frunzele de țelină cu lujeri cu tot, dar și pătrunjelul verde.

Când ai toate legumele și verdețurile tocate, pune-le într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă-le bine. Lasă-le 10-15 minute în bol pentru a pătrunde bine sarea în ele și a se forma lichid.

Cum conservi zarzavat pentru ciorbe la borcan

În timp ce legumele sunt amestecate cu sare în bol, poți steriliza borcanele și capacele.

Apoi, scurge bine legumele de sucul lăsat și îndeasă zarzavatul în borcanele sterilizate. Toarnă și câte puțin suc peste acestea, până la umplerea borcanelor. Închide ermetic borcanele cu capacele din dotare.

Vezi mai multe imagini din timpul preparării în GALERIA FOTO!

Pasul de umplere a borcanelor cu zarzavat
Zarzavatul se scurge de suc și se îndeasă bine în borcane / Shutterstock

Sucul scurs de la legume nu se aruncă. Pune-l în sticle la frigider și îl poți folosi ulterior în diferite rețete de ciorbă sau supă.

După ce ai umplut toate borcanele cu zarzavat și le-ai închis ermetic, urmează sterilizarea acestora.

Într-o cratiță cu pereții mai înalți decât borcanele, așază un ștergar curat. Apoi, pune borcanele în cratiță și toarnă apă până la gâtul acestora. Aprinde flacăra aragazului la intensitate medie și așază cratița cu borcane pe ea. Fierbe borcanele cu zarzavat pentru ciorbe pentru aproximativ 50-60 de minute, de când apa din cratiță începe să fiarbă.

Lasă borcanele în apă, după ce ai stins flacăra, până când se vor răci complet. Apoi le scoți din apă, le ștergi și le etichetezi frumos pentru a le depozita pe raftul din cămară.

Îți vor fi de mare folos aceste borcane cu zarzavat conservat, mai ales când nu vei avea suficient timp de petrecut în bucătărie. Desfaci borcanul și adaugi zarzavatul în oala cu ciorba pe care dorești să o prepari.

După ce ai terminat cu zarzavatul pentru ciorbe, trece pe lista pentru preparat și rețeta de dulceață de ardei iuți.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×