Reclamă

Zacuscă de vinete cu ardei copți

Chiar dacă ai o rețetă proprie de zacuscă, îți recomandăm să încerci și rețeta noastră de zacuscă de vinete cu ardei copți. Este simplă, rapidă și ușoară și are un gust deosebit datorită proporției de legume coapte.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 11 august 2022, 6:42

Zacusca a devenit cea mai apreciată conservă de legume din bucătăria românească. Există o multitudine de rețete de zacuscă. Ingredientele de bază sunt vinetele coapte și ardeii copți, însă importantă este proporția cantităților dintre acestea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În rețeta clasică din caietul îngălbenit de vreme al bunicii, proporția era de 4:3:2:1, ingredientele fiind: vinete, ardei, ceapă și roșii. Respectând aceste proporții, obții gustul optim al rețetei de zacuscă. Dar pe lângă aceste ingrediente principale, mai poți adăuga și altele, pe care ți le oferim mai jos împreună cu modul de preparare al rețetei.

Zacuscă de vinete cu ardei copți – Ingrediente

  • 4 kg de vinete coapte
  • 3 kg de ardei gras și capia copți
  • 2 kg de ceapă tocată
  • 1 kg de roșii tocate
  • 250 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură de sare
  • 1 linguriță de piper
  • 2 foi de dafin
  • 2-3 lingurițe de zahăr.

Rețetă de zacuscă de vinete cu ardei copți – Mod de preparare

Începe cu pregătirea vinetelor și ardeilor. Spală bine vinetele, șterge-le și așază-le în tăvi de cuptor. Pune-le la copt pentru aproximativ 40 de minute, la temperatura de 200 de grade Celsius.

Reclamă

Spală ardeii, șterge-i și procedează cu ei în același mod ca în cazul vinetelor. După coacere, scoate tăvile din cuptor, presară sare atât peste vinete, cât și peste ardei și acoperă-le cu folie de prospețime. Lasă-le așa 10-15 minute, pentru a le putea decoji cu ușurință.

Curăță vinetele și ardeii umezindu-ți mâinile cu apă rece. Nu curăța legumele introducându-le sub jet de apă rece, pentru a nu risipi sucul gustos al acestora.

După curățare, pune vinetele și ardeii la scurs în site separate. Apoi, toacă mărunt atât vinetele, cât și ardeii.

Reclamă

Pregătește și celelalte ingrediente necesare pentru a prepara zacuscă de vinete cu ardei copți. Spală roșiile, opărește-le în apă fiartă cu puțină sare, apoi decojește-le și toacă-le mărunt. Curăță ceapa și toac-o mărunt. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți începe prepararea lor.

Cum prepari zacusca de vinete

Așază o cratiță încăpătoare pe flacăra aragazului și pune uleiul în ea. Lasă-l să se înfierbânte și adaugă ceapa. Călește ușor ceapa, amestecând continuu în ea să nu se ardă. Nu o căli în exces, ci doar până când se pătrunde ușor. Adaugă puțin din sucul ardeilor copți și continuă să fierbi ceapa până când este bine pătrunsă. Astfel, nu vei mai obține acel gust de ceapă prăjită care nu este sănătos.

Adaugă roșiile tocate peste ceapă și lasă sosul de roșii cu ceapă să fiarbă, până când se reduce consistent. Adaugă și puțină sare, piper, foile de dafin și 1-2 lingurițe de zahăr. Zahărul este important pentru a regla aciditatea roșiilor.

Când sosul este bine fiert, poți adăuga vinetele tocate și ardeii tocați. Amestecă bine toate aceste ingrediente pentru a se omogeniza în cratiță.

Îndepărtează foile de dafin pentru a nu deveni amare. Mai adaugă puțină sare și piper și pune cratița cu zacuscă de vinete cu ardei copți șa cuptor, la 175 de grade Celsius. Setează timpul pentru 45 de minute. Pe parcurs, mai amestecă în zacuscă să nu se prindă de pereții cratiței, pe margini. Gustă zacusca și mai potrivește-i gustul cu sare, piper și zahăr.

Pune zacusca fierbinte în borcane sterilizate. Închide borcanele cu capacele din dotare și lasă-le în cuptorul cald, cu focul stins, până când se răcesc.

Vezi mai multe imagini cu zacusca în GALERIA FOTO!

Borcane cu zacuscă
Borcanele cu zacuscă se lasă în cuptorul cald până când se răcesc / Rețetefeldefel.ro

Te vei bucura de gustul delicios al zacustei în sezonul rece, dar mai ales în perioadele de post. Și dacă ai dat star preparării conservelor pentru iarnă îți mai recomandăm și o rețetă de tocăniță de roșii cu ardei.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Biscuiți din fulgi de ovăz
Sănătate
Cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. E recomandat să-l consumi și tu
Cu multitudinea de informații despre nutriție pe care o regăsim peste tot, cu siguranță și tu te-ai întrebat care e cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. Răspunsul este simplu și are...
2
Fată care are degetul arătător îndreptate către cameră pe un fundal albastru deschis
Horoscop
3 zodii cu cel mai bun horoscop în luna octombrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Începe un nou sezon în viața nativilor. Acest lucru înseamnă că vor avea parte de surprize neașteptate pe toate planurile. 3 zodii cu cel mai bun horoscop în luna octombrie 2024 vor simți apropierea...
3
Felii de pâine unse și presărate cu verdeață
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
4
persoană care stă la birou și scrie în chineză pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care atrag noroc și iubire în luna octombrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Nativii primesc un mesaj important din partea astrelor în perioada ce urmează. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care atrag noroc și iubire în luna octombrie 2024 și vezi dacă te numeri printre...
5
Pastă de sardine în bol și în linguriță, alături de crackers și pătrunjel verde
Rețete
Pastă de sardine. Rețetă de gustare rapidă și hrănitoare
Dacă nu mai știi ce să prepari pentru un platou cu gustări rapide și hrănitoare, poți încerca rețeta de pastă de sardine. Este una dintre acele rețete despre care se spune că sunt, pe...
PARTENERI
×