Hamsiile sunt mici, dar bogate în nutrienți benefici organismului. Acestea pot fi incluse într-o mulțime de preparate sănătoase, dar cel mai adesea sunt prăjite și servite cu lămâie. Preparate în mod corect, hamsiile pot avea un efect surprinzător asupra sănătății tale.
Efectele benefice ale consumului de hamsii
Hamsiile sunt de regulă niște peștișori de dimensiuni mici. În ciuda dimensiunii, hamsiile sunt aromate și bogate în nutrienți. De regulă acestea sunt considerate a fi sărate, însă gustul variază în funcție de metoda de preparare.
Conform publicației Healthline.com, 45 de grame de hamsii, care nu sunt îmbibate în ulei, pot conține 95 de calorii. Acestea mai conțin 13 grame de proteine, 4 grame de grăsimi, vitamina B3, Seleniu și Vitamina B12. Hamsiile sunt bogate în fier și calciu.
Fierul ajută la transportarea oxigenului, în timp ce calciul este ajutorul de nădejde în creșterea și dezvoltarea sistemului osos. Hamsiile sunt bogate în acizi grași omega-3 și ajută la îmbunătățirea sănătății inimii. Acizi grași omega-3 ajută la îmbunătățirea tensiunii arteriale, reduc inflamația și ajută la reglarea colesterolului.
Mai multe studii au demonstrat faptul că hamsiile sunt bogate în seleniu Se pune că acesta reduce riscul de apariție al bolilor de inimă. Pentru iubitoarele de sport trebuie să știe că hamsiile sunt bogate în proteine.
Uite aici o listă amănunțită cu alimente bogate în proteine pe care le poți include în dieta ta. Mai mult, se spune că acizii grași din hamsii ar ajuta la îmbunătățirea sănătății creierului. Se pare că persoanele care consumă hamsii ar putea reduce riscul de apariție a de demenței și a depresiei.
Contraindicații în consumul de hamsii
Ca orice produs alimentar, când vine vorba de consumul în exces de hamsii, specialiștii încearcă să avertizeze cu privire la potențialele efecte negative asupra sănătății organismului. Hamsiile sunt bogate în sodiu și pot afecta sănătatea inimii și a rinichilor.