Zacusca a devenit cea mai apreciată conservă de legume din bucătăria românească. Există o multitudine de rețete de zacuscă. Ingredientele de bază sunt vinetele coapte și ardeii copți, însă importantă este proporția cantităților dintre acestea.
În rețeta clasică din caietul îngălbenit de vreme al bunicii, proporția era de 4:3:2:1, ingredientele fiind: vinete, ardei, ceapă și roșii. Respectând aceste proporții, obții gustul optim al rețetei de zacuscă. Dar pe lângă aceste ingrediente principale, mai poți adăuga și altele, pe care ți le oferim mai jos împreună cu modul de preparare al rețetei.
Zacuscă de vinete cu ardei copți – Ingrediente
- 4 kg de vinete coapte
- 3 kg de ardei gras și capia copți
- 2 kg de ceapă tocată
- 1 kg de roșii tocate
- 250 ml ulei de floarea soarelui
- 1 lingură de sare
- 1 linguriță de piper
- 2 foi de dafin
- 2-3 lingurițe de zahăr.
Rețetă de zacuscă de vinete cu ardei copți – Mod de preparare
Începe cu pregătirea vinetelor și ardeilor. Spală bine vinetele, șterge-le și așază-le în tăvi de cuptor. Pune-le la copt pentru aproximativ 40 de minute, la temperatura de 200 de grade Celsius.
Spală ardeii, șterge-i și procedează cu ei în același mod ca în cazul vinetelor. După coacere, scoate tăvile din cuptor, presară sare atât peste vinete, cât și peste ardei și acoperă-le cu folie de prospețime. Lasă-le așa 10-15 minute, pentru a le putea decoji cu ușurință.
Curăță vinetele și ardeii umezindu-ți mâinile cu apă rece. Nu curăța legumele introducându-le sub jet de apă rece, pentru a nu risipi sucul gustos al acestora.
După curățare, pune vinetele și ardeii la scurs în site separate. Apoi, toacă mărunt atât vinetele, cât și ardeii.