Odată ce pui bazele educației financiare pentru copilul tău încă de acasă, acesta va crește cu o altă percepție asupra banilor. Îl poate ajuta atunci când se află într-un impas din cauza lipsei lor sau pentru că are prea mulți.
Educația financiară a copilului tău: cele mai importante sfaturi
Când vine vorba de finanție lucrurile se complică. Știm că de asta există contabilii, însă o educație proprie în acest sens va clarifica lucrurile pentru cel mic și îl va ajuta să înțeleagă cum funcționează societatea. Vei putea preveni astfel pierderea unor economii și investițiile în jucării prea multe. Iată astfel câteva sfaturi legate de educația financiară a copilului tău.
Banii se folosesc pentru lucruri, nu pentru mâncare
O fundație solidă pentru educația financiară a copilului tău începe încă de când este un bebeluș sau este în grupa mică la grădiniță. Astfel că trebuie să eviți ca această idee să se pună în practică într-un mod greșit. Vei ajunge să observi că cel mic este interesat de lucruri strălucitoare și, implicit, de monede. Încearcă să le pui într-o pușculiță sau undeva unde nu poate ajunge la ele și nu le poate ingera.
Banii sunt valoroși
Nevoia de cunoaștere îl poate face pe copilul tău să exploreze casa. Ai grijă să încerci să-i explici diferența dintre coala de hârtie și bancnote. Este posibil ca cel mic să vrea să te ajute la curățenie și să arunce astfel banii la gunoi. Sau, se poate întâmpla să exerseze lucrul manul pe suma pregătită pentru întreținere care este pusă pe noptieră.
A economisi este la fel de important ca a cheltui
Să dai banii pe fiecare jucărie din raioanele cu mașinuțe cu singuranță intră la educația financiară a copilului tău. Știm cât de important este să își cumpere singur lucrurile. Încearcă totuși să-l înveți că a economisi pentru un cadou mai mare este o provocare mult mai captivantă.
Dacă economisești te alegi și cu un premiu
Deși este posibil ca cel mic să nu înțeleagă exact de ce trebuie să facă asta, încearcă să-l atragi cu lucruri care îi plac. Dacă duci subiectul în zona lui de interes este posibil să-i captezi atenția și să-i trezești interesul pentru economii.
Este important să lucrezi pentru banii tăi
Educația financiară a copilului tău nu va avea niciun efect dacă îi oferi tot ceea ce își dorește. Din contră, va ajunge să ceară și mai multe lucruri. Încearcă să-i explici de ce este important să muncești pentru banii pe care îi vrei și care sunt beneficiile pe care le poți câștiga.
Există mai multe forme ale banilor
Banii pornesc de la cea mai mică monedă, la cea mai mare bancnotă, continuă cu cardurile de credit și cu cele bancare. Este modul cel mai simplu și eficient prin care cel mic poate înțelege diferența dintre bani și de ce valorile lor nu sunt la fel.
A oferi este la fel de distractiv cu a cheltui
Educația financiară a copilului tău poate începe la vârste fragede. Când este suficient de capabil să înțeleagă ce poate face cu banii, încearcă să-i prezinți și noțiunile de a da și altora sau a dona. Îl va ajuta să înțeleagă anumite straturi ale societății și cât de bine te poți simți după ce faci o faptă bună.
Banii sunt limitați
Cu cât învață mai repede cum funcționează acest proces al economiei, cu atât cel mic va înțelege că la un moment dat banii se și termină. Acest lucru îl va face conștient asupra importanței lor și de ce trebuie să cheltuie inteligent și să-i pună deoparte.
Situațiile financiare nu sunt mereu în creștere
Copilul tău trebuie să știe că lucrurile neașteptate se pot întâmpla și în finanțe. Astfel că, educația financiară a copilului tău trebuie să cuprindă câteva noțiuni despre ce ar trebui să facă atunci când situația banilor nu este tocmai roz. Un plan de rezervă i-ar fi foarte util.
Nu totul este despre bani
Unul dintre cele mai importante sfaturi despre educația financiară și bani este faptul că aceștia nu ar trebui să fie prioritari în viața celui mic. Fă-l să înțeleagă că nu poți cumpăra orice cu bani și că există lucruri mai importante, cum ar fi familia, prietenii și a dărui.