Prea multă radiație UV poate deteriora ADN-ul din celulele pielii noastre. ADN-ul determină modul în care celulele noastre funcționează. Dacă de-a lungul timpului se acumulează suficiente leziuni ale ADN-ului, acestea pot duce la creșterea necontrolată a celulelor, ceea ce poate duce la cancer de piele.
Oricine poate dezvolta cancer de piele. Unele persoane pot avea un risc mai mare, inclusiv persoanele care se ard mai ușor în urma bronzării.
Este important știi că astfel de leziuni ale pielii nu se întâmplă doar în vacanță sau în zilele calde și însorite de vară. Soarele este adesea suficient de puternic pentru a provoca daune pielii și primăvara, toamna sau iarna.
Nu poți să știi dacă ești expusă sau nu riscului de deteriorare a pielii și de arsuri solare în funcție de temperatura de afară. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că nu poți simți razele UV. Căldura pe care o simți de la soare apare datorită unui alt tip de raze, respectiv razele infraroșii.
Arsurile solare cresc riscul de apariție a cancerului de piele
Arsurile solare sunt leziuni ale pielii și apar ca un răspuns al corpului tău în încercarea de a repara răul produs. Este un semn clar că ADN-ul din celulele pielii tale arse de soare a fost deteriorat de prea multă radiație UV.
Să faci o arsură solară o dată nu înseamnă că vei face cu siguranță cancer de piele. Dar cu cât te arzi de mai multe ori, cu atât este mai mare riscul de cancer de piele.
Arsurile solare nu sunt mereu sub formă de răni, piele arsă, decojită sau cu vezicule. Pielea roșie, dureroasă, care se simte fierbinte la atingere prezintă deja semne ale arsurilor solare.
Există mai multe grade de arsuri solare, în funcție de gravitatea lor, respectiv I, II și III. Gradul I reprezință arsurile solare superficiale și mai ușor de tratat, iar cele de gradul III sunt cele mai grave.
Dacă observi pe pielea ta semne de arsuri solare, ar trebui să încerci imediat să stai la umbră și să te acoperi cu îmbrăcăminte pentru a împiedica producerea altor daune.
Dacă ai deja o arsură solară pe piele si adaugi pe ea mai multă cremă de protecție solară, nu înseamnă că poți să stai în continuare mai mult timp la soare fără a deteriora în continuare zona respectivă.
Arsurile solare dor adesea și utilizarea loțiunilor „după soare” poate ajuta pielea arsă de soare să se simtă mai bine. Cu toate acestea, acest lucru nu repară daunele cauzate ADN-ului pielii de radiația UV.
Cancerul de piele se poate răspândi?
Da. Cancerul de piele poate crește prin straturile pielii și se poate răspândi în alte părți ale corpului.
Atunci când cancerul de piele este descoperit într-un stadiu incipient, crește probabilitatea ca tratamentul să aibă succes. Dacă ai observat modificări neobișnuite ale pielii, chiar dacă numai pe o suprafață mică, este recomandat să consulți un dermatolog. Poate fi doar un semn sau o aluniță nouă, sau o rană care nu se vindecă, sau doar o zonă întunecată sau colorată diferit care nu a fost cauzată de o rănire și nu dispare.
Ce este indicele UV și cum influențează riscul de cancer de piele
Nivelurile de radiații UV variază pe parcursul zilei. Cele mai mari valori au loc în perioada de patru ore din jurul „amiezii solare”, care este atunci când soarele se află în cel mai înalt punct de pe cer – de obicei în jurul prânzului.
Indexul UV (sau UVI) este o măsură internațională standard a radiațiilor ultraviolete. Valorile lui încep de la zero și pot crește peste 10.
Cu cât indexul UV este mai mare, cu atât este mai mare riscul de deteriorare a pielii și a ochilor – și cu atât deteriorarea se produce mai repede.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătații (OMS), în funcție de Indexul UV este necesară protecția solară este necesară:
O protecție solară suplimentară atunci când nivelurile UVI sunt:
- peste 11 (extrem de mari) – Se recomandă să stai înăuntru între orele 11 – 16 și să stai la umbră după aceste ore. Chiar și la umbră, o cămașă cu mânecă lungă, pantalonii lungi, protecție solară, pălărie cu boruri largi și ochelarii de soare sunt esențiale.
- 8-10 (foarte mari) – Se recomandă să stai înăuntru între orele 11 – 16. În acele ore, chiar și la umbră, sunt recomandate o cămașă cu mânecă lungă, pantaloni lungi, protecție solară, pălărie cu boruri largi și ochelari de soare.
Protecția solară este necesară atunci când nivelurile sunt:
- 6-7 (mari) – În timpul orelor de amiază, se recomandă să stai la umbră. La soare, se recomandă cămașă cu mâneci, protecție solară, pălărie și ochelari de soare.
- 3-5 (medii) – Se recomandă cămașă, protecție solară și ochelari de soare când ești afară.
Nu este necesară o protecție solară atunci când nivelurile sunt:
Poți verifica UVI zilnic pentru localitățile din România pe WeatherOnline.co.uk sau pe site-ul European Climate and Health Observatory.
Ce faci în cazul unei arsuri solare: măsuri de prim ajutor
Evident că în cazul arsuriilor solare grave este necesară intervenția unui medic specialist fără amânare, dar ce faci pentru celelalte cazuri, sau până când ajungi la un specialist?
Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a ameliora simptomele arsurilor solare ușoare sau medii.
Ce să faci:
- pleacă de la soare cât mai curând posibil
- răcește-ți pielea cu un duș rece, baie sau prosop umed (ai grijă să nu lași un copil mic să se răcească prea mult)
- aplică cremă sau spray după soare
- bea multă apă pentru a te răcori și a preveni deshidratarea
- poți să iei analgezice ușoare, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen pentru durere
- acoperă pielea arsă de soare de lumina directă a soarelui până când pielea s-a vindecat complet
Ce să NU faci în cazul arsurilor solare:
- nu utiliza vaselină pe pielea arsă de soare
- nu pune gheață sau pachete de gheață pe pielea arsă de soare
- nu sparge nicio veziculă cu lichid (în arsurile de gradul 2 apar vezicule, bășici cu lichid)
- nu te zgâria și nu încerca să îndepărtezi stratul de piele care se decojește
- nu purta haine strânse peste pielea arsă de soare