Reclamă

Efectele adverse ale consumului de nuci. Nutriționiștii recomandă să le incluzi cu atenție în dieta ta

Datorită antioxidanților și proprietăților lor benefice, nucile pot lupta împotriva dificiențelor de nutrienți din organism. Mulți le consideră o gustare sănătoasă, cu o aromă plăcută, ce poate fi adăugată la prăjituri și alte preparate. Însă, este indicat să analizezi efectele adverse ale consumului de nuci. Află de ce nu se recomandă să le mănânci în exces.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 8 iulie 2023, 6:11

În timp ce nucile sunt apreciate pentru valoarea lor nutritivă bogată și beneficiile aduse sănătății creierului, potențialele lor reacții adverse rămân adesea nerecunoscute. Consumul excesiv se poate dovedi dăunător pentru unele categorii de persoane.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Efectele adverse ale consumului de nuci

Nucile sunt foarte hrănitoare și pot aduce multe beneficii pentru sănătate. Sunt bogate în grăsimi esențiale, antioxidanți, fibre și compuși vegetali care îmbunătățesc sănătatea generală. Pot fi utile chiar și în prevenirea apariției unor boli grave și degenerative.

Unii specialiști susțin că ar putea preveni apariția bolii Alzheimer. Cu toate acestea, este indicat să analizezi efectele secundare ale consumului de nuci dacă îți dorești să le incluzi în dietă.

Consumul excesiv de nuci poate provoca probleme digestive și alergii, poate duce la o creștere nedorită în greutate și poate cauza sufocare la copii.

Deși nu există o doză maximă de consum stabilită, se recomandă să le mănânci cu moderație. Mulți specialiști cred că poți consuma până la 7 nuci întregi pe zi, fără niciun risc.

Reclamă

Încurajează creșterea nedorită în greutate

Creșterea în greutate este unul dintre efectele adverse ale consumului de nuci.

Datorită conținutului mare de fibre, pot ajuta la eliminarea kilogramelor în plus, dar au în același timp o cantitate considerabilă de calorii. Dacă le mănânci în exces, acestea pot favoriza o creștere nedorită în greutate.

Reclamă

Cresc tensiunea arterială

Deoarece sunt bogate în tiramină, consumul excesiv poate fi dăunător pentru organism și poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Se recomandă să consumi nuci în cantități reduse dacă ai tensiune arterială mare, conform Stylecraze.

Cauzează probleme digestive

Printre efectele adverse ale consumului de nuci se numără problemele digestive. Fibrele și grăsimile din nuci pot provoca probleme gastrointestinale dacă sunt consumate în exces.

Deși nucile pot ajuta la tratarea problemelor digestive, uneori, pot agrava problema. Efectele secundare digestive comune ale nucilor includ: constipație, balonare, dureri de stomac, vărsături sau diaree.

Pot provoca alergii

Alergiile la nuci sunt frecvente. Simptomele includ: greață, dificultăți de respirație, dificultate la înghițire, mâncărime la nivelul gurii, gâtului sau ochilor, dureri de cap și congestie nazală.

Poți dezvolta o alergie primară sau secundară la nuci. Alergiile primare presupun consumul direct de nuci sau produse ale acestora, ceea ce poate duce la anafilaxie, o reacție severă ce poate provoca în unele cazuri decesul.

Alergiile secundare implică de obicei polenul și apar din cauză că proteinele din polen și nuci se aseamănă. În acest caz, simptomele includ mâncărimea și iritarea pielii sau umflarea gurii.

Interacționează cu unele medicamente

Dacă urmezi un tratament ce include medicamente care tratează hipotiroidismul și mănânci nuci în mod constant, se poate ca acestea să fie mult mai puțin eficiente, scriu specialiștii Eat This, Not That. În cazul în care observi un efect advers după ce le mănânci, este indicat să-ți consulți medicul.

Pot cauza sufocare la copii

Riscul de sufocare la copii este unul dintre efectele adverse ale consumului de nuci. Aproape toate nucile prezintă un risc de sufocare pentru copii din cauza dimensiunilor mari și a texturii tari. Pentru copii, aceste alimente sunt greu de mușcat, mestecat și înghițit. De aceea, dacă nu sunt consumate cu grijă, acestea ar putea rămâne blocate în căile respiratorii. Se recomandă să nu fie servite copiiilor sub vârsta de 7 ani.

Cresc riscul de a forma pietre la rinichi

Oxalatul este un compus ce se leagă de calciu și alte minerale. Nucile sunt bogate în oxalat. Din nefericire, acesta reprezintă una dintre substanțele care cauzează pietre la rinichi. Dacă ești predispusă să dezvolți această afecțiune, este indicat să eviți nucile.

Favorizează apariția durerilor de cap

Nucile reprezintă o sursă de tiramină, o substanță care ajută la reglarea tensiunii arteriale și care combate depresia. Cu toate acestea, prea multă tiramină poate favoriza apariția migrenelor și a durerilor de cap. De asemenea, poate cauza o creștere rapidă a tensiunii arteriale, ducând la: dureri de cap, amețeli, greață, transpirații, ritm cardiac rapid, dureri în piept și dificultăți de respirație.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×